Sąsiad i kuzyn ma fajną jabłonkę, która w miarę wcześnie owocuje, a ja mam dwie gruszki, więc na jednej mógłbym poeksperymentować.
Jabłoń dyskusje ogólne
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jabłoń dyskusje ogólne
Można zaszczepić jabłonke na gruszce?
Sąsiad i kuzyn ma fajną jabłonkę, która w miarę wcześnie owocuje, a ja mam dwie gruszki, więc na jednej mógłbym poeksperymentować.
-
leff

- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poeksperymentować zawsze można.
W drugą stronę czasem działa.
W drugą stronę czasem działa.
Pozdrawiam,
J
J
Jak już o eksperymentach mowa to możesz spróbować podwójnego szczepienia, ze wstawką z pigwojabłoni. Może być ciężko znaleźć sztobry. Jedna ze szkółek miała kilka lat temu odmianę Red (x Cydolus Red). Nie wiem czy dalej mają. Pigwojabłoń jest bliżej spokrewniona z gruszą niż grusza z jabłonią, więc taka wstawka może poprawić kompatybilność. Jednak nikt tego nie robi i nie ma gwaranacji powodzenia. Dodatkowo takie szczepienie trwa o rok dłużej.
- Szczurbobik

- Od: 17 lut 2016, o 20:29
W ogrodzie, gdzie obecnie pracuję, posadzono na jesieni jabłonki. Nie znam odmian ani podkładek. Drzewka w postaci jednej, nierozgałęzionej witki, obsypane są owocami. W miarę dojrzewania, wygięły się ku ziemi, kilka złamało się i kaput. Czy te, wygięte biedaki, są jeszcze do odratowania?
Pozdrawiam Lucyna
- massur

- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Do tej pory nie miałem z nim problemów, opryski 2-3 profilaktycznie wiosną robię, w tym roku niestety mimo tego parch się pojawił.
Ale i tak mu to wybaczę bo owoc jest w smaku świetny - soczysty, chrupki, nuta gruszkowa.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- BobejGS

- Kontakt:
Ma ktoś u siebie jabłoń Szampion??
Zapewne chcesz wiedzieć coś więcej niż tylko to czy ktoś ma Szampiona. Co jeszcze mogę dodać? Nie mają z tą jabłonią jakichś większych problemów. Nie wiem na czym szczepiona. Owocuje naprzemiennie mocno i słabo. Jabłka od średniej wielkości do dużych, mniejsze ale smaczniejsze niż to co na rynku sprzedają jako Szampion. Dojrzewa na koniec września.vYVYv pisze: ↑11 lip 2024, o 00:52 Szampion rośnie u moich rodziców, parcha na nim nigdy nie widziałem, a na choroby grzybowe nie był nigdy pryskany.
Mączniaka miewa na pojedynczych pędach, tzn. w nieznacznej ilości. Przy jednym drzewie wystarczy usuwanie porażonych pędów.
Głównym zmartwieniem na nim są szkodniki typu namiotniki, mszyce, owocówki etc.
- leszkat76

- Od: 13 gru 2020, o 14:12
U mnie Champion przemarza. Kupione drzewko zmarzło pierwszej zimy całkowicie, tylko została podkładka.
Na naszczepionym zmarzł czubek , obcięłam do żywego i rośnie, w rok po szczepieniu ma pierwsze owoce. Ponad metr przyrostu.
Na naszczepionym zmarzł czubek , obcięłam do żywego i rośnie, w rok po szczepieniu ma pierwsze owoce. Ponad metr przyrostu.
- BobejGS

- Kontakt:
Ucięło mi połowe wypowiedzi.
Kupując sobie jabłonki jakoś dwa lata temu, kuzyn ode mnie wziął cztery jabłonki. Najpierw jednak przysiedziałem i zrobiłem spis, która z jaką się wzajemnie zapyla itd
W tych właśnie był wcześniej wspomniany Szampion. W tym roku owocuje pierwszy raz i ma 5 lub 6jabłek ale w życiu nie widziałem na drzewie tak naocznie tak ogromnych jabłek.
Normalnie jakby pomarańcza czy grejpfruty wisiały na drzewie. Niestety nie mam zdjęć ale nie omieszkam się wybrać do niego w weekend i zrobić zdjęcie.
Główne moje pytanie to takie czy to faktycznie Szampion, bo ogolnie nie wygląda jak na zdjęciach ze sklepu gdzie kupowany, bo tam jabłka czerwone, a tu zielone. Chyba że jeszcze zmieni kolor.
Zastanawiam sie czy to nie pomyłka bo bym sobie zamowił z dwa drzewka z tego samego źródła jesienią.
Kupując sobie jabłonki jakoś dwa lata temu, kuzyn ode mnie wziął cztery jabłonki. Najpierw jednak przysiedziałem i zrobiłem spis, która z jaką się wzajemnie zapyla itd
W tych właśnie był wcześniej wspomniany Szampion. W tym roku owocuje pierwszy raz i ma 5 lub 6jabłek ale w życiu nie widziałem na drzewie tak naocznie tak ogromnych jabłek.
Główne moje pytanie to takie czy to faktycznie Szampion, bo ogolnie nie wygląda jak na zdjęciach ze sklepu gdzie kupowany, bo tam jabłka czerwone, a tu zielone. Chyba że jeszcze zmieni kolor.
Zastanawiam sie czy to nie pomyłka bo bym sobie zamowił z dwa drzewka z tego samego źródła jesienią.
- leszkat76

Duże zielone jabłka kojarzą mi się z Antonówką Półtorafuntową. U mnie Szampion jeszcze zielony i jabłka małe.
Ale zaraz pójdę sprawdzić i zrobie fotkę.
Ale zaraz pójdę sprawdzić i zrobie fotkę.
- BobejGS

- Kontakt:
Dziękuje, chętnie obejrze zdjęcia. 
- leszkat76

-
KamilK02

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Jest strona na której są pokazane owoce różnych podkładek jabłoni. U mnie też będzie kilka jabłek M26, którą wszczepiłem w Kronselską, na razie małe płaskie jabłka są.
https://www.flickr.com/photos/67002978@N02/
- maryann

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przeciez to nie jest Champion. Raczej Goldendelicious.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Ale fajne fotki tych podkładek owocujących
Niektóre wyglądają, jak krzewy pomidorków koktajlowych
Niektóre są kompletnie nieznane u nas.
Dzięki serdeczne
Niektóre są kompletnie nieznane u nas.
Dzięki serdeczne