Nowy ogród Jacka 2010/11
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010/11
Martwią mnie te przymrozki , najbardziej obawiam się o moje storczyki ogrodowe , chyba wszystkie przezimowały i już są coraz ładniejsze , trzeba będzie na kilka nocy okryć je .
Co za hortensję masz od Kamyka ?
Genia
Co za hortensję masz od Kamyka ?
Genia
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku niby tak, ale nic z tegoJacekP pisze:Agness, bardzo dziękujęJeszcze kilka narcyzów zakwitnie ale czy uda mi się je pokazać
Przez nie zapomniałem pokazywać wiele innych roślin, które teraz właśnie kwitną
![]()
Zdaje się, że u Ciebie przepuszczalna gleba więc teoretycznie narcyzy powinny u Ciebie dobrze się czuć![]()

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Kamyku, cieszę się, że nadwyżki bylin zamiast do kompostownika trafiły do Ciebie
Przemku, ja też uciekam ze wszystkim do gruntu, bo jest gorąco i nie nadążam z podlewaniem, a w gruncie mam wilgoć. Daliom i innym posadzonym wrażliwcom przymrozki nic nie zrobią, bo jeszcze nie wyszły z ziemi ale Twoje kanny mogłyby ucierpieć
Geniu, moje storczyki jeszcze nie wyszły więc jestem o nie spokojny.
Od Kamyka dostałem hortensję ogrodową
Agness, o drutowcach słyszałem, jakie szkody mogą wyrządzić. Na szczęście ich nie mam. Mogę Ci podesłać takie stare odmiany, których mam w nadmiarze. A nóż się uda tym razem
Przy takich upałach wiosenne kwiatki szybko przekwitną i nie zdążę ich pokazać
. To dziś kilka szerszych planów:

Przemku, ja też uciekam ze wszystkim do gruntu, bo jest gorąco i nie nadążam z podlewaniem, a w gruncie mam wilgoć. Daliom i innym posadzonym wrażliwcom przymrozki nic nie zrobią, bo jeszcze nie wyszły z ziemi ale Twoje kanny mogłyby ucierpieć

Geniu, moje storczyki jeszcze nie wyszły więc jestem o nie spokojny.
Od Kamyka dostałem hortensję ogrodową

Agness, o drutowcach słyszałem, jakie szkody mogą wyrządzić. Na szczęście ich nie mam. Mogę Ci podesłać takie stare odmiany, których mam w nadmiarze. A nóż się uda tym razem

Przy takich upałach wiosenne kwiatki szybko przekwitną i nie zdążę ich pokazać

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też nie ogarniam wszystkiego! Bardzo mało nasion wysiewałam w tym roku i wszystkie zbyt późno
Dziś sadziłam dalię i tuberozy, o których całkiem zapomniałam
Straszne tempo narzuciła nam tegoroczna wiosna!
Jakie Ty masz piękne kamienie! A co tak się niebieszczy pomiędzy nimi?
Jacku, zrobiłes przepiekne zdjęcie sasance! Jestem nim absolutnie urzeczona

Straszne tempo narzuciła nam tegoroczna wiosna!
Jakie Ty masz piękne kamienie! A co tak się niebieszczy pomiędzy nimi?
Jacku, zrobiłes przepiekne zdjęcie sasance! Jestem nim absolutnie urzeczona

-
- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
Skalniaczek piękny
a z pracą w ogrodzie ja też nie mogę
nadążyć, sadzenie, przesadzanie, pielenie, podlewanie bo sucho,
kolana, plecy i ręce bolą ale radość w sercu ogromna i uczta
dla zmysłów

nadążyć, sadzenie, przesadzanie, pielenie, podlewanie bo sucho,
kolana, plecy i ręce bolą ale radość w sercu ogromna i uczta
dla zmysłów

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Ale kolorowiutko...wiosna to najpiękniejsza pora roku
Jacku a jak tam Twoje oczko

Jacku a jak tam Twoje oczko

Witaj Jacku
Masz piękną kolekcję narcyzów, u mnie dużo w tym roku zgniło niestety... ale niezawodne okazały się wczesne niziutkie, muszę więcej dokupić, boi najdłużej chyba kwitną...
Skalniaczek pięknie już wygląda, cudne kępy żagwinów...to dziwne ale nie chcą u mnie rosnąć... a ten mały bordowy to ode mnie? Cieszę się, że żyje
Mój się utopił, ale może uda mi się kupić podobnego... Noga już bez gipsu to zaraz zacznę szaleństwo szkółkowe... muszę nadrobić czas
Choć boje się kupować i znów ryzykować, że rośliny pogniją... muszę lepiej dobierać rośliny i wybierać takie które nadmiar wody przetrzymują...
A co to za roślinka po lewej na ostatnim zdjęciu.. o liściach podobnych do kliwii... to jakiś domowy?

Skalniaczek pięknie już wygląda, cudne kępy żagwinów...to dziwne ale nie chcą u mnie rosnąć... a ten mały bordowy to ode mnie? Cieszę się, że żyje

A co to za roślinka po lewej na ostatnim zdjęciu.. o liściach podobnych do kliwii... to jakiś domowy?
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku, pięknie prezentuje się skalniak!! Rzeczywiście szybko przekwitają wiosenne kwiaty, zauważam to przede wszystkim po narcyzach...
Udanej majówki

