Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Izu, ślicznie wygląda strumyczek na ostatnim zdjęciu. :shock: Wilczomlecz sonska z berberysami świetnie się komponuja, ale uważaj
na wilczomlecza bo potrafi bardzo kolonizować cały teren.
Milutkiego dnia ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37

Post »

Izo, śliczne kolory jesieni pokzujesz ;:138
I po raz kolejny podziwiam Twoją konsekwencję ;:108 Ja daję się często ponieść i kupuję,a potem nie mam gdzie posadzić. :wink: Ale sprawia mi to tak wielką radość (oczywiście kupowanie), że nie mogę się powstrzymać.
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
x-d-a

Post »

Witaj Izo, pięknie wygląda Twój strumyk, również jesienią, kiedy pływają w nim złote liście...
Zainteresowała mnie Twoja październikowa rabata...wypatrzyłam na niej kołyszące sie na wietrze kłosy traw...Ponieważ trawy to moja nowa, tegoroczna miłość, dopiero się ich uczę :D Te Twoje zimują bez problemu i nie są zbyt zaborcze? A jakie mają imię :?:
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj Izo ;:196
Oczywiście strumień w Twoim ogrodzie jest przepiękny !!!!!
Izo mam prośbę, czy mogłabyś podać jakiej wielkości jest trawnik w białym ogrodzie. On ma kształt koła, może jego średnicę.
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, ostatnie zdjęcia - urocze :!: Światło niweluje to, co Ty nazywasz "bałaganem". Obumarłe części roślin o tej porze nikogo nie dziwią, i nie wszystko wskazane jest od razu usuwać. Ja już też dałem spokój z wybieraniem liści z rabat, bo to ochrona dla bylin. Choć dla mnie to mało estetyczne. Ale w tym przypadku ważniejsze jest dobro roślin :)
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam wszystkich kolorowo !

Obrazek

MARGO ? Gosiu, chcesz robić nowy trawnik...? Masz przecież ładny. Chyba tylko popracować nad jego brzegiem...? Za robienie obrzeży warto wziąć się kiedy kształt rabat jest ostatecznie ustalony ... Chociaż, jeśli sama ułożyłaś ścieżkę, to pewnie i ułożone obrzeża dasz radę sama korygować...
Obserwując inne ogrody widzę,że takie linie rozgraniczające podkreślają klarowność układu ogrodu i łączą całość. No i ułatwiają koszenie . A ich formalność łagodzą przewieszające się przez nie rośliny.
U mnie obrzeża rabat i trawnika nie są u jeszcze uporządkowane.
Podobają mi się tradycyjne , starannie wycięte rowki między trawnikiem a rabatami, ale skoro dotąd nie udawało mi się utrzymać ich w takim stanie i trawa ciągle przerasta na rabaty, w przyszłości na pewno będzie gorzej. Zdecydowałam się więc na zrobienie obrzeży. W Białym Ogrodzie dodatkowo wiązało się to z tym, że przejście z niego łączy się z dziką, zieloną nawierzchnią, pełną chwastów i one na pewno zniszczyłyby mi nowo założony trawnik w tym zakątku. Stąd ta biała kostka na granicy.
W pozostałej części ogrodu chcę wszędzie zrobić obrzeża z jednakowego materiału, chyba z bruku klinkierowego. Z tego samego też mają być ścieżki, obwódka wokół domu i może taras. Tej zimy chcę poszukać czegoś ładnego i oszacować koszty. Boję się, że to będzie jakaś wielka kwota...I wykonanie wszystkiego odsunie się w bliżej nieokreśloną przyszłość...

[IZA] ? dziękuję, Izuniu ! To po prostu klimaty jesieni...

PAMELKA ? wiesz, Pamelko, kolory są piękne, ja lubię jesienne barwy. Ale nie widać poszczególnych grup roślin, wszystko tak jakoś się miesza i stąd dla mnie wrażenie bałaganu . O tej porze roku mi to nie przeszkadza, nie wiedziałam tylko , czy Wam się spodoba...
A hosty i u mnie już są wspomnieniem.

