Rozczochrany ogródek Stokrotki - 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rozczochrany ogródek Stokrotki - 2010

Post »

Aga, co to za liście sinofioletowe przy różowej (drobnej-Fairy?) róży ? - jakaś szałwia?
Bardzo ładnie to wygląda.
Dominika z tymi babcinymi hortensjami to możesz podpaść :;230 ,
ja mam teraz głównie bukietowe i krzewiaste. Najlepiej zadarniają pnące.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hortensje babcine?
A dla mnie każda z nich to hit roku :;230
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No cóż ja mam poradzić - tak jak wielu ludziom chryzantemy kojarzą się tylko i wyłącznie z cmentarzem i nigdy nie zdecydowaliby się na sadzenie ich w ogrodzie :D
Ktoś, kogo nie bardzo lubię, je uwielbia, no i pewnie stąd moje skojarzenia :wink: Nie przejmujcie się dziewczyny, ja mam bardzo wypaczony gust :wink: :;230
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

O przepraszam! :evil: Ja mam chryzantemy w ogrodzie... i co mi zrobicie? :;230
Dla mojej mamy takim cmentarnym kwiatem jest za to... funkia :shock:
M ma za to awersję do floksów wiechowatych, bo mu się kojarzą z kościołem :;230 (rosły u nich wokół tegoż)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ja chryzantemy też mam ;:108 Floksy z kościołem? :lol: :lol: Oto co znaczy być uprzedzonym :;230
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit 100krociu :D

Zapisałaś się na kurs? :D ..........chyba szycia bo z ogrodnictwa to Ty masz FAKULTET! :shock:

I proszę mi przedstawić Tą Bessy? :shock:

I dlaczego aresztowałaś RU?.......wygląda jak słowik w klatce , no chyba że chodzi o o bajkę :lol:

Róza i słowik............a morał?

cmokasy

ps o Albie nie Maximie napisałam w moim wątku
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ano dobry wieczór :-)

Dnie długie, a jednak coraz krótsze...bo i pracy huk...wczoraj obrywałyśmy z Anusią kwiatostan lipy, niewiele z tego wiedziała, ale do roboty chętna :;230 Bo ja mam koło domu trzy wielkie, stare lipy, nie rosną na "naszym", ale obok, na terenie kółka rolniczego.

Koło domu pachnie więc lipa, pomimo, że TV programowo nie włączam :;230

O, takie toto jest:

Obrazek Obrazek

Minismoku, ja nie wiem, co z tym aresztowaniem :-) Podparłam ją tu i ówdzie, bo kwiatów ma więcej niż pędów i leżą na ziemi... Bessy to ta pomarańczowa, jest też opisana na HMF, ale tam występuje jeko okrywowa. Moja w tym roku też jest okrywowa, bo dostała w kość od Pani Zimy, ale przez ostatnie dwa lata nie ciełam jej i wyrósł całkiem przyzwoity climberek, wzrostu dorosłego faceta.

Tiaaaa...a poza tym wszystko sie zgadza. Na HMF jest też zdjęcie mojej :-)

Gorzatka, musiał Ci się chłopina konkretnie zniechęcić do kościoła ;-) żeby aż floksy znielubić, nono...i nawet ich zapach go nie rusza? :-)

Poniżej fragment młodej rabatki rózanej, w roli głównej Bonica, a obok mój warzywnik. W roli akcentów kolorystycznych - niespodziewani, aczkolwiek mile widziani goście :-)

Obrazek Obrazek

Elsi, to szałwia Purpurascens, a róża to dolne partie Super Dorothy (górne chwilowo nie kwitną).

Dominisiu, ta hortensja jest jak najbardziej babcina, na pewno bardziej babcina, niż ogrodowe i bukietowe :-) Rozmnaża sietoto przez kawałek badylka (mnie sięprzeniosła po ogrodzie razem z tawułkami ;-)

Obrazek Obrazek

Różyczka obok to Jasmina, naprawdę dobry wybór, jest subtelna, ale mocna, bardzo dlugo trzyma kwiat.

Oliwko, a wiesz, nie wiedziałam, że żeleźniak moze mieć zmienną liczbę pieter :;230

Aga, kompozycja, to słowo, którego starannie unikam :;230 Znaczy, lubie kompozycje rózne, szczególnie Haendla :;230 ale tak w ogóle, założyłam sobie, że nie będzie u mnie kolorystycznej harmonii, bo chyba mnie ona nie interesuje :-)

Dominiko, przesadzać to oczywiste, chociażby z tego powodu, że niewłaściwie oszacowałam rozmiary niektórych roślin, na przykład tej białej okrywowej ponizej - pójdzie jesienią na patelnię, bo łapie plamistosć, i trudno siejej dziwić

Obrazek Obrazek

Ale Casanova fajny jest nie? :-) Pszczółka nie może sie mylić.

