Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
pasla3
200p
200p
Od: 11 mar 2009, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipany

Post »

[quote="renzal"]Ja sadzę w doniczkach po chryzantemach. Zielone koszyczki nie sprawdzają się... no chyba, że moje nornice jakieś wy

Ja też sadzę w doniczkach po chryzantemach od 3 lat i na razie mam spokój z gryzoniami.Do doniczki fi 25 sadzę 5 szt.tulipanów 12+ a mniejszych więcej.
sylviaadam
50p
50p
Od: 19 maja 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To chyba moje nornice jakieś kulturalne :wink: , bo u mnie zielone koszyczki w 100% się sprawdzają ;:215 .
Ale zacznę trochę inny temat, czy ktoś ma doświadczenie w pędzeniu tulipanów? Ja wsadziłam jakieś 2 tygodnie temu 5 cebulek do lodówki, niby czytałam co nieco w necie na ten temat, ale zastanawia mnie, czy ktoś to robił?
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Ja rownież oprocz tradycyjnej metody , pędze w tym roku tulipany w lodówce. Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie.
Aga
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja, i ja. Cebulki tulipanów i krokusów podzieliłam na 3 grupy. Jedną posadziłam do ocieplanej skrzyni na balkonie. Druga jest w większej doniczce tez na balkonie, jak nadejdą mrozy, wniosę na chłodne okno. Trzecia grupa mrozi się w lodówce w papierowych torbach. Mam tylko wrażenie, że papier zrobił się miękki od wilgoci. Boję się, czy nie zgniją...
sylviaadam
50p
50p

Post »

Ja swoje cebulki zawinęłam w papierowy ręcznik i położyłam w najchłodniejszym miejscu w lodówce, co kilka dni zmieniam ręcznik, bo faktycznie robi się trochę wilgotny. Myślę jednak, że nie na tyle, aby się bać o gnicie. A ile będziecie trzymać je w tej lodówce? Ja gdzieś wyczytałam, że najlepiej tak 8-9 tyg. Bardzo chciałabym, żeby zakwitły na Boże Narodzenie ;:215
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

zgadza się - 10 tygodni.
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

mam pytanie dot. terminu sadzenia:
mówi się, że najlepszy termin sadzenia tulipanów to ok 20 września - 20 października
mam jeszcze sporo tulipanów do wsadzenia ale do ziemi będą mogły powędrować pod koniec października - nie za późno?? (noce są już chłodne - poniżej 5 C)
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Magdallena pisze:I ja, i ja. Cebulki tulipanów i krokusów podzieliłam na 3 grupy. Jedną posadziłam do ocieplanej skrzyni na balkonie. Druga jest w większej doniczce też na balkonie, jak nadejdą mrozy, wniosę na chłodne okno. Trzecia grupa mrozi się w lodówce w papierowych torbach. Mam tylko wrażenie, że papier zrobił się miękki od wilgoci. Boję się, czy nie zgniją...
Magda jak często podlewasz te tulipany w donicy? . Swoje podlałam raz dwa tyg. temu po posadzeniu, boje sie częściej , żeby nie zgnily.
Aga
sylviaadam
50p
50p

Post »

Adrian myślę, że koniec października jest ok. W tamtym roku tak sadziłam i wyszły :wink: Myślę, że ziemia nie będzie jeszcze na tyle wychłodzona, żeby cebulki miały problem z ukorzenieniem. Ja swoim robię zawsze okrycie z kory sosnowej i dodatkowo jeszcze z gałązek świerku.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Samsu, wsadziłam ze 3 tygodnie temu. Wtedy podlałam. Kilka dni temu podlałam niewiele. I chyba już nie będę podlewać. W zeszłym roku mi zgniły chyba właśnie od nadmairu wilgoci a nie dlatego, ze im było za zimno. Wydaje mi się, że jak podlewać to tylko z rana w słoneczny dzień, kiedy temperatura nie spada powiedzmy poniżej 6 stopni.
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

ja w zeszłym roku sadziłam pod koniec listopada i pieknie mi kwitły :D
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

a ja znowu nigdy jakoś specjalnie cebulek nie podlewam , w końcu gdybym np. chciała przechować w piwnicy to też na sucho w piachu lub trocinach - więc nie podlewam ;:oj
duduś
_fox_

Post »

Tulipanów akurat na sucho nie przechowuje się przez zimę ;:202 lepiej wsadzić w doniczki podlewać i po ok 3 miesiącach możesz mieć kwitnące.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

A ja muszę przesadzić ok 150 szt w inne miejsce ;:223 Tylko jak mam się wyrobić ;:202 Tyle innej roboty.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37

Post »

Renzal, ja też muszę wsadzić ok 200 sztuk :/ na działce będę tylko w sobotę, a jeszcze muszę przekopać warzywnak, bo chcę posiać tam żyto :/
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”