Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miniaturowy ogród -Foggia

Post »

Marysiu ale pokazałaś szkółkę :shock: ,nie dziwię Ci się ,że nie potrafisz sobie odmówić...
Geranium obejrzałam ...cudne,a różę gdzie posadzisz...wszystkie już zakopałaś ..te z doniczek...? :wink:
Gaura to z niższych odmian?I mekonopsa widzę...super zakupy... :uszy
Mi zostały dwie do wkopania...Łopatę mogłaś sobie kupić... ,przewróciłaby do góry cały Twój ogródek za jednym wbiciem w ziemię... :;230
Teraz właśnie szaleje wiatr ,na tarasie przewracają się donice...idę sprawdzić... ;:179
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu :wit Myślę, ze to też byłaby moja ulubiona szkółka :;230 mam dużo ulubionych, niestety ;:14
Zakupy świetne. Spodobała mi się trójkolorowa pelargonia(listki) i bodziszek. I to wielkie metalowe muszysko - oryginalne.Wiosna u ciebie w pełni. też na taką czekamy...
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Piotrze, z finansami w takich miejscach zawsze ciężko :roll: , choć takie rarytasy jak Ty masz w swoim ogrodzie tutaj znaleźć trudno.

Aga-Anesse, 13 arów :shock: Ja mam trochę mniej niż jeden :roll: No to masz gdzie szaleć :D

Aniu, owad był bezcenny :D A ja najpierw zrobiłam zdjęcia, potem zajęłam się przeglądem roślin i zapomniałam popatrzeć czy mają jeszcze inne takie stworki, czy to tylko dekoracja. Muszę już skończyć z zakupami :( , bo jak tak dalej pójdzie to nie będę mogła wejść do ogródka :;230 Nawet ścieżki mam już częściowo zastawione doniczkami.

Alu, szkoda Twoich roślinek. Mój pierwiosnek ząbkowany rośnie już 4 lata w tym samym miejscu, kupiłam biały, a po 2 latach pojawił się też fioletowy. Kwitnie niezawodnie.

Agnieszko, witaj :wit

Justynko, w swoim zasięgu mam tylko 3 szkółki, a do tej akurat jest najdalej. Może to i dobrze... dla kieszeni...
Wiosna w tym roku i tu przyszła później, ale ostatnio było ładnie i ciepło i widzę, że rośliny bardzo przyspieszyły wegetację. Wydaje mi się, że żonkile, tulipany, rododendrony kwitną znacznie wcześniej niż rok temu. W niedzielę było 20*C, można się było opalać :D A dziś ok. 10 i silny wiatr :roll: Mówi się, że lato w Szkocji trwa tylko 3 dni... w maju :roll:

Nelu, wiesz, czasem mam ochotę przekopać cały ogródek i zacząć od nowa, ale wiem, że i tak skończyło by się taką samą dżunglą jaką mam teraz :roll: Nie wkopałam jeszcze wszystkich róż, część będzie musiała zostać w donicach. Wcześniej muszę zrobić wykopki, po zimie straciłam 4 róże na pniu i eukaliptusa :cry: , powojnik montana i coś tam jeszcze. A Ty wiesz najlepiej jak wyglądają wykopki w takim gąszczu...
Gaura... to raczej roślina gauropodobna... Znalazłam polską nazwę - wierzbownica. Podobno rośnie do metra albo i wyżej i jest ekspansywna...Będzie więc rosła w donicy.

Z eukaliptusa zostało tylko tyle... a nawet mniej, bo ta gałązka na górze też już obcięta :wink: I nie mam pomysłu czym go zastąpić.
Obrazek

Po wymianie grzejników w domu, zyskałam płytki na obrzeże rabatki, mam na dzieję, że kiedyś się wkopią :roll:
Obrazek

W ogródku coraz więcej kwiatów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Czy na zdjęciu jest Psi ząb , właśnie takie listki mi wyszły na działce i zastanawiałam się co to za roślina, a chyba właśnie tego Zęba posadziłam jesienią :wit
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

te pierwiosnki wyglądają przecudnie: kolory, kształt, miejsce - ;:138
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Kasiu, tak to psi ząb. Ciekawe, czemu sie tak nazywa :D Marzy mi się jeszcze fioletowy, kiedyś już sadziłam ale się nie pojawił.