Zakwitł mi też nowy powojnik - viticella "Rubra". Ładny kolor nawet...

Obrazek

Dorotko, z tego, co wiem, to najbardziej światłożądne są viticelki.

Aniu, ja też uwielbiam hortensje, kilka ogrodowych nawet sama rozmnożyłam - wkleję, jak sie rozwina kwiaty, bo juz kwitną.

Asiu, mnie się również podobały zakupy u Flasha, natomiast tej jesieni chyba spasuje...na razie nie mam miejsca...

Madziu, dzięki, kolory wlewają w nas tyle energii!
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Aga chcesz wyrzucić tą białą różyczkę? Daj jej szansę, ten rok nie jest sprzyjający dla róż. Może wystarczy jakiś oprysk? U mnie niestety też pojawiają się już nakrapiane listki.
Zazdroszczę Ci pięknych lip do skubania. U nas lity rosną z reguły przy drodze, więc do zbierania kwiatków się nie nadają. Baardzo lubię zapach kwitnącej lipy.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie nie, oczywiscie, że nie chcę jej wyrzucać, jest piękna, zmienię jej tylko miejsce zamieszkania na słoneczne (ciekawe, gdzie je znajdę :;230 )
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy tak właściwie ta Twoja hortensja to nie będzie Anabelle?
Bardzo podobna do mojej...
Plamistość i u mnie daje się we znaki :( co dzień obrywam po parę listków... i co dzień odkrywam nowe porażone...
Lipy pięknie pachną, prawda? Zazdroszczę Ci zapachu pod domem...
Czy ktoś już stworzył perfumy o zapachu lipowego kwiatu nagrzanego letnim słońcem? ;:3
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

100krotka pisze:kompozycja, to słowo, którego starannie unikam Znaczy, lubie kompozycje rózne, szczególnie Haendla ale tak w ogóle, założyłam sobie, że nie będzie u mnie kolorystycznej harmonii, bo chyba mnie ona nie interesuje
;:63 ;:63 To ja się obiema rękami podpisuję pod tym! U mnie kokofonia kolorystyczna, nawet myślałam o wielkim przesadzaniu, ale mnie tak naprawdę chyba kolorystyczna harmonia też nie interesuje... W świecie roślin jest po prostu inaczej... Dzięki Aga, że to napisałaś! ;:196 A jak czasem coś się uda zestawić...to ok. No i piękne Twoje nie-kompozycje! :D
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ta hortensja to raczej nie będzie Anabell, A.ma bardziej kuliste kwiatostany.
Mam taką samą, niby ją zidentyfikowałam, to raczej drzewiasta Grandiflora, choć mogę się mylić.
Zapach lipy uwielbiam, dobrze, że jeszcze kilka lip jest we wsi, jeżdżę ostatnio rowerem
i łapię zapach miodowo-lipowy, póki jest. Nie mam dostępu do kwiatów, bo wysoko.
Lubiłam parzoną lipę z cytryną i miodem :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie :roll: tak się przyjrzałam moim hortensjom... i wychodzi na to, że ta kupiona jako Anabelle jako żywo przypomina grandiflorę ;:223
To już trzecia :;230
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

hej Aga, dziewczyny śpią? Moje padły w 1 minutę :D
Rozbudziłaś moje powojnikowe marzenia :D W końcu powojnikio najlepiej wyglądają w kompozycji. Dobrze że jutro niedziela to nie popędzę od razu do szkółki :wink:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór :-)

Dziewczyny, moja hortensja to pewnie raczej Grandifolia :;230 - liście ma mucho grande :-)

A tak serio, to może to po prostu gatunek Hydrangea Arborescens , dlatego to takie wielkie a kwiaty niezbyt?

Martuś, miło znaleźć sie w towarzystwie, które kocha rośliny za to, że są, i że czasem gdzieś przypadkowo sobie urosną :-)

A ja właśnie wróciłam od Agnieś, cudem zaciągnęłam do domu moje dziewczyny, które chciały tam zostać spać. Jak tam fajnie, a jaka przestrzeń! I to oczko, jest o wiele ładniejsze, niż na zdjęciach.

A to kilka moich :-)

To ten z moich dwóch sumaków, który zostaje, trudno, przypomina mi dzieciństwo u babci :-)

Obrazek

Zaczynają kwitnąć kleomy i hortensje, które sama rozmnożyłam

Obrazek Obrazek

Widok zza domu

Obrazek

i mały znak pokoju :-)

Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”