Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Alu a cóż Ty chcesz od swoich tulipanków.... śliczne są :D To fakt, że jest ich dużo mniej niz wcześniej....ale taka już ich uroda... te wszystkie szlachetne odmiany z czasem zanikają... Najlepsze pod tym względem są botaniczne, bo rozrastają sie piękne kępy i są długowieczne :D
Ale i tak narcyzy biją wszystko .... choć i łany niezapominajek wspaniałe :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Alu ładne masz tulipanki,a Angelique mmmm ;:167 pierwiosnek ząbkowany w kolorze lawendy cudny,musze go za rok dopaść ;:108
Narcyzowy zachód słońca bajeczny,ale Ci się udało uchwycić ten moment ;:180

Pozdrawiam ciepło:)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Witam witam!

Pogoda nadal fantastyczna, chociaż nocą mogłoby popadać. Ciepło, słonecznie, tylko wysiane warzywa i kwiaty nie mogą wykiełkować, bo zbyt sucho. Wczoraj było pierwsze w tym sezonie koszenie trawy, niestety wraz z nią przycięte stokrotki trawnikowe ;) No i pierwsze poparzenia (na szczęście lekkie) słoneczne gratis. Kilka dalii też zostało posadzonych, a tegoroczne nabytki kiełkują na balkonie.
A jutro już 1 maja, to od razu miłej i udanej pracy wśród roślin życzę ;)

Ewo, też się obawiałam utraty pierwiosnków, ale na szczęście jak było, tak zostały trzy. Posadziłam je na skalniaku na lekkich wzniesieniach, to nie mogły zgnić ;) A nasiona przed wysiewem poddałam stratyfikacji. Mówisz, że był przymrozek rano? W mieście na chodniku tego nie widać, ale nic zmarzniętego nie zauważyłam dzisiaj an działce. Teraz wieczorem strasznie sie ochłodziło, ciekawe jak będzie w nocy i nad ranem.

Jolu, te stare cebulki są o wiele wiele pewniejsze. Chociaż mam też sporo dokupionych przeze mnie od zakupu działki, to i nawet one rozrosły się. Ale są odmiany, które nędznie rozrastają się, zwłaszcza wielkokwiatowe - nie wiem gdzie podziały się Pipit i Thalia w tym roku nie pokazały się (mimo corocznego kwitnienia). Swoje też rok temu rozsadzałam - zwłaszcza wokół głównej ścieżki, ale zakwitły bardzo obficie. Wiesz zależy wszystko od cebulek, może Twoje były mniejsze i sprawdź czy nie są za głęboko? A pachną obłędnie :) A pierwiosnek wysiej, przejdź się po ogrodniczych moze są nasiona, poddaj stratyfikacji i następnie wysiej zasypując cienką warstwą ziemi i przykryj folią.

Wiolu poeticusy to też wspomnienie dzieciństwa. Na działce w poprzednim miejscu (kiedyś pokazywałam foto :D) mieliśmy poeticusy i uwielbiałam ich zapach i same kwiaty. Jak kupiliśmy pierwszą działkę, to z niecierpliwością czekałam wiosny aby przekonać się czy mamy tą odmianę. A niezapominajki, jak powyżej, tez z dzieciństwa to mam, tylko wówczas leśne. Kiedyś posadziłam jedną nędzną sadzonkę i od wielu ładnych lat same rozsiewają się gdzie się da ;) i właśnie, trzeba sporo nowych roślin pousuwać, bo sa w każdym miejscu.

Agnieszko, owszem tulipany to śliczne rośliny, cieszę się, że chociaż te zakwitły. Botaniczne też u mnie kiepsko, giną tak samo jak te hodowlane.

Aniu mi też ten liliowy pierwiosnek podoba się, zwłaszcza, że dopiero w tym roku tak ładnie rozkręcił się. Mam jeszcze ciemny różowy, ale fotka zamazana ;) A zachód słońca dla mnie łatwiej dopaść niż wschód ;)

Coś pachnącego na początek, obecnie przekwitłe, śliwki mirabelki z miejskiego chodnika nieopodal działek:
Obrazek

Obrazek

Już działka:
Obrazek

Obrazek

Fiołek od Gabi 8-)
Obrazek

Obrazek

Biedronkowy Golden Dukat ma się bardzo dobrze
Obrazek

A tu niepowtarzalny gość na skalniaku ;) jeden, z ukochanych kucyków siostrzenicy:
Obrazek
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Alanko, masz tak piękne narcyzy, że chyba w nie zainwestuję jesienią. Chyba pewniejsze niż tulipany i mniej rozczarowania. CO TO przybyło do Twojego ogródka? :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Uwielbiam drzewa owocowe i ich zapach. Mieszkam w rejonie sadowniczym, gdzie rosną całe hektary wiśni, moreli, śliw, jabłoni i właśnie teraz, gdy kwitną wyglądają cudownie.
Ostatnia rabatka wygląda jakby przemknęła przez nią moja Oliwka :lol:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko inwestuj, bo to pewniejsze niż tulipany :D A tym fioletowym gościem jest kucyk Twilight Sparkle, zresztą wszystkie główne bohaterki z My Little Pony zamieszkały na kilka godzin na działce :D Tu drugi kucyk:

