Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

:wit Witajcie!
Zgodnie z obietnicą dzisiaj więcej czasu poświęcę własnemu wątkowi.
Na początku pokażę kilka zaległych zdjęć.

Wszystkie piwonie nadal kwitną.

Obrazekpicture upload

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Śliczna różyczka - NN - niestety, ma bardzo wiotkie łodyżki i kwiatki zwisają bezwładnie.

Obrazek

Obrazek'Papageno'.

ObrazekSzałwia okrężna. Zimuje.

ObrazekSzałwia zimująca NN

Maryniu - bardzo jesteś łaskawa dla moich kwitnień ;:167 . Twoja działeczka znacznie bogatsza w kolorowe kwiatuszki różnego autoramentu. ;:303
Weekend będę spędzała na działce, w niedzielę w dużym gronie rodzinnym i z pierwszym w tym roku noclegiem w działkowym domku. Dziękuję. ;:196

Obrazek

Obrazek

Ewuniu - Misia została pochwalona w Twoim imieniu, podziękowanie wymruczała słodko. ;:180
Lilie drzewiaste pną się ku górze zgodnie z nazwą, mnie też zawsze przerastają tylko że ja mierzę sobie zaledwie 160 cm. Teraz na stare lata może nawet już nieco mniej. ;:7
Dziękuję pięknie za słowa uznania dla moich kwiatuchów. ;:167

ObrazekKolejny goździk z siewu.

ObrazekWiązówka bulwkowa.

Halszko - martagony zawsze wyprzedzają inne lilie. Niestety, ;:174 tylko jeden uchował się przez zimę.
Jak widzisz, moje naparstnice jakieś wydziwaczone w tym roku ;:306 i mam ich niewiele, ale cieszę się, że w ogóle są. ;:303
Może tę żurawkę załatwiły pędraki chrabąszcza. U mnie żerują szczególnie w truskawkach. M coraz to wyjmuje krzaczek bez korzeni, a wraz z nim białego tłustego pędraka. ;:oj
Dziękuję za dobre życzenia, które sprawdziły się w stu procentach i pozdrawiam. ;:196

ObrazekPełnik chiński.

ObrazekTwoje - moje. Mniam.

Iwonko1 - przede wszystkim dziękuję, że mnie uspokoiłaś w temacie robali. ;:196
Martagonów miałam kilka, ostał mi się jeno jeden. :oops: Muszę sobie powiększyć kolekcję. Wprawdzie one niezbyt dobrze się u mnie czują, ale nawet jeśli zostaną na jeden rok, to i tak je lubię. :lol:
Muszę uzbroić się w cierpliwość, a może doczekam się rozpoznania tej ciekawej różyczki.
Na pomidorki jeszcze nie pora, ale najważniejsze, że nie strajkują. ;:333 Kiedyś wreszcie dojrzeją.
Pozdrawiam wzajemnie i pogody ducha życzę niezależnie od tej na dworze. ;:167

ObrazekOgórecznik samosiewka.

Obrazek'Speelwark'.

Coraz więcej kwiatków śmieje się do słoneczka, które wspaniale im dogadza.

ObrazekPnąca 'Ethiuda'.

ObrazekPnąca NN.

Werbeny ogrodowe pokazują swoje kwiatuszki.

Obrazek

Obrazek

Słonecznego, ale niezbyt upalnego weekendu życzę Wam wszystkim z całego serca. ;:167 ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko znow pokazałaś cudne fotki z Twojego królestwa ;:138 Róże ślicznie, bujnie kwitną, piwonie powoli będą kończyć kwitnienie, ale nadal są przepiękne ;:303
Cieszę się, że choć sadzonki truskawek były malutkie to tak ładnie owocują, to chyba zasługa mężowskich gołąbków, a raczej ich odchodów :D Moje kiepsko przezimowały i dopiero zawiązały owoce, daleko im jeszcze do dojrzałości.
Tego robala pod żurawką zidentyfikowano na pewnej grupie ogrodowej na fb jako rolnicę.
Jak zwał tak zwał, nie lubię jej ;:185

Miłego wypoczynku Lucynko, niech pogoda będzie taka, jaką lubisz ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne Twoje różyczki.Ta czerwona pnąca ma pełno kwiatów.Ciekawe czy pachną.
Ta piwonia z żółtym środkiem ciekawa.
Miłej końcówki dnia. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Upał dał mi się dzisiaj we znaki. W moim dołku działkowym było duszno, a temperatura osiągnęła 31 stopni, w cieniu oczywiście.
Na jutro zapowiedziały się wszystkie dzieci na grilla. Już się boję, bo ma być jeszcze goręcej. Całe szczęście, że przy grillu nie ja urzęduję, tylko najstarszy syn. Niech się poci, młody jeszcze jest.
Jutro też inaugurujemy noclegi na działce. Na początek jedną noc, a później się zobaczy.

