Krzaczki Kani

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Krzaczki Kani

Post »

Pojechałaś na działeczkę i o nas zapomniałaś :cry:
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, Ilonko ;:196 . Nie zapomniałam o FO. Na mojej skansenowej wsi po prostu nie mam internetu, co ma swoje plusy dodatnie i ujemne :wink: . Teraz dosłownie na chwilkę wpadłam do domu, bo trzeba załatwić pewną pilną sprawę w mieście.
Po przyjeździe na działkę rzuciłam się na rabatę, która zawsze zostawała ostatnia do odchwaszczania i dlatego zarosła już strasznie. Entuzjazm spowodował, że działałam z widłami, pazurkami i mięśniami własnymi przez cały dzień do zmroku. No i jak mi potem łupnęło w gnacikach, to budziłam się w nocy z bólem palców i nadgarstków. Taka stara i taka ...nierostropna :lol: . No ale rabatkę mam teraz wyczyszczoną :heja .
A tak wygląda teraz Raubritter. Trzeba mu teraz robić dużo zdjęć :D , bo zaraz przekwitnie albo poskleja się od deszczu a następny spektakl dopiero za rok, bo ona nie powtarza. Z przodu widać kępki lobelii, która w tym roku jest u mnie przy wielu różach :lol: .
Obrazek
Obrazek

No i już mnie Mężuś pogania, że czas wracać na działkę ale jeszcze wstawię Westerlanda, bo zastałam go w szczytowej formie :D .
Obrazek

A wczoraj pojechaliśmy sobie zwiedzić piękne miasto Toruń ;:167 i tam widziałam śliczną różankę przed jednym z uniwersyteckich budynków, ale zdjęcia już nie zdążę wstawić, bo moje nogi są już w tej chwili za drzwiami przy windzie. To pa! ;:196
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu ;:196 ja też od poniedziałku mam urlop i zamierzam dwa tygodnie siedzieć w ogrodzie, aż do znudzenia i zmęczenia. :;230
Przepięknie zakwitła Ci Raubritter i Westerland. ;:138
W ogóle wszystkie róże bardzo pięknie się postarały . Szkoda tylko, że wiele już skończyło lub kończy kwitnienie.
Dobrze, że niektóre zaczynają później lub będą jeszcze powtarzać.
Miłego pobytu na działce. I trochę też odpoczywaj tam , nie tylko wyrywaj chwasty. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Kasiu, byłaś w Toruniu :shock: , ja mieszkam na odcinku między Gdańskiem a Toruniem, czemu nie dałaś znać , po drodze mnie miałaś :wink:

Raubritter i Westerland cudne, ale dały pokaz ;:215 ;:215

Miłego odpoczynku na działeczce ;:196 , nie przesadzaj z wysiłkowymi pracami, nie warto :wink:

