PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.

Post »

Wiosna już przyszła , a stołówka jest w dalszym ciągu odwiedzana.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

u mnie ptaki w karmniku coraz rzadziej można spotkać - ale robaczki się obudziły i ciepło- więc ptaszkom co innego w głowie niż jedzenie :wink:
Pozdrawiam.
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

Zamieszkała w mojej biednej budce sikorka bogatka ^^ ;:138 :heja :tan myślałem, że ptaszkom się nie podoba mój wytwór, ale po pięciu dniach od zmontowania- w końcu zauważyłem nieśmiałe podchody pierwszego lokatora :) ale wypas, podjarałem się :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Świetnie. No widzisz - martwiłeś się na zapas. Ptaki - dziuplaki - mają tak mało miejsc do gniazdowanie, i nie ważne im jest czy to M5 czy M2. Jeżeli tylko uznają, że miejsce (zawieszenia budki) jest bezpieczne (a o tym decydują same) - nie ma siły by się nie wprowadziły.
Co z sowami ? I budką dla nich ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

Zgadzam się, rzeczywiście muszą mieć mało miejsc- w miejscu dziwnym i zupełnie do tego nieprzystosowanym, w szczelinie pod dachem sąsiada miejscówkę zrobił sobie jakiś jegomość. Nie znam się na ptakach, wcześniej w ogóle się nimi nie interesowałem, ale od razu pomyślałem, że to kos. Być może, bo pięknie śpiewał (słuchałem śpiewu kosa w internecie) i był podobny do tego ptaka, ale może to zwykły szpak :)

Budek dla sowy i jerzyka nie zrobiłem, męczyłem się z taką zwykłą dla sikorki. Jednak stare, czterocentymetrowe, poskręcane deski to nie jest łatwy w obróbce materiał, nawet jeśli ma się wyżynarkę :P Może w przyszłym sezonie.

Mam Karpek pytanie- co ptaki robią przez cały dzień? Kiedy można je podglądać przy ich budkach lęgowych? Zauważyłem, że przed południem ptaki były bardzo aktywne i rozśpiewane a potem nagle cisza i 'mojej' sikorki ani widu ani słychu. A przy okazji- kto się zajmuje znoszeniem trawy do dziupli? W sensie która płeć :)
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Jutro idziemy nad Oławę pokarmić łabędzie warzywami :D Trzeba przyznać, że to wyjątkowo fotogeniczne ptaki - pozują itp.

WROCŁAWSKIE ŁABĘDZIE nad Oławą
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

W moim niewielkim ogródku bażanty założyły gniazdo :heja . Boję si e tylko, czy kosiarka, w dodatku spalinowa nie będzie ich niepokoić.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Widziałam wczoraj niesamowitego ptaszka. Niestety nie jestem w stanie go zidentyfikować. Był ciemnogranatowy, prawie czarny, brzuszek i spód skrzydeł kawa z mlekiem a na skrzydłach pojedyńcze białe pióra, wielkość wróbelka. Kim on?
Kasia
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Już wiem!!! To był samiec kląskawki.
Kasia
warm
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lip 2009, o 09:35

Post »

Witajcie :)

Z prosba o identyfikacje, mianowicie wczoraj zaobserwowalem (najprawdopodobniej) parke ptakow ktorych nigdy wczesniej nie mialem okazji obserwowac.
Ptaszki budowa podobne do Rudzika, nie posiadaja jednak typowej rudej plamy na podbrzuszu i troche od niego wieksze.
Kolor ciemno szary, moze wpadac w czern, ogon z rudawymi przebarwieniami.
Samiec (raczej samiec) dodatkowe biale/jasne akcenty na koncowkach skrzydelek (wyraznie widoczne podczas ich rozposcierania.
Ptaki dosyc ruchliwe, bardzo czesto trzepoca ogonkami... Trzymaja sie raczej nisko, blisko krzewow/zarosli. Niezbyt plochliwe, wczoraj obserwowaly mnie z odleglosci 2-3metrow.
Zaczely dzisiaj zerowac dosyc wczesnie, przed wroblami, co upodabnia je do rudzika.
Wieczorem tez dlugo aktywne, poszly chyba spac razem z kosami ;)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te ptaki to kuzyni rudzika - pochodzące z tej samej rodziny drozdowatych. To kopciuszki - porównaj, ale to na pewno one i pewnie parka. Rozpoznanie ich jest bardzo łatwe - bo są bardzo charakterystycznie ubarwione, zresztą tak jak to opisałeś/aś/. Poszukują pewnie miejsca na założenie gniazda. Ja też je bardzo lubię i nazywam je "zgrzytki".
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

Dodam, że kopciuszki bardzo lubia teren na którym są kamienie- wiec jeśli tam gdzie je widziałeś jest jakiś skalniaczek- to powinny się zadomowić :)
Pozdrawiam.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

U mnie sa od kilku lat. Bardzo mnie śmieszą takie ich charakterystyczne "przysiady", jakby kucały na moment. Bardzo sympatyczne ptaszki z rudym ogonkiem :D Gniazda budują pod daszkami, u mnie mają jedno na lampie, czujce ruchu, pod daszkiem nad wejściem :)
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Rozpoznaje ktoś tego ptaka. To raczej nie wróbel? Chyba fotosesja go troche podirytowała :lol: bo minę ma niewyjściową :wink: Trzeba przyznać, że całkiem ładnie śpiewa.

Obrazek
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oryginalny nie będę. Mnie ten ptak wygląda na "zwykłą" samicę zięby. Szkoda, że nie widać upierzenia "od góry". Piszę "zwykłą" - dlatego że to bardzo liczny i popularny nasz parkowy ptak.
Pozdrawiam - Janusz K.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”