Pamiętacie moją 'Arisaemę Flavum'? W ogóle się nie pokazała, mimo że jesienią kilkanaście się ich wyszło. Wobec tego na pustym miejscu wsadziłam siewki lwich paszczy, które dzisiaj musiałam błyskawicznie przenieść w inne miejsce, bo arisemy wylazły, a jedna już nawet pokazała kwiatek. Jej kwiatek to taka mizerota wielkości mojego paznokcia, ale za to "szyszkę" z czerwonych koralików buduje dużą i z daleka widoczną.
Oto ona:

Obrazek

Kiedy opuszczałam działkę, zauważyłam, że kolejny kwiatek się żółci, jutro może ich być już kilka. Bardzo się cieszę, bo już z żalem pożegnałam tę egzotyczną roślinkę, a ona postanowiła zrobić mi niespodziankę.

Niespodzianką jest też pierwszy kwiatek lilii, białego złocienia i nagietka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitł też kolejny irysek. Zginął znacznik z jego nazwą odmianową. ;:14
Mój aparat stanął na wysokości zadania i oddał dokładnie jego kolor.

Obrazek

Kwitną czosnki od sąsiadki. Kwiatuszki mają malutkie, ale bardzo wdzięczne.

Obrazek

Obrazek

Halszko - dziękuję w imieniu moich kwiatuszków. ;:180
Truskaweczki spisują się fantastycznie. ;:215 Zapewne dlatego, że podarowane z serca. ;:167
Ten robal nie jest rolnicą, którą znam i łatwo rozpoznaję. Jest znacznie cieńszy od niej, prawie jak grubsza nitka i dłuższy.
Dziękuję za dobre życzenia ;:196 i oby było tak, jak lubię, bez wariactwa pogodowego w postaci zbyt wysokiej temperatury.

Obrazek

Danusiu - obie moje pnące róże są wyjątkowo bogato ukwiecone, tylko różowa stworzyła wielkiego krzaczora, zamiast położyć się na pergoli ;:224 . Doszliśmy do wniosku, że wymaga odmłodzenia.
Dziękuję ślicznie za ciepłe słowa i cieplutko pozdrawiam. ;:196

Obrazek

Wszystkim Przyjaciołom i Gościom życzę spokojnego, radosnego świętowania bez pogodowych niespodzianek. ;:4 ;:4
Do miłego w poniedziałek. ;:100 ;:100
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Czosneczki w ciekawym nie pospolitym kolorze, złocień czy choćby arisema to prawdziwe perełki ogrodowe prezentujesz Lucynko ;:63 ;:63 ;:215
Złocienie u mnie się nie darzą więc z nich zrezygnowałam ale to nadal dla mnie rośliny warte grzechu. ;:108 ;:333 Nawet moja Pani ryneczkowa, uprawiająca i handlująca od lat
roślinami żaliła się,że po zimie nie pokazały się u niej m.in.żadne złocienie.
Dzień był upalny pewnie i nocka będzie ciepła, życzę kolorowych snów zatem na działkowym noclegu! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko ;:196
Pamiętasz mnie jeszcze ;:306 Wiele się u mnie dzieje, odciągają mnie inni ogrodnicy z innych portali i tak jakoś plątam się to tu to tam. Ważne że w moim ogrodzie dość konsekwentnie pracuję, naprawiam różne rzeczy o nowych lokatorach ogrodu nie wspomnę, bo mam bieguski małe i kosztowały (dalej kosztują) wiele zachodu.
Obejrzałam ostatnie nowości w Twoim ogródku i jak zwykle jest piękny, zadbany a Ty zdyscyplinowana w pisaniu dlatego nie nadrobię zaległości ale chciałam zaznaczyć obecność. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka oraz miłego pobytu na działce ;:196 ;:167 ;:4
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pierwsza nocka w działkowym domku zaliczona. Niedziela była tropikalna, noc bardzo ciepła, ranek jeszcze przyzwoity, ale w miarę upływu czasu robiło się coraz zimniej, a na niebie dzisiaj królują ciemne chmury, z których od czasu do czasu spadają ciężkie krople deszczu. W sumie to jestem zadowolona, jako że działka już prosiła o wodę z nieba, tylko ten ziąb po wczorajszym upale dał się porządnie we znaki.

