Ciernie wskazują, że to raczej Lobivia, echinopsy nie mają podłużnych areoli w kształcie "robaka". Natomiast kształt pędu pasuje raczej do Echinopsis, bo roślinka jest zbyt okrągła a nie płaska jak na porządną L.acanthoplegma przystoi. Ale pęd może być takiego kształtu, ponieważ kaktus jest mocno napity i nafaszerowany azotem. Również niedostatek światła może powodować większe jego zaokrąglenie. Możesz obejrzeć sobie jak wyglądają roślinki z grupy L.acanthoplegma u mnie na stronie: http://www.ptmk.eia.pl/lobivia/acanthoplegma/foto.htmlArtur89 pisze:A procentowo jaką masz pewność, że to Lobivia?
Nareszcie! U mnie pojawiły się zaczątki pąków na E. multiplex'ie, ale subdenudata "milczy".
Oo nawet nie zwróciłem na to uwagi - to z pospiechuczarny pisze:Sorry, że się czepiam, ale: Chamaecereus silvestrii, nie kręćmy łaciną ;]
Wiesz, nikt mi wcześniej nie zwrócił na to uwagi a ja opieram się o stronę cactus-art.biz jeśli chodzi o nazewnictwo lub Google (gdzie jest z "ii" oraz "is").blabla pisze:A czemu silvestris? Czy chodzi o to, że to hybryda, bo oryginalny Ch.silvestrii nie ma kwiatów takiej barwy?