RISPETTO ? cieszę się,że Ci się podoba, Pawle ! Teraz nad samą wodą już jest pełno mułu, w czasie ostatnich deszczów woda bardzo się podniosła i po opadnięciu zostało badziewie. Ale porządki będą dopiero wiosną.

ABIELLE ? faktycznie, Wiesiu, wilczomlecz bardzo szybko się rozrósł w tym roku z malutkiej sadzonki, przysłanej przez Ulę. Będę go miała na oku ! Na razie ma dużo miejsca wokół siebie, tak mi się przynajmniej wydaje.
To może jeszcze jesienny strumyk...

Obrazek

GRABEK ? dziękuję , Jolu! Co do konsekwencji, to trochę jest wymuszona... Ja też uwielbiam kupować rośliny, samo chodzenie po centrum ogrodniczym sprawia mi ogromną przyjemność ! Ale potrzebuję ogromnej ilości roślin, żeby zrealizować swoje plany, a mam ograniczone możliwości finansowe, więc muszę się bardzo pilnować, żeby kupować to, co potrzebne...

DALA ? ja też się dopiero uczę traw, Dalu ! Zimą chcę wybrać parę gatunków na nowe rabaty. Na pewno kupię rozplenicę.
W tej chwili mam kilka gatunków : miskant chiński ( na zdj.), turzycę muskegońską i jakiegoś olbrzyma, którego nazwy nie znam.
Żadna nie jest ekspansywna, może dlatego ,że wokół mają włókninę. Co prawda, co roku staram się ją rozcinać wokół i usuwać, powiększając otwór, żeby mogły się rozrastać. Te kępy mają 3 lata.
Zimują bez problemu, niczym ich nie okrywam. Ścinam je dopiero wiosną.
Tu na zdjęciach miskanty latem i jesienią...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

KAJPEJ ? dziękuję, Elu! Trawnik w Białym Ogrodzie jest zbliżony do koła, ma średnicę ok. 6-7 m, całą powierzchnię ok. 40 m2.
Dlaczego pytasz o jego dokładną wielkość ?
Rabaty wokół mają różny kształt, a ich szerokość najmniejsza to ok. 2-3 m.

JACEKP ? miło mi, Jacku, ze tak to oceniasz !
Ja nie usuwam niczego z rabat jesienią. Kiedyś robiłam tam porządek o tej porze roku, a potem zaczęłam prowadzić ogród jak najbardziej naturalnie i tak , jak Ty uważam ,że pozostawianie zwiędłych roślin i opadłych liści na rabatach na zimę wychodzi im na dobre. A także różnym stworzonkom !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kępy traw o tej porze roku wyglądają szczególnie malowniczo. Zwłaszcza gdy kłaniają się i chylą wskutek wiatru. DZięki obrazkom, jakie oglądam tu na forum postanowilam wprowadzić ichdo mojego ogrodu nieco więcej. Dotychczas moje oczy cieszy tylko spartyna, którą od sześciu lat uważałam za miskanta i dopiero tutaj wyprowadzono mnie w końcu z błędu. PoZdrawiam serdecznie i życzę ci realizacji planów w przyszlym sezonie.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Iza, ale trawy u Ciebie bardzo okazałe i stanowią piękną dekorację jesienną ;:136
Jak tu nie marzyć o trawiastej rabacie ;:224 Tylko w którym miejscu :roll:
Awatar użytkownika
Hanuszka
50p
50p
Od: 12 lis 2010, o 20:55

Post »

