Begonia Solenia

Kalatea i moja druga fitonia

Basiu nie wiem jak z zimowaniem bo dopiero ją zakupiłam i myślałam ze to domowy kwiat a okazuje się, że ogrodowy.basga pisze:To raczej nowa i rzadka roślinka,ale raz ją widziałam w sklepie i skojarzyłam.A powiedz-zimowałaś go już?To ostatnie to nie jestem pewna ale mój skretnik nie ma takich ząbkowanych listków,a pachnie to jakoś i czy kwitnie?
Przepraszam, że się wtrącę, ale przycinaj, ładnie się zagęściogrodniczka01 pisze:Dokładnie Aniu fitonia albo przekwita albo kwitnie ale chyba zrobię tak jak zasugerowała Kasia i odetnę ten kwiat .Andziax007 pisze:Asiu piękne nowości bez wyjątkuI zauważyłam że fittonia kwitła/kwitnie
ogólnie to chciałabym aby nie była zwisającaprzycinać ją? co radzisz?
Jak będzie cięta to będzie rosła w górę, moje tak rosnąAndziax007 pisze:Nie wiem czy będzie Ci rosnąć w górę bo pędy fittoni płożą się po podłożu i zwieszają poza brzegi doniczki
Moja czerwona jest nieciachana i rośnie do góry, może dlatego że ma dużo światła? Chociaż u Mamy zielono biała stoi z dala od okna i też ciągnie do góry. Ciekawe jak będą dalej rosnąć ;)Andziax007 pisze:Ja swoich nie ciacham więc dlatego się płożą a nie rosną w górę