Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Martwią mnie te przymrozki , najbardziej obawiam się o moje storczyki ogrodowe , chyba wszystkie przezimowały i już są coraz ładniejsze , trzeba będzie na kilka nocy okryć je .

Co za hortensję masz od Kamyka ?

Genia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

JacekP pisze:Agness, bardzo dziękuję :) Jeszcze kilka narcyzów zakwitnie ale czy uda mi się je pokazać :?: Przez nie zapomniałem pokazywać wiele innych roślin, które teraz właśnie kwitną :roll:
Zdaje się, że u Ciebie przepuszczalna gleba więc teoretycznie narcyzy powinny u Ciebie dobrze się czuć :?:
Jacku niby tak, ale nic z tego :roll: Piękne są tylko w pierwszym roku po posadzeniu, w kolejnym już tylko szczypiorek, a później i po nim nie ma śladu. Dołączają sie do tego jeszcze drutowce :roll: To jedyne cebulowe, które u mnie nie rosną, pozostałe pięknie. A próbowałam przez wiele lat :(
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Kamyku, cieszę się, że nadwyżki bylin zamiast do kompostownika trafiły do Ciebie :)

Przemku, ja też uciekam ze wszystkim do gruntu, bo jest gorąco i nie nadążam z podlewaniem, a w gruncie mam wilgoć. Daliom i innym posadzonym wrażliwcom przymrozki nic nie zrobią, bo jeszcze nie wyszły z ziemi ale Twoje kanny mogłyby ucierpieć :?

Geniu, moje storczyki jeszcze nie wyszły więc jestem o nie spokojny.
Od Kamyka dostałem hortensję ogrodową :)

Agness, o drutowcach słyszałem, jakie szkody mogą wyrządzić. Na szczęście ich nie mam. Mogę Ci podesłać takie stare odmiany, których mam w nadmiarze. A nóż się uda tym razem :)

Przy takich upałach wiosenne kwiatki szybko przekwitną i nie zdążę ich pokazać :? . To dziś kilka szerszych planów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też nie ogarniam wszystkiego! Bardzo mało nasion wysiewałam w tym roku i wszystkie zbyt późno :oops: Dziś sadziłam dalię i tuberozy, o których całkiem zapomniałam :roll:
Straszne tempo narzuciła nam tegoroczna wiosna!
Jakie Ty masz piękne kamienie! A co tak się niebieszczy pomiędzy nimi?
Jacku, zrobiłes przepiekne zdjęcie sasance! Jestem nim absolutnie urzeczona ;:111 ;:63 ;:180
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Skalniaczek piękny :lol: a z pracą w ogrodzie ja też nie mogę
nadążyć, sadzenie, przesadzanie, pielenie, podlewanie bo sucho,
kolana, plecy i ręce bolą ale radość w sercu ogromna i uczta
dla zmysłów :D
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Ale kolorowiutko...wiosna to najpiękniejsza pora roku ;:108
Jacku a jak tam Twoje oczko :?:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Jacku :) Masz piękną kolekcję narcyzów, u mnie dużo w tym roku zgniło niestety... ale niezawodne okazały się wczesne niziutkie, muszę więcej dokupić, boi najdłużej chyba kwitną...

Skalniaczek pięknie już wygląda, cudne kępy żagwinów...to dziwne ale nie chcą u mnie rosnąć... a ten mały bordowy to ode mnie? Cieszę się, że żyje :) Mój się utopił, ale może uda mi się kupić podobnego... Noga już bez gipsu to zaraz zacznę szaleństwo szkółkowe... muszę nadrobić czas :) Choć boje się kupować i znów ryzykować, że rośliny pogniją... muszę lepiej dobierać rośliny i wybierać takie które nadmiar wody przetrzymują...

