Henryku, ale z ciebie komplemenciarz:Dhen_s pisze:Ale - nie tylko poeta jesteś ale i w roślinach już dobry.Czas się echinocereusami zainteresować... :P
Na razie to zajmuję się rebucjami - i na wiosnę wysiew lobiwek, echinopsisów, i astrophytum

Henryku, ale z ciebie komplemenciarz:Dhen_s pisze:Ale - nie tylko poeta jesteś ale i w roślinach już dobry.Czas się echinocereusami zainteresować... :P
Proponuję również takie pozycje (na marginesie, na wiosnę będe je wysiewaćDelete pisze:Świetny ten żółty. Myślałem, że echinocereusy tylko w odcieniach różu kwitną a tu proszę.
Bartek - ławiejszeTrudniejsze w uprawie są niż inne kaktusy (tj.melokaktusy)?
Renato - dla chcącego nie ma nic trudnego. Jeśli zechcesz coś znajdziesz. A kaktusy przepiękneJa niestety nie mam gdzie zimować roślin i przez to w wielu muszę rezygnować.
No i mi kolejny wiersz padł do głowy ( przed snem ):hen_s pisze: Aleksandrze (...)
Ale - nie tylko poeta jesteś (...)
Beato, z takim podejściem już niedługo będzie u Ciebie spora kolekcja kaktusów. I sukkulentów, bo te również ciekawe a (dla niektórych) może nawet ładniejsze.kaktusy są przepiękne nawet wtedy kiedy nie kwitną. Mają w sobie to coś co nas w nich urzeka, zachwyca
Agato - niektóre pachną. Tzn. ładnie pachną litopsy (migdały), hoje (niektóre aż za bardzo) natomiast same kaktusy rzadko. Np. parodie jak kwitną czuć je chloroforem(?) czy jakoś tak...chciało by sie dotknąć, powąchać (pachną?)
Aniu - dziękuję. Pochwała z Twoich ust wiele warta bo sama masz swoje roślinki przepiękne!pragnę pochwalić oddzielnie Twoje hojki,masz ich sporą kolekcję ...a jakie piękne rozrośnięte,zadbane
Aleksandrze - rozbrajasz mniekolejny wiersz wpadł do głowy
Oj nie komplementujhen_s pisze:Aleksandrze - rozbrajasz mniekolejny wiersz wpadł do głowy![]()
Ale pisz - pisać każdy przecież może a Tobie przyznam to nieźle wychodzi.![]()
Twój wątek jest młodszy od mojego, a ma 4x więcej stron - on zaczął żyć własnym życiemDziękuję wszystkim za aktywność na moim wątkujest to dla mnie BARDZO ważne. To znak, że wątek "żyje" i że kogoś interesuje to co się na nim dzieje. Doskonale.
Małgosiu - jest doskonale! Żadne z tych kaktusów nie należą do ciepłolubnych, ta temperatura jest dla nich optymalna o tej porze roku. Jak spadnie do +5 stopni w mrozy to też będzie OK.Teraz maja 10 stopni ,czy to nie za zimno