Ja się wczoraj nawyrywałam chwastów i bluszczu z twardej ziemi i w nocy myślałam że zejdę na serce, tak mnie bolało, nie mogłam się ruszyć, ale M stwierdził ,że to się coś w płucach odrywa , od wysiłku, a nie serce i się uspokoiłam ,że jednak nie umrę tym razem ;:224 .
Dobrze ,że dziś pada, to siedzę w domu i odpoczywam, ale dalej kiepsko się czuję :?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny raz doświadczyłam na własnej skórze, że powiedzonko o gonieniu króliczka jest prawdziwe :lol: . Tak naprawdę po trzech dniach pobytu na działce zaczęłam myśleć o jakimś innym sposobie spędzania czasu, czym ogromnie zaskoczyłam nawet sama siebie :shock: . Kobieta faktycznie zmienną jest :wink: . Szybko więc zweryfikowaliśmy swoje plany urlopowe i kolejny wyjazd na działeczkę jutro :heja . Cudnie będzie, bo pogoda robi się nareszcie ładna :D .
Krysiu ;:196 i jak tam pobyt w ogrodzie? Ostatnio pogoda chyba nie sprzyjała kawce na tarasie ale teraz znowu robi się pięknie i pewnie nie odmawiasz sobie ogrodowych przyjemności :D . Chciałam Ci jeszcze Krysieńko powiedzieć o moim Raubritterze, że on zawsze po kwitnieniu łapie mi dość mocno grzyba. Jestem ciekawa, czy Ty też tak masz u siebie ;:218 . W tym roku wypuścił ochoczo nowe długaśne pędy i dwa odrosty z podkładki ale całkiem łatwo je odróżnić, bo mają inne kolce.
Kasiu, o rany! Odetchnęłaś z ulgą, że to tylko płuca Ci się odrywają a nie serce kołacze :shock: ;:168 . Tyś przeca matka dzieciom i żona mężowi, to tam dbaj o siebie kochana ;:196 . Mam nadzieję, że już teraz i płucka Ok i serducho i ręce ;:108 . A chcesz Kasiu trochę tych dużych truskawek ode mnie z odrostów?
Kasiek, my teraz dzięki autostradzie Toruń mamy blisko :D . Trochę ponad godzinę jazdy, może z półtora i już jesteśmy na piernikach :D . A jeszcze pewnie nie raz tam pojedziemy, bo uwielbiam klimat tego miasta ;:167 .

Zakwitły łączki lobeliowe! :tan Na słonecznej patelni jednak całkiem dobrze sobie radzą. Te w cieniu też są Ok ale na razie słabiej kwitną.
Z Bonicą
Obrazek

Z Gruss an Aachen i z Raubritterem w tle.
Obrazek

Z Heidetraum
Obrazek

Z Abrahamem Darby
Obrazek

Teraz widzę, że nornica zepsuła mi głównie fioletowe lobelie. Szkoda, bo one i tak są bardziej delikatne niż białe i niebieskie.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

A Ty marudziłaś, że nic Ci nie chce rosnąć a tu takie zdjęcia ;:215
Mam nadzieję, ze w tym roku jesteś zadowolona
A jak sprawują sie hortensje?

No wiesz byłaś w Toruniu i nie odwiedziłaś Kasi a później mnie - to baaardzo duże niedopatrzenie ;:202
Mam nadzieję, że się poprawisz przy następnym objeździe :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ale te Twoje lobelie cudne ;:138 W przyszłym roku muszę postarać się o więcej, bo fajnie się rozrastają i faktycznie świetnie sobie radzą w słonku.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Kaśka, lobelie z różami wyglądają ślicznie, a Bonicie jak ładnie ci kwitną ;:138 ;:138
Takie wielokolorowe dywaniki lobeliowe , super ;:215

Jeśli byś miała nadmiar odrostów truskaweczki, to bardzo chętnie kilka bym przygarnęła :D

To prawda, bardzo szybko można pokonać teraz tą trasę , dobrze się jedzie :D , a my bardzo lubimy Gdańsk, to piękne miasto i podobne klimatycznie do Torunia :lol: , wybierzemy się pewnie zobaczyć na jarmark dominikański, lubimy sobie połazić i pooglądać :D

Może przy następnej wycieczce w te strony zaplanuj odwiedzanie koleżanek , świetnie byłoby się spotkać w realu ;:196
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojojoj! Nie ma powiadomień a tu goście u mnie! Witam zatem drogie Koleżanki :wit .
Ilonka, faktycznie lobelie rosną całkiem, całkiem :tan i już wiem, że w przyszłym roku też będę je siała. Pasuje mi, że jak posadzę je przy różach, to jako rośliny jednoroczne nie będą mi przeszkadzały przy okrywaniu róż na zimę. A jeżeli chodzi o hortensje, to mam tylko jedną reprezentantkę. Pamiętasz, tę kupowaną jako bukietowa, którą mi zidentyfikowałaś jako ogrodową :D . No donoszę, że pięęęękna ci łona! Niebieska sama z siebie, bez żadnych zabiegów :tan . Tylko, że mało ma kwiatów ale nic to. W tym roku przykryję ją na zimę bardzo pieczołowicie i już się cieszę na to, co będzie się działo w przyszłym roku. Do Torunia na pewno jeszcze się wybiorę, bo mam blisko a bardzo mi to miasto przypadło do gustu ;:167 . Dziękuję za zaproszenie i ja zapraszam do Gdańska ;:196 .
Aniu, a siej kobitko siej lobelię, bo to nic skomplikowanego (sama wiesz :D ). W tym roku posadziłam ją eksperymentalnie na słonecznej patelni i po początkowych wątpliwościach widzę, że jednak eksperyment wykonany i udany. Teraz, nawet w te największe upały i suszę radziły sobie naprawdę bardzo dobrze :shock: .
Kasiu, i jak tam, dotarłaś na Jarmark? Ja przeszłam się na razie tylko raz i mniej więcej wiem, co sobie kupię :lol: . Zapraszam do Gdańska i do siebie ;:196 .
Przy najbliższej okazji wytnę Ci i wyślę trochę tych truskawkowych wąsów.

Wspomnienie z Torunia :D .
Obrazek

I wspomnienia z działki. Compassion.
Obrazek

Lilia
Obrazek

Tommelise
Obrazek

Charles Austin
Obrazek

No i narrrreszcie paaadaaa! :heja
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Kasiu, pięknie wyglądają twoje róże ;:138
A lobeliowe towarzystwo niezwykle gustowne.
Bardzo przypadły mi do gustu Gruss an Aachen i Raubritter (podziwiałam go w ogrodzie Krysi-Ignis).
U nas też wreszcie popadało i ogród odżył.
Pozdraiwm :wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, w takim razie pewnie wszystko już wiesz o Raubritterze od Krysi więc nie będę się wymanadrzać w tej sprawie :wink: :lol: Gruss an Aachen mam już tylko jedną a przed zimą były trzy. Dobrze okryte były śniegiem, bo to u mnie dość niska róża a i tak dwie zmarzły. Może dlatego, że miałam je za płytko posadzone. Kolor taki, jak uwielbiam ;:167 . Gra delikatnych kolorów w trakcie rozwijania kwiatu z nutą różową, koralową, łososiową a to wszystko rozbielone ... no, jednym słowem śliczna jest. :D
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasia :) ten mój Raubritter też tak ma :twisted: Od razu zbrzydły mu liście. Ale w tym roku sporo róż mi choruje i myślę , że chyba dałam im niewłaściwą odżywkę. Wyglądają mi na takie jakieś zagłodzone. Może na początek dostały za dużo azotu a zabrakło potasu i fosforu. W poprzednim roku wyglądały dużo lepiej, po oborniku wyłożonym późną jesienią.
Tym razem tego nie zrobiłam, bo podobno rok w rok to za wiele.
Ale tych lobelii to się pięknych doczekałaś. ;:oj ;:138 ;:138 ;:138
:wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, ja mam podobne przemyślenia odnośnie nawożenia róż ;:108
Może im jeszcze teraz zaaplikować odżywkę fosforowo-potasowa.
Stosowałam magiczna siłę dla róż interwencyjnie.

Kasiu, u Krysi to mi się wszystkie róże podobały, łącznie z pomarańczowymi ;:108
Gruss an Aachen na pewno kupię.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, Justynko, ja myślę, że to po prostu taki grzybowy rok. Nawożę róże w ten sam sposób od kilku lat. W sumie dostają sporo azotu, bo właściwie co tydzień ganiam z konewką od wiosny do połowy lipca. W konewce raz mam rozcieńczoną gnojówkę (za przeproszeniem :lol: ) z nawozu gołębiego a w kolejnym tygodniu Magiczną Siłę, którą uważam za najlepszy sztuczny nawóz, którego używałam. Z grzybem bywa różne. Najbardziej zdziwiłam się w ubiegłym roku, kiedy w lipcu padało i padało a róże trzymały się jak na te warunki bardzo dobrze.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, nie robiłam niczego innego niż w ubiegłych latach ;:185