Udanej majówki

- JacekP
Chatte, prace ogrodowe rozpocząłem 2 miesiące temu, kiedy jeszcze leżał śnieg więc i tak jest lepiej niż w latach ubiegłych. Ale że wciąż staram się zdobywać (odchwaszczać) nowe obszary dla mojego ogrodu, to i zaległości w części uprawnej są. Jeszcze z 2 lata porządkowania i powinno się unormować u mnie
To niebieskie/ciemnofioletowe to żagwin ale odmiany jeszcze nie znam
KDanuta
U mnie dokładnie tak samo - ilość prac, bolących miejsc na ciele i radości, którą daje ogród moc
Jedynie podlewać nie muszę, bo moja ziemia wciąż wilgotna. Za to przesadza się gorzej, bo części naziemne więdną i wszystko nowoposadzone muszę cieniować.
Fragola, tak, od miesiąca cudowny czas wzrostu, intensywnej zieleni i wzmagający się festiwal kwiatów
Oczko powstaje i w tym roku na pewno zakończę prace ziemne. Na czasie mi nie zależy i raczej patrzę pod kątem, gdzie umieścić/podsypać wykopywaną ziemię. Przy okazji widzę jak dobrą ziemię mam w głąb.
Snowflake, a u mnie za to wszystkie niskie narcyzy zastrajkowały. Nie zakwitła żadna z trzech odmian
Kilka odmian zjadła nornica z moją ulubioną 'Avalon'
Od Ciebie pięknie kwitnie skalnica Arendsa w kolorze bordowym, a wkrótce i całkiem spore poduchy tej w kolorze jasnoróżowym.
Te duże liście podobne do kliwii to czosnek olbrzymi. Teraz ma ładne liście, zresztą jak wszystkie czosnki w tym roku.
Alu, zapraszam w wolnej chwili (bo jak nie, to ja się wproszę
)
Moniu, dziękuję
Dobrze, że u mnie wilgotno, to zieleń nie blaknie, ale narcyzy, gęsiówki czy tulipany przekwitają zbyt szybko
Obserwuję rośliny od Ciebie, bo sprawiają mi niespodzianki

To niebieskie/ciemnofioletowe to żagwin ale odmiany jeszcze nie znam

KDanuta

Fragola, tak, od miesiąca cudowny czas wzrostu, intensywnej zieleni i wzmagający się festiwal kwiatów

Oczko powstaje i w tym roku na pewno zakończę prace ziemne. Na czasie mi nie zależy i raczej patrzę pod kątem, gdzie umieścić/podsypać wykopywaną ziemię. Przy okazji widzę jak dobrą ziemię mam w głąb.
Snowflake, a u mnie za to wszystkie niskie narcyzy zastrajkowały. Nie zakwitła żadna z trzech odmian

Od Ciebie pięknie kwitnie skalnica Arendsa w kolorze bordowym, a wkrótce i całkiem spore poduchy tej w kolorze jasnoróżowym.
Te duże liście podobne do kliwii to czosnek olbrzymi. Teraz ma ładne liście, zresztą jak wszystkie czosnki w tym roku.
Alu, zapraszam w wolnej chwili (bo jak nie, to ja się wproszę

Moniu, dziękuję

Obserwuję rośliny od Ciebie, bo sprawiają mi niespodzianki

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Jacku-na 3 zdj...te lisciaste kepy to co ???
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ślicznie i kolorowo Rośliny na tle kamieni zawsze zyskują na wyglądzie ,a jeszcze szersze ujecie . 

- AGNESS
Jacku z narcyzami już tyle razy próbowałam, ze chyba dam sobie spokój
one cos nie lubią mojego ogródka i koniec
Skalniaczek prezentuje się wspaniale, prześliczny granatowy żagwin, takiego kolorku jeszcze nie widziałam
Jacku a jak mazus- ruszył

Skalniaczek prezentuje się wspaniale, prześliczny granatowy żagwin, takiego kolorku jeszcze nie widziałam

Jacku a jak mazus- ruszył

- JacekP
Grażynko, te kępy to najzwyklejsze naparstnice
Aleksander, kolorowo się zrobiło - fakt. Kamieni też mi przybywa. Właśnie muszę się wybrać po kolejne
Agness, żagwin jest bardziej fioletowo-purpurowy ale kolor ma rzeczywiście przyciągający wzrok
Mazus ruszył a dodatkowo wyciągając zadołowane doniczki, przypomniałem sobie, że mam zapasowe zadoniczkowane
Tak samo ruszyły przetaczniki armeński 'Rosea' i dzwonek 'Thorpedo', które dosłownie przetrwały jedną rozetką każdy. Aż się bałem o nie ale teraz powinny się rozrosnąć. Natomiast trojeść amerykańska nie wyszła i będę jej poszukiwał od nowa.

Aleksander, kolorowo się zrobiło - fakt. Kamieni też mi przybywa. Właśnie muszę się wybrać po kolejne

Agness, żagwin jest bardziej fioletowo-purpurowy ale kolor ma rzeczywiście przyciągający wzrok

Mazus ruszył a dodatkowo wyciągając zadołowane doniczki, przypomniałem sobie, że mam zapasowe zadoniczkowane

Tak samo ruszyły przetaczniki armeński 'Rosea' i dzwonek 'Thorpedo', które dosłownie przetrwały jedną rozetką każdy. Aż się bałem o nie ale teraz powinny się rozrosnąć. Natomiast trojeść amerykańska nie wyszła i będę jej poszukiwał od nowa.
- Grzesik
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
Oj jest na czym oko zawiesićJacekP pisze: To dziś kilka szerszych planów:

- AGNESS
Jacku to bardzo się cieszę, ze roślinki przetrwały, teraz powinny ładnie sie rozrosnąc, ważne, ze żyją
A na trojeści nie stawiaj jeszcze krzyżyka, moze się okazać , ze jeszcze wyjdzie z metr dalej....u mnie tak było

A na trojeści nie stawiaj jeszcze krzyżyka, moze się okazać , ze jeszcze wyjdzie z metr dalej....u mnie tak było