Edytko, dziękuję :D

Ostatnio jest pochmurno, ale dosyć ciepło. Tulipany rozkwitają a ja miałam nadzieję, że poczekają do maja, bo we wtorek wyjeżdżam do Krakowa.

Obrazek

Obrazek

Wisienka Kojo-no-mai
Obrazek

Obrazek

Szachownica kostkowana
Obrazek

Szachownica Raddeana
Obrazek

Brunnera
Obrazek

i inne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Kontakt:

Post »

Foggi jestem pod ogromnym wrażeniem :shock: jest u Ciebie cudnie a ta wiosenka tylko pozazdrościć gdzie u mnie do takich pięknych widoków :roll: .A myślałam że to ja mam malusi ogródeczek,więc jest nas wiele.Bardzo weszły mi w oko Twoje pełne prymulki żółte.U nas takich jeszcze nie widziałam,a ta szkólka zawrut głowy,jak napisał Piotr z tymi finasami by było trudno. ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Marysiu pięknotki już radują oczy.Cudna jest brunnera i oczywiście żółty ,pełny pierwiosnek.Niesamowity no i do tego jeszcze pełny.
Mam nadzieję,że tulipany jeszcze będa kwitły gdy wrócisz do domu.
Zaproszenie aktualne i może nie tylko na jeden dzień?Miejsce jest więc tylko decyzja.
Czekam niecierpliwie.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Marysiu eukaliptus padł...,to już masz miejsce na różę... :wink:
Ale u Ciebie piękne kwiaty rosną ,chce się żyć ,gdy widzi się te cudeńka... :D
Już nie mogę doczekać się czwartku... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Alinko, dziękuję :D Ostatnio pogoda dopisuje, więc wszystko rośnie i rozkwita coraz więcej kwiatów. Jestem zaskoczona, że w tym roku tak wcześnie kwitną np. tulipany... Ogródek malutki, a wszędzie tyyyle pokus :roll:

Aniu, dziękuję za zaproszenie ;:196 , bardzo kuszące... Szkoda, że to okres przedświąteczny...
Ale oczywiście zobaczymy się :D Cały czas myślę, jak spakować róże, żeby przeżyły podróż :roll:

Nelu, myślałam o dużej róży w miejscu po eukaliptusie, ale boję się, że w tym wietrznym miejscu podzieli jego los :roll:
A poza tym przyzwyczaiłam się do drzewka w tym miejscu.

Dziś była prawdziwie letnia pogoda, w słońcu termometr pokazał prawie 30*C. Ale wiał też wiatr, więc nie odczuwało się upału. Powynosiłam wszystkie doniczki ze szklarni, jutro muszę dobrze podlać i mam nadzieję, że sadzonki przeżyją moją 10-dniową nieobecność. Na razie deszczu nie zapowiadają...

Dzisiejsze zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Witaj Marysiu :)
zaglądam żeby sie przywitac po powrocie :) A Ty juz pewnie szykujesz walizki na wyjazd :)
Masa kwiatów u Ciebie kwitnie ;:138
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Foggio,nie przychodziły powiadomienia i w końcu trafiam ponownie poprzez spis linków do wątków.Kubek ogrodnika świetny,motyl na prymulach takoż,centrum ogrodnicze niesamowicie zaopatrzone,no i wiosenka u Ciebie! Pozdrawiam serdecznie z Podwórkowego.
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Żurku smacznego
Baranka cukrowego
Pisanek wymarzonych
Świąt mile spędzonych
Dyngusa mokrego
i wszystkiego bardzo udanego.

Obrazek
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

Żur, kiełbasa, jajec górka - idą święta kurka rurka.
Kurczak, bazia, skok zająca - idą święta siła tnąca.
Misiek, Boossik, ogon Nutki - idą święta czas milutki.
Szczypior, trawa, indor w pędzie - idą święta dyngus będzie.
Grzybki, śledzie, śmiech kaczora - idą święta szczęścia pora.
Tort, borówki, trunki mocne - idą święta Wielkanocne.

Obrazek

życzy Dorota z rodziną
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Zdrowych, wesołych i pogodnych świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i bardzo mokrego Dyngusa !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”