A co to za roślinka po lewej na ostatnim zdjęciu.. o liściach podobnych do kliwii... to jakiś domowy?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, pięknie prezentuje się skalniak!! Rzeczywiście szybko przekwitają wiosenne kwiaty, zauważam to przede wszystkim po narcyzach...
Udanej majówki :wit ;:3
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chatte, prace ogrodowe rozpocząłem 2 miesiące temu, kiedy jeszcze leżał śnieg więc i tak jest lepiej niż w latach ubiegłych. Ale że wciąż staram się zdobywać (odchwaszczać) nowe obszary dla mojego ogrodu, to i zaległości w części uprawnej są. Jeszcze z 2 lata porządkowania i powinno się unormować u mnie :)
To niebieskie/ciemnofioletowe to żagwin ale odmiany jeszcze nie znam :oops:

KDanuta :wit U mnie dokładnie tak samo - ilość prac, bolących miejsc na ciele i radości, którą daje ogród moc :tan Jedynie podlewać nie muszę, bo moja ziemia wciąż wilgotna. Za to przesadza się gorzej, bo części naziemne więdną i wszystko nowoposadzone muszę cieniować.

Fragola, tak, od miesiąca cudowny czas wzrostu, intensywnej zieleni i wzmagający się festiwal kwiatów :)
Oczko powstaje i w tym roku na pewno zakończę prace ziemne. Na czasie mi nie zależy i raczej patrzę pod kątem, gdzie umieścić/podsypać wykopywaną ziemię. Przy okazji widzę jak dobrą ziemię mam w głąb.

Snowflake, a u mnie za to wszystkie niskie narcyzy zastrajkowały. Nie zakwitła żadna z trzech odmian :? Kilka odmian zjadła nornica z moją ulubioną 'Avalon' :(
Od Ciebie pięknie kwitnie skalnica Arendsa w kolorze bordowym, a wkrótce i całkiem spore poduchy tej w kolorze jasnoróżowym.
Te duże liście podobne do kliwii to czosnek olbrzymi. Teraz ma ładne liście, zresztą jak wszystkie czosnki w tym roku.
Alu, zapraszam w wolnej chwili (bo jak nie, to ja się wproszę :lol: )

Moniu, dziękuję :) Dobrze, że u mnie wilgotno, to zieleń nie blaknie, ale narcyzy, gęsiówki czy tulipany przekwitają zbyt szybko :?
Obserwuję rośliny od Ciebie, bo sprawiają mi niespodzianki :)
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Jacku-na 3 zdj...te lisciaste kepy to co ???
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ślicznie i kolorowo Rośliny na tle kamieni zawsze zyskują na wyglądzie ,a jeszcze szersze ujecie . ;:138
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku z narcyzami już tyle razy próbowałam, ze chyba dam sobie spokój :( one cos nie lubią mojego ogródka i koniec :?
Skalniaczek prezentuje się wspaniale, prześliczny granatowy żagwin, takiego kolorku jeszcze nie widziałam :D
Jacku a jak mazus- ruszył :?:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, te kępy to najzwyklejsze naparstnice :)

Aleksander, kolorowo się zrobiło - fakt. Kamieni też mi przybywa. Właśnie muszę się wybrać po kolejne :)

Agness, żagwin jest bardziej fioletowo-purpurowy ale kolor ma rzeczywiście przyciągający wzrok :)
Mazus ruszył a dodatkowo wyciągając zadołowane doniczki, przypomniałem sobie, że mam zapasowe zadoniczkowane :)
Tak samo ruszyły przetaczniki armeński 'Rosea' i dzwonek 'Thorpedo', które dosłownie przetrwały jedną rozetką każdy. Aż się bałem o nie ale teraz powinny się rozrosnąć. Natomiast trojeść amerykańska nie wyszła i będę jej poszukiwał od nowa.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

JacekP pisze: To dziś kilka szerszych planów:
Oj jest na czym oko zawiesić ;:138 Zimę miałeś ciężką i przedwiośnie dało Ci popalić, ale przyroda daje jednak radę :) ,to my czasem wymiękamy ;)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku to bardzo się cieszę, ze roślinki przetrwały, teraz powinny ładnie sie rozrosnąc, ważne, ze żyją :D
A na trojeści nie stawiaj jeszcze krzyżyka, moze się okazać , ze jeszcze wyjdzie z metr dalej....u mnie tak było :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”