Słońce pobudziło do coraz pełniejszego rozkwitu różyczki, maki, lilie, żeniszki, goździki, driakwie, jarzmianki, przymiotno czy firletkę chalcedońską.

Obrazek

Obrazekpicture upload

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maryniu - ze złocieniami też miewałam pierepałki i dopiero pozyskane z nasion zadomowiły się u mnie i kwitną. ;:333
Upał dał się porządnie we znaki, ale za to nocleg na działce był przyjemny. ;:108 Dziękuję. ;:180
Tylko ta dzisiejsza zimnica....
Arisaemy kwitną już dwie, a obok wychodzą kolejne siewki. Ciekawa jestem, czy i one zakwitną. ;:218
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Obrazek

Obrazek

Marysiu - jakże bym mogła zapomnieć?! ;:7 Cieszę się, że pamiętałaś o mnie :tan

Ponieważ lubię wiedzieć,jak się mają moi dobrzy znajomi (wirtualni w tym wypadku) , od czasu do czasu pozwalam sobie zaglądać tam, gdzie jesteś na bieżąco i dobrze wiem, co się u Ciebie dzieje. ;:215 Oczywiście tyle, ile sama jesteś gotowa zdradzić.
Bieguski widziałam i podziwiałam, ;:303 ale nawet nie przyszło mi do głowy, by tam coś napisać. ;:24 Muszę pilnować tego, w czym nie chciałabym narobić sobie zaległości.
Zdrówka nigdy za wiele, zatem serdecznie dziękuję ;:167 i Tobie również samych zdrowych, radosnych dni życząc, buziaki przesyłam. ;:196

Obrazek

Obrazek

Miłego wtorku. ;:4

Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, u Ciebie na bogato, tyle kwiatów, że nie wiadomo co najpierw podziwiać ;:138
Róża wspinająca się na dach domku powalająca ;:oj goździki mają piękne kolorki, lilie w krwistej czerwieni tworzą ładną kępę, dzwoneczki takie delikatne. Piękna paleta barw, zapachów i kształtów ;:138
Wracając do robactwa, to pisałam, że to mój szkodnik spod żurawki był rolnicą, Twojego robala nie znałam ;:185 ale sprawdziłam w aplikacji i wujek Google podpowiada, że to są krocionogi inaczej wije. Podobno szkodnik.
Dobrego dnia Kochana ;:168
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie w pierwszym dniu lata!
To już lato, a za oknami wiatr, chmury, deszcz i ziąb. Jedyne pocieszenie w tym, że od jutra pogoda ma się powoli kształtować zgodnie z porą roku. I oby tak się stało, bo roślinki też nie bardzo wiedzą, jak się zachować. Szczególnie te kochające ciepełko i słoneczko. Zresztą zwierzęta podobnie. Obserwuję moją Misię, i widzę, że od wczoraj ona tylko posypia, nawet do miski niemrawo się wlecze. A ja ... Cóż... Czekam ciepłej środy, by calutki dzionek spędzić na łonie Matki Natury i żeby tak było już codziennie.

Halszko - dziękuję ;:180 , Kochana jesteś ;:167 i niezwykle łaskawa dla moich podopiecznych. :lol:
Ta róża wspina się na pergoli stojącej w dość dużym oddaleniu od domku. ;:108 Zdjęcie zrobione od strony wejścia na działkę wprowadza w błąd. ;:7
O tym, ze te robale należą do rodziny wijów, doczytałam dzięki podpowiedzi Iwonki1. Wprawdzie są to jakieś szkodniki, ale na szczęście niezbyt groźne, nie będę z nimi walczyła i tylko przypadkiem znalezione pójdą pod but. ;:134

Niech lato przyniesie Ci dużo radości. ;:196

Obrazek

'Sarah Bernhardt'ciągle obsypana kwiatami. Dzięki ochłodzeniu przez jakiś czas będzie mi jeszcze pachniała.