Obrazek

Wiolu u Ciebie też kucyki królują? :D A powiedz, czy oglądasz z Oliwką wszystkie serie? Bo ja razem z Amelią wiernie siedzę przed tv kiedy pokazują nowe serie, no i nasze odcinki ulubione :D A poważnie, to te kucyki są bardzo popularne wśród dorosłych :D
To dla Oliwki Pinkie Pie:
Obrazek

Dla odmiany bratki z balkonu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Różowy ! będzie zachwycona :lol:
Filmy oglądamy sporadycznie, raczej na dvd, ale kucyków, plakatów, książeczek to mamy że ho ho .... :lol:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja córcia choć już sporawa też lubi te kucyki ;:333 Pokazałam jej twój post a ona na to: A Rainbow Dash? ;:306
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aj, jak zimno, na szczęście minionej nocy mrozu chyba nie było, ciekawe jak będzie dzisiaj :? Zapowiadają przymrozki na najbliższe noce... Chociaż kilka lilii okrytych.

Oo nie wiedziałam, że odezwie się kilka fanek kucyków :D

Wiolu, u nas podobnie, tylko teraz czekamy kiedy nowy sezon będzie w tv ;)

Aniu, co tam wiek, u mnie w rodzinie (i nie tylko) dorosłe kobity oglądamy z dzieckiem :D
Proszę bardzo, dla córci Rainbow na podporze Mme Hardy, czyli w Cloudsdale mieście chmur :D - jakość fotek kiepska, bo z komórki
Obrazek

To może w zapasie jeszcze Spike dorzucę ;)
Obrazek

Tak się ochłodziło, że nawet tulipany pozamykały swoje płatki:
Angelique
Obrazek

Carnaval de Nice
Obrazek

Kiedyś miałam kilkadziesiąt tych zielonkawych (żółte, białe i purpurowe), a został tylko ten jeden
Obrazek

Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Alu, dopisz mnie do fanklubu kucyków, z moimi dziewczynami codziennie je oglądamy :-) teraz na topie jest equestria girls ;:333
piękna wiosna u Ciebie, mój trawnik już po drugim koszeniu a mlecze jak były tak są... zdecydowanie wolę Twoje stokrotki!
narcyzy mam płytko posadzone, daję im jeszcze rok - jak się nie poprawią to je przesadzę ponownie...
co to za szafirek na ostatnim zdjęciu?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu moja córka wielce się ucieszyła jak jej pokazała się Rainbow :D Super te kucyki,bajkę też ogladamy :wink:
Tulipany masz super odmiany,Angelique u mnie na 1 miejscu ;:108
Dobranoc :uszy
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ha... a moja najmłodsza córka która teraz jest dorosłą kobietą, bała się tego "smuzu" z kucyków... (chyba dobrze napisałam... )
Ale kucyki jak najbardziej oglądała...
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hihihi, My little Pony rządzą! :D To nasze grono powiększa się, coraz ciekawiej ;)

Jolu, u nas Equestria Girls tez na tapecie były, nawet dwie lalki są ;:333 Ale hit to finał sezonu 3 i Twilight księżniczka :D Nasz trawnik na razie raz skoszony, stokrotki jeszcze nie przebijają się ;) Ale kilka mniszków też się znajdzie, kiedyś było więcej, sporymi plamami rosły w trawniku i jedynie ręczne wyrywanie pozwoliło ich się pozbyć :? A ten szafirek to jakby plumosum, tylko u mnie nie wykształca się do końca.
Aniu, jutro przekażę siostrzenicy, że jej kucykowe aranżacje robią coraz większą furorę na forum ;) a u Was Rainbow nr 1?
Angelique i u mnie nr 1, bo są niezawodne, kwitną co roku (i długo) i jeszcze rozmnażają się.
Gabi, teraz w tej nowej odsłonie kucyków są inne strachy, zmodyfikowali, tylko niektóre postacie i ich imiona zostały. Ale kucyki to kucyki, już pokolenia na nich się wychowują ;)
To jeszcze dwa ostatnie kucyki z sesji błotnej (widać po grzywach jakie czyste), akurat dwie, które najwięcej mają z nami wspólnego - miłośniczka przyrody i farmerka ;)
Obrazek
Obrazek

Kolejne dzisiejsze fotki:
- kawałek jagodnika z poziomką letnią i jagodami kamczackimi
Obrazek

Obrazek

I coś pachnącego na dobranoc (nawąchałam się fotografując):
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I grusza
Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

A rany... ... ale kwiecia... ;:oj
Gdyby się wszystkie zawiązały to masz połamane gałęzie.... przerywacie zawiązki ?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za kucyki,ale mają raj w ogrodzie:)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”