Tamaryszku,
Juz kiedyś, jako gość, sobie podpatrywałam Twój ogród-powiem tylko jedno!pikny jest baaaaaardzo!ja, jak już tu na forum wspominałam, zaczynam "tworzyć" swój O.od wiosny, ale co mi z tego wyjdzie, zobaczymy, wiem, że dużo przede mną pracy, ale wierzę, że z pomocą forumowiczów dam radę:)haha
Pokażę swój ogród na wiosnę:) zapraszam wtedy więc:)
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj Izo
Jeszcze raz obejrzałam sobie Twój projekt. Zwróciłam uwagę na to, że taras przy domu jest zbliżony wielkością do trawnika w białym ogrodzie. Jeżeli jest tak jak piszesz to masz olbrzymi taras. Teraz mogę sobie wyobrazić wielkość nowych rabat itd.. (po prostu mam teraz miarkę ) :)
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Izuniu, mnie też podobają się obrzeża równiutko przyciętej trawy. Niestety to chyba byłoby osiągalne na emeryturze, bo żeby to utrzymać cały sezon, trzeba by co jakieś 2 tygodnie chodzić ze szpadlem.
Poszukuję nawet narzędzia podobnego do szpadla, ale o zaokrąglonym ostrzu. To podobno jest rewelacyjne do trzymania obrzeża w ryzach.
Ja mam w kilku miejscach jako obrzeże kostkę, ale przez to., ze jest rzadko koszona trawa, nie widać jej. W dodatku, do czasu ustalenia ostatecznego kształtu rabat nie będę wkopywała nowej. Za dużo pracy przy powiększaniu rabat :D
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Tamaryszek pisze: Na razie zebrałam te dębowe liście w worki i kombinuję , gdzie by tu je składować...
Co o tym myślicie ?
Ja do worków ładuję darń z ciągle uszczuplanego trawnika i chowam pod krzewy i iglaki. Latem pół biedy nie są widoczne, ale zimą niestety, wychodzą na widok. Jedyna pociecha w tym że kiedyś chyba skończę zmniejszać trawnik.
Co do rozplenicy to nie kupuj. Mam jej za dużo i chętnie się podzielę. Margo mojej sąsiadce też obiecałam.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Gosia, czyli wybierasz się na nasze spotkanie? :D
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Tamaryszku Wdzięczny :D Nie masz pojęcia, jaka to dla mnie radość czytać, że roślinka ode mnie rośnie sobie w Twoim ogrodzie! Ha, i do tego gałagan jeden, chce spacyfikować coraz większe przestrzenie :;230
U mnie rośnie bujnie, ale jest grzeczny, więc myślałam, że i u Ciebie zachowa się jak na gościa przystało. A on się zadomowił i się rozpycha :;230

Tamaryszku - też jestem zwolennikiem obrzeży, ze względu na łatwiejsze utrzymanie, ale przede wszystkim ze względu na czysty rysunek rabat. I też miałam problem finansowy z kupieniem całego materiału naraz. Zrobiłam więc co innego. Najpierw znalazłam taki budulec, który dawał gwarancję, że jest dostępny ciagle - w moim przypadu były to kostki betonowe w ciągłej sprzedaży w castoramie. A później przez dwa (albo trzy) sezony kupowałam co jakiś czas po jednym metrze kwadratowym (ok. 35 zł/m2). Układałam z tego 10 metrów bieżących obrzeża. Kiedy skończyłam - jechałam po następny metr. I tak do skutku. Jednorazowy wydatek jest niewielki, poza tym nie potrzeba transportu, bo metr kwadratowy spokojnie zmieści się w bagażniku auta osobowego :D Bez pośpiechu, bez wysiłku, bez bólu w portfelu ;:224
I jaka się czułam samodzielna!
Na wiosnę znowu dokupię, bo chcę zrobić placyk przy kompostowniku.
Pozdrówki - Ula
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Izo, wcale się nie dziwię, że jeszcze nie tęsknisz za wiosna. jesień w twoim ogrodzie jest zachwycająca. U mnie, po wiejącym od tygodnia halnym z liści pozostało już tylko wspomnienie.
Trawy jesienią są niesamowite, zwłaszcza te ogromne. Ja ze względu na wielkość ogrodu muszę sie ograniczać do roślin o troszkę mniejszych gabarytach, ale może jak odzyskam miejsce po warzywniaku to zmieści się tam jakiś olbrzym :?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”