Obrazek

Pierwiosnek kandelabrowy też nie powiedział jeszcze ostatniego słowa.

Obrazek

Naparstnice są u mnie rozrzucone po całej działce i tak sobie samotnie stoją na baczność.

Obrazek

Misia lubi sobie spacerować ścieżkami między rabatami.

Obrazek

Ja też lubię takie spacerki.

Obrazek

Obrazek

Niech nam wszystkim lato pokaże swoje najpiękniejsze oblicze. ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misia estetka i dostojna dama! :lol: Lato mamy...oby temperatury się ustatkowały ...Albo upał albo wiatr urywający głowy i chłód.I susza...Ale roślinki dzielnie stawiają im opór i z naszą pomocą rozwijają się i kwitną radując nasze zmysły...Cudny czas! :tan Miłego jutrzejszego działkowania Lucynko ;:167 ;:196

;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Te białe eleganckie łapki Misi pośrod tak pięknych kwitnień to jakby dama dworu na spacerze w Wersalu :D Chociaż osobiscie nie znosze tego stylu wersalskiego ale jest to moja metafora elegancji.
Wersal do twojego ogrodu to nawet sie nie umywa....Tak samo jak i pozostałe franc ogrody; za to kocham styl ang.
Na ostatnim zdjęciu po prawej te olbrzymie talerze z fioletowym środeczkiem to maki?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ciężki dzisiaj miałam dzień. M się rozchorował i musiał zostać w domu, a ja Misię zapakowałam do kontenerka, kontenerek umościłam na wózeczku do zakupów i piechotką podreptałam na działeczkę. Tam trochę popieliłam, nieco poprzesadzałam; głównie samosiewki niecierpka balsaminy i niecierpka waleriana, nakarmiłam i napoiłam małżowe gołąbki, zebrałam truskaweczki, cyknęłam kilkanaście fotek, poplotkowałam z sąsiadką i apiać na nogach wróciłam do domu. Zmachałam się jak siedem nieszczęść. :lol:

Ucieszył mnie pierwszy kwiatuszek dalii 'Fancy Pants', pierwsze kwiatki róży 'Novalis', pysznogłówki 'Balmy Lilac', powojników i głowienki wielkokwiatowej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazekdarmowe zdjęcia na allegro

Obrazek

Maryniu - u mnie już dzisiaj było słoneczne lato i ma tak trwać - zgodnie z prognozą - co najmniej do niedzieli. ;:303 Suszy u mnie na dzisiaj nie ma, spadło dużo wody z nieba, ale słoneczko szybko się z nią rozprawi i wierzchnia warstwa gleby zostanie wysuszona. ;:108 Na szczęście można potańcować z wężem. :tan
Samo działkowanie było dzisiaj zgodne z Twoim życzeniem, za co serdeczne dzięki ;:167 Tylko żeby to się stało, zmuszona byłam piechotą do lata...

Obrazek

Obrazek

Iguniu - muszę Misi powiedzieć, jak jest przez Ciebie postrzegana. Oczywiście, gdy się wyśpi, bo aktualnie udała się w objęcia Morfeusza ;:19 , jako że na działce nie miała na to czasu. Zbyt dużo tam rozmaitych efektów dźwiękowych - liczne ptaszki w małpim gaju. :lol:
Bardzo jesteś miła w stosunku do mojego ogródka, dziękuję pięknie. ;:167
Na ostatnim zdjęciu, ale po lewej - to istotnie są maki. ;:108

Obrazek

Obrazek

Zajrzałam do moich grządek warzywnych. Zdjęcia zrobione przed plewieniem.

ObrazekOgóreczki w duecie z koprem.

ObrazekCukinie.

ObrazekPomidory gruntowe.

ObrazekSałata.

ObrazekSłabowita pietruszka naciowa.

Na koniec pochwalę akanta ( cztery lata temu był małą sadzonką, która przyjechała od Iwonki1),który wypuścił aż siedem łodyg kwiatowych.

Obrazek

Dobrego, prawdziwie letniego czwartku. ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, wspaniałe warzywa, godne aby je przedstawić szerszej publiczności ;:63 ;:63
Fajna podpora dla ogórków ;:215 ja też swoje sadzę przy siatce.
Piękny kolor różyczki Novalis ;:167
Cudownie, kolorowo, bogato ;:303 ;:303

Zdrówka dla męża, dla Ciebie i Misi oczywiście także ;:168
Miłego dnia i dobrej pogody ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj warzywka pochwalę ;:138 ;:215 warzywniak jak się patrzy !Szczególnie sałata mi wpadła w oko bo moja już wysłupiona a nowej nie posiałam... :oops: M wprawdzie za nią nie przepada ale ja nie pogardzę.Może jeszcze kupię kilka flanców letniej na rynku choćby
jutro bo będę miała okazję być w pobliżu. :uszy Jadę na bilans 40+... :) ;:147
Dzisiaj był dobry dzień do działkowania nie za gorący i niezbyt wietrzny przycięłam brzozę i cisy...podlałam swoje włości i o 16 M przywiózł mnie do domu na obiadek przez siebie przygotowany...Ale smakowało! :D

Pozdrawiam serdecznie Lucynko ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Strasznie dziś było gorąco w tym moim dołku. Temperatura dochodziła do 30 stopni. Skwapliwie skorzystałam z tego, że tylko w cieniu dało się posiedzieć i niemal cały dzień przeznaczyłam na lekturę jednej z książek, które dostałam od dzieci na Dzień Matki.
Kilka najbliższych dni zapowiada się równie, a nawet bardziej upalnych, toteż postanowiliśmy pomieszkać na działce. Od jutra mnie więc nie będzie na forum, odezwę się po powrocie.
A co nowego dzisiaj?

Zakwitł pierwszy liliowiec, kolejna lilia, dwie tawułki, szałwia 'Plumosa' i lawenda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halszko - ogórki sadzę od dawna przy drabinkach. Stare już poszły na spalenie, teraz są to drabinki z dziecięcego łóżeczka sąsiadów. A ponieważ sadzę ogórki po obu stronach drabinki, to dodatkowo jeszcze każda roślina dostaje swój własny sznurek, po którym pnie się ku górze.

Obrazek

Piękne dzięki za pochwały, ;:167 bo to miód na moje serce.
Zdrówka nigdy za dużo, przygarniam z wdzięcznością ;:168 i odwzajemniam z całego serca. ;:196 ;:196

Ps. M już zdrów jak ryba. Musiał złapać jakiegoś wirusa, na szczęście szybko go pogoniliśmy.

Obrazek

Obrazek

Maryniu - dziękuję w imieniu warzywek. ;:180 Sałatę uwielbiamy, w związku z czym sieję taką jej odmianę, którą bardzo długo można spożywać.Obrywa się dolne liście, ona rośnie w górę, obrywa się kolejne dolne liście i to trwa tak około półtora miesiąca. Przy tym jest wyjątkowo smaczna. ;:215 Nie znam odmiany, pierwsze nasiona dostałam od jednej z forumek, teraz już sama zostawiam dwa - trzy egzemplarze, z których zbieram nasiona. ;:303
W sumie to nie tak znowu daleko od siebie mieszkamy, a pogodę miewamy bardzo różną. U mnie dzisiaj robota by mi nie szła, za gorąco. :lol:
Gratulacje dla M ;:138 Mój nawet wodę na herbatę potrafi przypalić. ;:306
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek

Obrazek

Mój warzywnik nie znajduje się w jednym miejscu, uprawiam warzywka na kilku grządkach w różnych miejscach działki.
Tutaj fasolka szparagowa tyczna pnie się w górę.

Obrazek

Fasolkę karłową pokażę innym razem. Zdjęcie mi nie wyszło. ;:222

A teraz będę się chwaliła. Co mi szkodzi :tan :tan
Tak rośnie brzoskwinia wyhodowana przeze mnie z pestki. Jest to ta brzoskwinia, która zawsze owocuje i ma bardzo smaczne owoce. Stare drzewo robi się coraz to bardziej kruche, nawet nie wiemy, ile lat sobie liczy. Kupiliśmy je wraz z działką, a już wtedy było dużym drzewem.

Obrazek

Teraz już muszę powiedzieć Wam Dobranoc i opuszczam forum na co najmniej trzy dni, a może nawet więcej. Zatem do miłego! ;:100 ;:100 ;:100
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”