Lilie podstawy uprawy,rozmnażanie z łusek i inne porady

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lilie

Post »

:wink: wpierw zidentyfikuj problem czemu lilie nie kwitły bo możesz tak w kółko wsadzać do ziemi cebule przez kolejne kilkadziesiąt lat ...... ;:3
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Moja jedna lilia zakwitła ale nie wiem co to za odmiana
Obrazek
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

będąc dziś w Ogrodzie Botanicznym w Powsienie urzekła mnie jedna z lilii - maluch w porównaniu ze swoimi siostrami ( musiał być zabezpieczona aby ludziska swoimi buciorami nie podeptali przyglądając się innym liliom ). Pomimo swej niewielkiej "postury" ma w sobie klasyczną piękność :-)

Obrazek

obok niej rosła inna piękność "Lilium x marhan"

Obrazek
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
sari
1000p
1000p
Od: 18 maja 2010, o 19:46

Post »

U mnie zakwitły takie, na następne jeszcze czekam ;:65 ;:65
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Beata

Moje doniczkowce Zapraszam Cz. 1, Cz. 2
homo novus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lip 2011, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
zaopatrzyłma się w cebulkę lili trąbkowej Bahama - czy ktoś przypadkiem uprawia, wie gdzie można zdobyć więcej informacji na jej temat. :?:
Z góry dziękuję za pomoc
JaBaal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2007, o 02:26

Post »

Takie pytanie:
1) Niektóre lilie już mają wyschnięte łodygi = mogę je przesadzić?
2) Niektóre lilie mają jeszcze zielone, "zdrowe" łodygi i liście - poczekać aż uschną z przesadzaniem?
Nie wszystkie chcę oczywiście przesadzać, ale niektóre wsadziłem ''głupio"

Dodatkowo zapytam o tego liliowego szkodnika poskrzypka (taki czerwony chrząszcz, larwa podobna do stonkowej, obleczona ziemią czy innym syfem - pryskałem Decisem i właściwie pomogło, ale na jakieś 90%, zna ktoś lepszy środek?

Obrazek

^^^ Zwróćcie uwagę na dół zdjęcia, tam jest taki płotek trzymający ziemię, to pewnie prędzej czy później spowoduje wyjałowienie, dlatego chcę przesadzić je w inne miejsce.
sylwekw

Post »

Te, które już uschły możesz przesadzać ale jeszcze nie musisz. Te które jeszcze mają zielone liście na pewno niech sobie jeszcze rosną. Jeden z fachowców od lilii na naszym (Mirzan) twierdzi, ze cebule lilii przyrastają jesienią - i ja mu wierzę :-)

A jeśli chodzi o ten płotek ... to niby dlaczego miałby się on przyczynić do wyjałowienia gleby ?? Przecież składniki pokarmowe nie rozchodzą się w poziomie na nie wiadomo jakie odległości, bo zgaduję, że o to Ci właśnie chodziło.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli chodzi o poskrzypka to chyba najlepszy sposób to zbierać i niszczyć,bo z doświadczenia wiem,że środki chemiczne nie działają tak jak byśmy chcieli po prostu po pewnym czasie znowu pojawia się chrząszcz.Szkoda się truć lepiej zebrać.Wymaga to trochę więcej pracy i zręczności, ale nie jest tak strasznie trudno,aby nie spróbować. Powodzenia.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

a czy to prawda, że na takie szkodniki dobrze działa mięta? Bo gdzieś wyczytałam, że tak i posadziłam wśród lilii miętę, ale coś kiepskie te rezutlaty...

Co można sadzić z liliami odstaszającego tego typu szkodniki? Mam sporo pięknych lilii i szkoda by mi było ich
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
sylwekw

Post »

Niestety podobnie jak szarotka sądzę, że najskuteczniejszy sposób to zbieranie ręczne. Ale oczywiście to wchodzi w grę tylko, gdy ma się trochę lilii w ogrodzie. Jak ktoś ma "plantację" to raczej nie da rady zbierać :-).

A o mięcie nic nie słyszałem :?:
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p

Post »

trochę obrzydza mnie zbieranie tych paskudztw... bleeh. U mnie też w tym roku się pojawiły
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrzydliwe są larwy, ale dorosłe osobniki to po prostu małe chrabąszcze.Larwy zbieram w rękawiczkach,a jeśli chodzi o ilość lilii to ja na moich 500szt dawałam radę zebrać,może dlatego,że w tym roku nie było ich tak dużo.Pozdrawiam.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p

Post »

wow 500 lilii to dużo ;:180 , ja mam ok 20 sztuk i uważałam do tej pory że mam dużo, ale zmieniłam zdanie :)

no to nie pozostaje mi nic innego jak zacząć zbieranie, o ile na wiosnę się pojawią.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przedostatnia lila w tym sezonie,Lion Heart.
Obrazek Obrazek Obrazek

Za parę dni zakwitnie ta obok,Lankon.Najnowszy wynalazek,krzyżówka lilii longiflorum
I lilii lankongense.
W głębi,za liliami widoczne tegoroczne siewki w doniczkach,około 100 doniczek,po kilka cabulek
w donicy.
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Czytałem o Tej Lilii. Gdzie Ją można dostać? W ogóle dla zwykłych śmiertelników to możliwe? :wink:
Pozdrowienia
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”