Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.
Krzysztof, dziękuję za odpowiedź.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Akwelan_2009
Beato - dziękuję za wypowiedź i fotkę.
Tak jak pisałem w mojej wypowiedzi, tą haworsję kupiłem jako Haworthia glabrata v concolor - i nie mogłem pod taką nazwą znaleźć w sieci nawet w przybliżeniu podobnej rośliny. W tej chwili nie pamiętam gdzie - od kogo ją nabyłem bo mam ją już dość długo, ale może to był jak pisał chyba Krzysztof - "chwyt marketingowy sprzedawcy".
Moja roślina porównując jej wygląd z Twoją Haworthia attenuata 'Concolor' z fotki, jest praktycznie identyczna, co tylko potwierdza stanowisko Krzysztofa odnośnie nazwy mojej rośliny, cytuję: "To na pewno attenuata / ... /".
Beato, Krzysztofie - jeszcze raz dziękuję za pomoc w nanoszeniu poprawek w nazewnictwie moich roślin.
Tak jak pisałem w mojej wypowiedzi, tą haworsję kupiłem jako Haworthia glabrata v concolor - i nie mogłem pod taką nazwą znaleźć w sieci nawet w przybliżeniu podobnej rośliny. W tej chwili nie pamiętam gdzie - od kogo ją nabyłem bo mam ją już dość długo, ale może to był jak pisał chyba Krzysztof - "chwyt marketingowy sprzedawcy".
Moja roślina porównując jej wygląd z Twoją Haworthia attenuata 'Concolor' z fotki, jest praktycznie identyczna, co tylko potwierdza stanowisko Krzysztofa odnośnie nazwy mojej rośliny, cytuję: "To na pewno attenuata / ... /".
Beato, Krzysztofie - jeszcze raz dziękuję za pomoc w nanoszeniu poprawek w nazewnictwie moich roślin.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Nie wszystkie roślinki ze "zbiorowego" zakupu w podobny sposób przybierają na wyglądzie. Jedne w znacznym stopniu powiększyły swoje rozmiary przez czas pobytu w nowym środowisku, drugie tylko nieznacznie powiększyły rozmiary.

Haworthia cv. Green Rose (syn. Rose Green) bardzo ładnie rośnie, znacznie powiększyła swój rozmiar i szykuje się do kwitnienia.

Haworthia cv. Lime Green - rośnie, ale w dużo wolniejszym tempie.

Haworthia limifolia var. striata w porównaniu do rozmiaru jaki miała 24. 03. 2011 najbardziej wypełniła wolną przestrzeń w doniczce, tak wyglądała:

Fotki robione przy innych warunkach oświetleniowych, ale kolor Haworthi limifolia var. striata bardziej "zzieleniał"

Haworthia cv. Green Rose (syn. Rose Green) bardzo ładnie rośnie, znacznie powiększyła swój rozmiar i szykuje się do kwitnienia.

Haworthia cv. Lime Green - rośnie, ale w dużo wolniejszym tempie.

Haworthia limifolia var. striata w porównaniu do rozmiaru jaki miała 24. 03. 2011 najbardziej wypełniła wolną przestrzeń w doniczce, tak wyglądała:

Fotki robione przy innych warunkach oświetleniowych, ale kolor Haworthi limifolia var. striata bardziej "zzieleniał"
Mieczysław
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak widzę niejako zainspirowałem Cię do pokazania Twoich "zielonek". Ładniutkie!
Haworthia limifolia var. striata bardzo ciekawa roślina. Akurat tej u mnie w kolekcji nie ma więc z tym większą ciekawością oglądam Twoją. Widać że ma dobre warunki bo przyrasta i wygląda świetnie.

Haworthia limifolia var. striata bardzo ciekawa roślina. Akurat tej u mnie w kolekcji nie ma więc z tym większą ciekawością oglądam Twoją. Widać że ma dobre warunki bo przyrasta i wygląda świetnie.

- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo ładne te wasze zielone roślinki taki świeży kolor, super. Gdybym interesował się haworsjami byłyby to zdecydowanie okazy, które musiałbym mieć.
Green Rose oraz Lime Green piękne okazy, powiało świeżością
Cieszę się, że mogę je zobaczyć też u Ciebie.

Cieszę się, że mogę je zobaczyć też u Ciebie.
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Piękne haworsje
- chćby mnie przypiekali to nie udałoby mi się wskazać najpiękniejszego okazu 

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Ależ świetnie widać, jak Haworthia limifolia var. striata przyrosła - nie tyle liści jej przybyło, co zrobiły się większe.
Ja swoją posadziłam od razu w większej doniczce i nie widać tak spektakularnie, jak ją wypełnia....
Ja swoją posadziłam od razu w większej doniczce i nie widać tak spektakularnie, jak ją wypełnia....
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Haworthia limifolia var. striata-wspaniała 

- Akwelan_2009
Inne tez przyrastają, chociaż tego nie widać tak jak właśnie przy tej. Przy tej haworsji jest porównanie jak wypełniała doniczkę od przesadzenia do teraz. Na wiosnę przesadzę do większej 7x7 teraz rośnie w doniczce 6x6. Najsłabiej przyrasta mi Haworthia kingiana var. kingiana, no ale nie można mieć wszystkiego co by się chciało na raz i tak jestem z niej bardzo zadowolony - rośliny rządzą się swoimi "prawami". Jutro zrobię fotkę to wstawię.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Do nowego "sezonu" wegetacyjnego budzi się - Dioscorea elephantipes. Roślina kilkanaście tygodni trzymana bez podlewania, dzisiaj po południu zaskoczyła mnie widokiem nowego zieloniutkiego, jeszcze miniaturowego pędu:

Spodziewałem się, że po okresie spoczynku nowe pędy będą wyrastać ze starego pędu, a tu taka niespodzianka.

Spodziewałem się, że po okresie spoczynku nowe pędy będą wyrastać ze starego pędu, a tu taka niespodzianka.
Mieczysław
Mieczysław
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37

Oby tak dalej niech pięknie przyrasta

Widok cudowny!
Stary pęd widocznie "zasuszył się" do tego stopnia, że nie miała się jak przedostać.
(moja Dioscorea - śpi)
Stary pęd widocznie "zasuszył się" do tego stopnia, że nie miała się jak przedostać.
(moja Dioscorea - śpi)