Moje miejsce-ogródek majowej
Re: Moje miejsce-ogródek majowej
Według mnie to oznacza, że sadzisz w szpalerze, ale na przemian np. żółte, zielone, żółte, zielone. Ale pewna nie jestem.
Natomiast ja też mam pytanie - ile lat ma ten bluszcz który porasta drzewo na zdjęciu z poprzedniej strony?
Natomiast ja też mam pytanie - ile lat ma ten bluszcz który porasta drzewo na zdjęciu z poprzedniej strony?
- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko, przez szachownicę miałam na myśli w dwóch rzędach, np. z 3 z tyłu i 2 z przodu w tych miejscach pomiędzy. Wtedy można sadzić rzadziej, a uzyskasz efekt gęstego, wielowymiarowego żywopłotu. Z takiego nasadzenia też łatwiej przejść do nasadzeń innych krzewów, bo unikasz monotonii typowych rzędów żywopłotowych. Kolorystyczne wariacje na temat też są ok - ja mam np. 3 pęcherznice Diabolo i potem 3 Luteusy. Moje propozycje to czysta intuicja, nie mam żadnej fachowej wiedzy na ten temat, więc nie bierz ich do siebie
Szczerze, to zainwestowałabym w profesjonalny projekt tej części. Za 300-400 zł można mieć konkret i z czasem realizować nasadzenia.
Cudne widoczki pokazałaś! Kompozycja z rozplenicą na pierwszym planie wygląda obłędnie

Cudne widoczki pokazałaś! Kompozycja z rozplenicą na pierwszym planie wygląda obłędnie

- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiek - teraz rozumiem szachownicę
Kto jak nie TY ma fachowa wiedzę???? Masz wiedzę jak najbardziej fachową, bo popartą praktyką, doświadczeniem (błędami, na których człowiek tez sie uczy
) oraz ogromym sercem i miłością do "zielonego"
Kleo - bluszcz ma jakieś 4 lata.

Kto jak nie TY ma fachowa wiedzę???? Masz wiedzę jak najbardziej fachową, bo popartą praktyką, doświadczeniem (błędami, na których człowiek tez sie uczy

Kleo - bluszcz ma jakieś 4 lata.
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonka, super widoki
Pięknie, naprawdę
Rozplenica bomba, a poidełko weź do salonu na zimę, ja tak zrobię i koty będą "miau-y" piękną miskę
Kasia ma racje z tym nasadzaniem szachownicowym, to nada efekt gęstości.

Pięknie, naprawdę

Kasia ma racje z tym nasadzaniem szachownicowym, to nada efekt gęstości.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- majowa
- 1000p
Dzięki Madziu
. Poidełko i inne "zapychacze" ogrodowe powoli juz zabieram do domku i garażu, az żal
Widziałm u Ciebie poidełko - śliczne. Do dalszej części ogrodu, tak gdzieś koło altany, a może wśród brzóz chciałabym duże kamienne albo żeliwne

Widziałm u Ciebie poidełko - śliczne. Do dalszej części ogrodu, tak gdzieś koło altany, a może wśród brzóz chciałabym duże kamienne albo żeliwne

Kurczę, ale potencjał ma to miejsce, Iwona! Widzę je oczami wyobraźni, już z nasadzeniami, całkiem wyraźnie... myślałaś o oczku wodnym, w połowie prawej strony?
- majowa
- 1000p
Witaj Agunia
To może podziel się ze mną swoja wizją
Ja nie ograniam nic poza moja starą maleńką działeczką.
O oczku myśli mój PanM
ja trochę mniej. A po prawej stronie za siatką na działce obok jest mały stawik, taki 5x5.

O oczku myśli mój PanM

Iwonka strasznie podoba mi się twój sumak
. Jak duzy on jest
Niedoceniany jest moim zdaniem, a wszystko przez te odrosty, które tak naprawdę sa tuż pod powierzchnią i łatwo je wyrwać. Mam dwa egzemplarze i nie mogę doczekać się przyszłego sezonu, bo jednego będzie już widać,... nareszcie

Niedoceniany jest moim zdaniem, a wszystko przez te odrosty, które tak naprawdę sa tuż pod powierzchnią i łatwo je wyrwać. Mam dwa egzemplarze i nie mogę doczekać się przyszłego sezonu, bo jednego będzie już widać,... nareszcie

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- majowa
- 1000p
Emka - sumak ma na pewno ponad 15 lat, nawet chyba z 17, bo pamiętam, że przywiozłam siewkę od babci jak mój syn miał 2-3 latka.
czerwiec 2010

lipiec 2012

czerwiec 2010

lipiec 2012
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
Łubie sumaki i nawet mogę sobie na nie pozwolić ze względu na miejsce, ale niestety co roku sadzę i nie chca rosnąć
Musze chyba jakiś większy okaz posadzić.
Pięknie u Ciebie
A jak to zrobiłaś, ze iglaki za sumakiem zmalały przez 2 lata zamiast urosnąć?

Pięknie u Ciebie

Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38

Iwonko, a ja dopiero co powiesiłam moje zapychacze i chyba zostawię na zimę-poza kankami wiszącymi.
Masz teraz o czym myśleć, tyle terenu

- majowa
- 1000p
czary-maryvariegata pisze:Łubie sumaki i nawet mogę sobie na nie pozwolić ze względu na miejsce, ale niestety co roku sadzę i nie chca rosnąć![]()
Pięknie u Ciebie![]()

A tak poważnie - tam były jałowce, ale podczas robienia ogrodzenia bardzo ucierpiały, poza tytm od poczatku nie chciały tam rosnąć, więc poszły do "innego ogódka"

Madziu (lulka) - no toteż myślę i mam ciągły bół głowy. A lampioniki zostawiasz na zimę?
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
lampioniki schowam, obawiam się, że mogą trzasnąć na dużym mrozie. Zamówiłam do nich uchwyty solidne u kowala, ale nie mam czasu odebrać 

- marika2006
- 200p
- Od: 24 kwie 2012, o 09:37
- Kontakt:
Ślicznie i energetycznie 

Pozdrawiam cieplutko i kolorowo 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
- majowa
- 1000p
Dzisiejszy mglisty poranek: