I znowu następny OGRÓD... cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: I znowu następny OGRÓD... cz. II

Post »

Witaj Michale :)
Widzę,że i ty dźwigasz gips jak mój syn .Tylko ty nogę a mój maluch rękę.Życzę szybkiego powrotu do zdrowia,oby dobrze było zrośnięte:)
Pytałeś o kanny- ja je moczyłam jeden dzień w ciepłej wodzie a przed samym wsadzeniem wrzuciłam na troszkę do wrzątku.Nie wiem jakie odmiany bo na razie są jednakowe.Te trzy,które widać na zdjęciu trzymałam cały czas na parapecie nad grzejnikiem i szybciej mi wyszły,natomiast z następnych pięciu,które trochę później wsadziłam wyszła mi na razie tylko jedna bo one już stały w chłodniejszym miejscu,no i dłużej jej zeszło zanim wyszła.A tak w ogóle to miał być mix więc się przekonamy czy to prawda.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Przeglądłem cały watek cz2 lecę do pierszej jestem pod wrażeniem zapraszam do mnie w wolnej chwili :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Gieniu witaj :wit
Wiem trochę mam zaległości, ale teraz jestem trochę uziemiony wiec może w części nadrobię zaległości, pięknie mi w zeszłym sezonie kwitły calie od Ciebie i mają dużo młodych cebulek ;:oj

Beatko
Dzięki za cenne rady dot. wysiewu kann, dla mnie to nowe wyzwanie, mam na razie tylko jeden egz. trzyletni, rośnie u mnie bez spoczynku teraz jako roślina pokojowa, ma piękne liście, na razie w całości, nie usychają więc jest dobrze.

Piotrze :wit
Dzięki za pochwałę, na pewno wpadnę do Ciebie :D

[quote="beatrix+"][/quote]

Beatko dzięki, nie wiem czy to jest dla mnie jakieś pocieszenie ale ten mały wypadek miałem w pracy więc może jakieś odszkodowanie dostanę ;:224
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dbaj o nogę, bo w na wiosnę przyda się na działce ;:173.
Zdjęcie "buszu" miłe dla oka, ale dla mnie i tak najpiękniejszy jest żółty Milin - boskie trąbki ;:138.
Joasia
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Matemax pisze:Gieniu witaj :wit
Wiem trochę mam zaległości, ale teraz jestem trochę uziemiony wiec może w części nadrobię zaległości, pięknie mi w zeszłym sezonie kwitły calie od Ciebie i mają dużo młodych cebulek ;:oj
Nie pamiętam już że Ci wysyłałam kale , a masz zdjęcia tych kwitnących kal?

To moje kwitnące w tym roku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

Matemax pisze:Obrazek

Geniu to na razie jedna z fotek, mam problem z komputerem, na razie 'jadę' na tablecie, tę odmianę mam chyba od Ciebie, ale jeszcze mi kwitły kremowe, pomarańczowe, białe z fioletowymi środkami, dostałem mieszankę od Ciebie w 2010 roku. :wink:
Powiedz jak Ci kwitną kalie w pojemnikach i czy usuwasz od razu nasienniki?

Beatko dzięki za pochwały, wysłałem Ci wiadomość na Pw.

Joasiu dzięki, będę się kurować, milin teraz rośnie jak szalony, mam jeszcze odmianę o ciemnoczerwonych kieliszkach, ale ta odmiana mi słabiej rośnie i jeszcze nie kwitła.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Mateuszu ostatnio sadziłam kale do gruntu , ale w donicach też dobrze mi kwitły .

Kwiatostany po przekwitnieniu wycinam ,nie lubię jak szpecą roślinę .
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

U mnie milin niestety jakoś nie mógł się zadomowić, może dlatego że miałam plan żeby pieknie obrósł mi balkon, niestety coś go doapdło i wykończyło.
Może jeszcze raz spróbuję go posadzić na działce.

Czy kale zostawiacie na zimę w gruncie, czy razem z doniczką sadzicie i na jesień wykopujecie?
Joasia
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

Joasiu szkoda bo milin jest na prawdę wdzięczny, jak raz się zadomowi, to już jak drzewo jest w ogrodzie przez długi czas, przez pierwsze dwa trzy lata trzeba mu więcej czasu poświęcić, bo lubi przemarzać, ale jak ma dobre słoneczne stanowisko, i trochę nawozu to rośnie jak na drożdżach, nie zniechęcaj się.
Jeśli chodzi o kalie to tak, wykopuje na zimę bulwy, bo są bardzo wrażliwe na najmniejsze nawet przymrozki, trzymam je w skrzynce takiej plastykowej z trocinami, wiosną sadzę etapami co dwa tyg. by przedłużyć kwitnienie.

Geniu zazwyczaj zostawiałem nasienniki, myślałem, że nasiona dojrzeją, ale zawsze później mi gniły.

Za oknem na razie jeszcze szaro, za to w domu pocieszamy się domowymi :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Podoba mi sie w Twoim ogrodzie,ładne ujęcia roślinek,kwiatuszków.umiesz uchwycić ich piekno ;:433 ;:433
Doniczkowe śliczne,teraz jaknabradziej umnilaja te pochmurne cięzkie dni. :)
Ale aby do wiosny ;:108
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Cześć Mateusz
Współczuję przekopanego i zniszczonego o grodu, nikomu nie życzę takich przeżyć...
Zobaczysz, że się wszystko odrodzi i będzie jeszcze ładniej. :D
Tak było u naszego forumowego Jacka , po przejściach poprzerabiał ogród z dużą korzyścią ;:224
Ciekawe kompozycje z traw.
Widzę, że macie marunę, ona jest byliną ? Sama się sieje ? Wykopałam skądś i się zastanawiam ile będzie żyć. ;:224
A majeranek był kupiony jako jedna sadzonka ?
Mam jeszcze pytanko, masz w ogrodzie przegorzany ?
Amarylisy masz piękne :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

Obrazek

Witaj Agnieszko dzięki za słowa otuchy, teraz można powiedzieć, że zaczynam od zera, ale mam trochę czasu żeby przemyśleć co i jak zaplanować. Na pewno Ci chodziło o złocienia marunę, mam odmianę o pustych białych koszyczkach, ale liście ma ładne złotozielone i pokrój bardziej zwarty, jak chcesz to Ci wyślę na wiosnę sadzonki, bo sporo mam na wiosnę zawsze samosiejek. :wink:
Majeranek mam z jednej sadzonki, silnie się rozkrzewia po przycięciu, przegorzany mam u siebie do podziału bo silnie się rozrastają.

Aniu dziękuję bardzo ;:196
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Mateuszu no twoja nieobecność na forum była chyba rekordowa, no ale cóż ważne że już się u Ciebie stabilizuje. Ja też mam 3 Calie, właśnie przypomniałam sobie że muszę pójść do piwnicy i już budzić je do życia a później na działaczkę wysadzę.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Gdy za oknem plucha, u Mateusza "hipków" nic nie rusza ;)
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

Przemku faktycznie trochę ich mam :D

Danusiu to prawda mam co do nadrobienia, ale w ogrodzie jeszcze więcej, patrząc na Wasze piękne mój zostaje daleko w tyle... ;:224

W zeszłym sezonie miałem plagę mszyc, na szczęście na ratunek przybyły tzw. chińskie biedronki ;:138 Potem było pełno ich larw, jednak dobrze czasem zaczekać z opryskami. ;:108

Obrazek

Skalniaczek, co roku coś mi przemarznie, albo uschnie i muszę dosadzać coś nowego, nieduży jest ale pielić trzeba...

Obrazek

Parę fotek zwykłych kundelkowych róż, nawet udało mi się zaokulizować parę dziczek... ;:138
Oto jedna z nich, tylko w tym roku muszę wyprowadzić i rozkrzewić ładną koronę.

Obrazek

Na tej róży na pierwszym planie, zaokulizowałem róże jak się okazało pnącą co kwitnie na dwuletnich pędach ;:14
Widać ją w tle i na nast. zdjęciu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I parę takich, w tym roku dokupię kilkanaście odmian róż, bo się w nich chyba zakochałem :oops:
cztery drzewkowe, pięć pnących, i parę rabatowych, to jest liczba na dzień dzisiejszy. :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”