Canna - Paciorecznik cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna - Paciorecznik cz.2

Post »

...ooo to ja myślałam ,ze dopiero na drugi rok ewentualnie zakwitną :roll:
To bedzie kwiatuchów ;:3
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

dla zainteresowanych PNOS przesłał nowy katalog on-line
między innymi są i canny
http://www.pnos.pl/?d=w&g=736

może coś interesujacego sie znajdzie ;:3
pozdrawiam
Edyta
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie byłem w ogrodniczym i cała ich oferta jest na miejscu.
Skusiłem się na 4 kłącza canny Alaska (3,90 pln), gdyż to jedna z odmian, których szukałem.
Gdybym miał mniej cann pewnie wziąłbym kilka innych, ale obrazki na kartonikach są mocno wyidealizowane.
Mam nadzieję, że białe canny nie zawiodą ;)

Januszu,
Dziękuję za rady. Dosypałem trochę ziemi do każdego oczka, zakrywając nasiona.
Korzonki są bardzo żywotne, niektóre już wychodzą przez dno i sięgają bocznych ścianek.
Z przesadzaniem do większych palet nie będę czekał dłużej niż 1-2 dni.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Edyta za podawanie linków do fajnego wyciągania pieniążków na cudne rzeczy - upomnienie wzrokowe :wink:

poza tym mają piękne odmiany i ceny też przystępne ;:108
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Moje nasionka Cann od Janusza,które od trzech dni leżą sobie na watce w słoiku zaczynają wypuszczać kiełki :heja Ale się ciesze ;:138 i mam pytanie zarazem, banalne może,ale... czy te wykiełkowane nasionka przenosić już do doniczek? Jak duży musi być ten kiełek? :oops:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

aby się zrehabilitować... obiecuję w tym roku pozbierac trochę nasion pacioreczników z Ogrodu Botanicznego i zainteresowanym je przesłać. W zeszłym roku patrzyłam się na kolekcjęych roślin z szeroko otwartymi oczami :shock: że coś tak cudnego może rosnąć. Widzę i czytam że można spokojnie rozmnażać z nasion ( nie wiem tylko czy odmiany się nie krzyżują ). Osobiście byłam pod wrażeniem pacioreczników o liściach wielgachnych w kolorze bordowo-zielonym / bordowo-rudym. Na kwiaty a tym bardziej nazwy roślin mniej zwracałam uwagę bo same liście i wysokość roślin wprawiały mnie w osłupienie 8-)

roślin nie dewastuję - można zebrać już posprzątane prze pracowników OB
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Ogrodnicze sklepy w tym roku kuszą różnorodnością. Sam kupiłem 10 i jeszcze dwie dojdą z katalogu. Pytanie jaka będzie zgodność z zamówieniem na razie pozostanie bez odpowiedzi. 50/50 to już będzie nieźle. Oby tylko pozytywnie trafiło na te najbardziej oczekiwane.
Andres
Daj siewkom kilka dni niech złapią kolorek(wzmocnią się) dopiero przesadzaj. Wielodoniczki są b. dobre do przesadzania, rośliny nie odczują tego zabiegu.
Ciekawy jestem jak powtórzą cechy ale będzie z czego wybierać.
Anitko
Możesz śmiało przenieść do doniczek. Swoje sadziłem w kwadratowe doniczki 9x9 i były wystarczające do chwili wysadzenia do gruntu. Po posadzeniu dobrze podlej, by ziemia dobrze przyległa do nasionka i utrzymuj w stałej wilgotności.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Kupiłem dziś kilka roślinek, w tym dwie nowe kanny :) musiałem dobrze powybierać i znalazłem ładne z kiełkami, niektóre były spleśniałe i chodziły w nich ziemiórki :roll: http://img816.imageshack.us/img816/9657/nowekarpy.jpg
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 17:05

Post »

Ciekawa, ta biała Alaska. Ja nabyłem 2 canny - Sunburst Pink i Pretoria. Zamawiałem jeszcze Lucifer ale nie dojechała :(
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas w dostawach od p. Wiśniewskiego nie było Alaski a ziemiórki masz rację Adrian , są. Nie zauważyłem przy sadzeniu ale teraz zaczynają nad doniczkami fruwać dorosłe osobniki. Musze kupić tabliczki lepowe albo Nimrod do podlania.
Witam Cię britvictango - ale masz fajny nick. Musiałem dwa razy sprawdzać czy dobrze napisałem.
Pinc Sunburst już otrzymałeś czy dopiero wypisałeś.
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59

Post »

Dzisiaj byłam w PNOS-ie w W-wie i jest tam Alaska i kilka innych odmian ale tych popularnych.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mają tę odmianę i w sprzedaży wysyłkowej ale lepiej widzieć co się kupuje, bo przynajmniej nie kupi się zgniłej.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

W ogóle był duży wybór o ile się nie mylę to 15 jak nie więcej odmian szło kupić. Myślałem że będzie cleopatra a tu klops;/ sprawdzę w obi jutro.
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 17:05

Post »

drozd pisze: Witam Cię britvictango - ale masz fajny nick. Musiałem dwa razy sprawdzać czy dobrze napisałem.
Pinc Sunburst już otrzymałeś czy dopiero wypisałeś.
Cieszę się że nick się podoba :D
A kłącze kupiłem w miejscowym ogrodniczym - zamawiałem. Zamawiałem też odm STUTTGARG ale nie przywieźli. Za tydzień ma być coś jeszcze ale nie wiadomo co.
Mam jeszcze kłącza innej, nieoznaczonej canny od znajomego. Miała wysokość ponad 2m, kwiaty pomarańczowe, niezbyt duże, takie byle jakie w zasadzie. Liście ciemnozielone. Rosła w ziemi dobrze uprawionej i nawożonej, piaszczystej.
Jak się naczytałem o utrzymywaniu wilgotności zimą to jutro lecę do piwnicy sprawdzać czy moje kłącza nie podeschły za bardzo, bo trzymam je bez ziemi w plastikowym pojemniku w blokowej piwnicy. Co prawda tydzień temu sprawdzałem je i nie zauważyłem by jakoś poschły za mocno czy co - twarde i jędrne. Leżały razem z cebulami calli i marchewką.
Ogólnie to jestem nakręcony na inne odmiany, zwłaszcza te o pasiastych liściach. Niestety finanse ograniczają moje możliwości bo planuję jescze do cann dokupić różnych calli.
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymam kciuki by odmiany sprawdziły się. Sezon sprzedaży w pełni tylko trudno popaść te co się poszukuje. W All. żadnego roku nie było tyle ofert co teraz a i sklepy prześcigają się w sprowadzaniu kłaczy. Nie mają rozpoznania rynku i biorą co im przywiozą a przywożą przeważnie te już bardziej rozpowszechnione.
Sprawdź swoje by na koniec zimy Ci nie padły. Jutro jeszcze dzień kwiatowy chyba do 10 to warto je posadzić do pędzenia.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”