Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Zablokowany
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Post »

Julitko PIotrze serdecznie dziękuję. ;:196
trzynastka pisze: nawet o takich nie słyszałam dopiero co widzę ;)
Celinko, na świecie jest mnóstwo cudnych storczyków i ja też stale odkrywam jakieś o których nie słyszałam. Ale dzięki temu forum możemy się wspólnie dokształcać. ;:108
Henrykbb pisze: prawie storczykowy ogród botaniczny
Henryku masz chyba rację. Ale taki w miniaturce, a teraz muszę to ładnie wyeksponować. ;:224
Grażyna Widera pisze:Ale to dobrze, od kogś trzeba się uczyć
Grażynko, każdy z nas się uczy, ja też muszę się jeszcze dużo nauczyć i zobaczymy jak mi pójdzie z tymi roślinkami.

Dusia ;:196
justus27 pisze:Oncidum eurycline jest na mojej liście chciejstw od....tygodnia. Czyżby telepatia?
Pewnie tak. To od Ciebie pięknie się rozrasta i postanowiłam sobie kupić kolejną miniaturkę. Powodzenia w zdobyciu jej. ;:108 A fotki zaraz wstawię
kinga_232 pisze: Lockhartia oerstedii - pierwszy raz widzę takiego storczyka. :shock:
Ja też go pierwszy raz zobaczyłam na ebay i musiałam sprawdzić w google czy to na pewno storczyk. Ale okazało się, że tak i sobie go sprawiłam.
Zabka_Monis pisze:Asiu to Twojej pierwsze rośliny na podkładkach?
Moniko, ja na podkładkach już od dwóch lat eksperymentuję. Najpierw reanimowałam falki i powiodło się. Potem kupiłam dwie chilischisty i mam je od roku na podładce, Potem posadziłam mały kawałek Coelogyne i ładnie rośnie. mam już sporo roślinek na podkładce.

A teraz na życzenie Justynki porównanie dwóch sabotków. Oba w faze pąków.
Paph Armeni-White x emersonii i Paphiopedilum concolor
Obrazek

i widok z góry, małe Paph. concolor jest tak wielkie jak jeden liść od Paph. Armeni-White x emersonii
Obrazek

Zapędzikowana Masdevallia infracta alba
Obrazek
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu same śliczności ;:138 ;:138 szkoda, że tak mało fotek ostatnio nam pokazujesz :(
;:14 a i jeszcze nie pochwaliłam Twoich nowości ;:223 są śliczne a jak zakwitną ;:224 to dopiero będzie widok ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Co za widok :D Teraz wiem, że sabotki przyciągają wzrok nie tylko kwiatami ;:224 Chyba zakochałam się w ich liściach najpierw....
Świetne porównanie wielkości i te włochate pączuszki :D

A na deser, masdevallia zapędzikowana...czekam na jej rozkwit ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu, gratuluję nowości i pędzików na masdevallii ;:138. Joasiu, ponieważ mieszkasz w Niemczech, to może będziesz umiała mi pomóc. Pod koniec kwietnia jadę do Holandii i oczywiste jest, że chciałabym sobie sprawić jakieś storczyki :wink:. Czy znasz może jakieś sklepy/"hodowle" gdzie można je dostać? Tylko chodzi mi bardziej o jakieś botaniczne storczyki, nie chcę zwykłych falków.
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

arlet3 pisze:szkoda, że tak mało fotek ostatnio nam pokazujesz
Arletko, ostatnio miałam strasznie mało czasu. W piątek porobiłam na szybko kilka i większość nie nadawały się do użytku. Ale obiecuję już niedługo zasypię was moimi kwitnieniami Masdevalli i nie tylko. ;:108
justus27 pisze:Teraz wiem, że sabotki przyciągają wzrok nie tylko kwiatami
Justynko ich jest duża różnorodność, w kształcie , wielkości jak i we wzorze. Jak będę miała czas to zrobię grupowe zdjęcie niektórych. Od najmniejszego do największego.

Kasiu napiszę PW

A teraz kolejne zapowiedzi kwitnień.
Koniec stycznia początek lutego przekwitł na moim pierwszym pędzie Zygopetalum Blue Angel. Jednocześnie wypuścił nowy przyrost i obecnie na nim tak wyglądają pąki.
Obrazek

Niedawno, jakiś miesiąc temu kupiłam sobie na próbę Zoothrophion spec. Obecnie wypuszcza nowe przyrosty i coś na łodyżce u nasady listka, widoczne na zdjęciu po prawej stronie.
Obrazek

Jak myślicie? Co wychodzi na tej Gongorze gaelata ;:224 ;:224
Dodam tylko, że to są najstarsze pseudobulwy, które oddzieliłam od dorosłaj rośliny. Czekałam aż się ukorzenią aby mogły pójść do naszej koleżanki forumowej. A one sobie zrobiły psikusa. :;230 (Uni57 to dedykacja dla Ciebie)
Obrazek

poza tym Restrepia brachypus od Kasi (kasiuineczka32) wypuszcza kolejny przyrost.
Restrepia trichoglossa zasuszyła pędzik ale wypuszcza nowy przyrost.

Od połowy stycznia posiadam dwie dracule. Kupiłam jako niespodzianki na próbę, aby zobaczyć jak sobie poradzę z nimi. Okazuje się, że spodobało się im u mnie. Wypuszczają mnóstwo nowych przyrostów. W piątek na jednej z nich odkryłam dwa pędziki. :tan :tan :tan
Jestem ciekawa czy uda mi się je utrzymać do rozkwitnięcia. U mnie wiszą na karniszu. Do niedawna wisiały w sypialni, ale jak słońce zaczęło mocno świecić powędrowały na bardzo jasny parapet. Moczę je co kilka dni aż się porządnie napiją a codziennie lekko zraszam.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu, pięknie zapędzikowana masdevallia infracta alba, czekam niecierpliwie na jej kwiaty, przeczytałam że włączyłaś do swej kolekcji dracule i też będą kwitły czy możesz napisać coś o ich uprawie, mi te storczyki też się bardzo podobają ale nie wiem czy umiałabym stworzyć im warunki u siebie.
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Asiu dawno mnie u Ciebie nie było,a tu tyle się dzieje. Piękne przyrosty, nowości i kwitnienia. Sabotki pięknie rozrośnięte, a pęd na zygopetalum ;:224
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale cudne te Paphiopedila z liśćmi w kratkę :). Jak tam twoje Paphiopedilum bellatulum? Bo chyba kiedyś pisałaś, że masz takie.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Przeurocze te sabotki i jaja różnica w wielkości :)
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Asiu gratuluje pędów i nowości ;:138 ;:138 ale sabotki to mnie bardzo zachwyciły wyglądają jak Matka z Dzieckiem ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Asiu Czyżby Restrepie i Masdevallia coccinea od Danuty ?
Angulocaste Red Jewel również i mnie zauroczył, jaka jest trwałość kwiatu ?
Jak zakwitną Paphiopedilum to dopiero będzie widok, ja powoli rezygnuje z grupy o cętkowanych liściach 2-3 razy w roku łapią wełnowce, totalna masakra.
A poza tym to uwielbiam odwiedzać twój wątek, zawsze coś fajnego pokażesz.
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Joasiu, fajnie, że tyle się u Ciebie dzieje :wink:. Oby udało Ci się doprowadzić te dracule do rozwinięcia pączków, trzymam kciuki ;:108. Bardzo dziękuję Ci za wiadomość. Pozwól, że odpiszę Ci jakoś w czwartek/piątek, ale teraz mam egzaminy i jakoś nie mam głowy do niczego. Weszłam tylko na chwilę na forum, w ramach odstresowania ;:196
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Joasiu, ale z tą Gongorą to ja nie wiem, o co kaman... :shock:
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Nie nadążam za Twoimi nowosciami. :oops:
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Trudno nadążyć za (storczykowym) szaleństwem :;230
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”