Szparagi-uprawa,problemy
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szparagi-uprawa,problemy
Ja w jednym okienku pogodowym, przy lekkim mrozie, wyciąłem zaschnięte chaszcze i przy okazji wpadło w ręke kilkanaście czerwonych kuleczek, które sam nie wiem po co, wylądowały u mnie w kieszeni, a następnie w domu do pudełka. 

- BobejGS
- Kontakt:
Ma ktoś odmiane Gijnlim?
-
- 100p
- Od: 15 sty 2018, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja mam pytanie, jaki jest najlepszy termin wysiewu szparag na rozsadę ?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
W ubiegłym roku wysiewałam tak mniej więcej o tej porze , ale uważam , że to było za wcześnie .
Myślę , że wysiew np. w kwietniu - maju też będzie ok .
Jesienią sadziłam dość solidne karpy .
Myślę , że wysiew np. w kwietniu - maju też będzie ok .
Jesienią sadziłam dość solidne karpy .
- BobejGS
- Kontakt:
Wydaje mi się, że sieje zazwyczaj w połowie lutego wraz z selerami.
W tym roku też mam troszkę owocków zebranych, muszę sprawdzić jak wyglądają, czy nie spleśniały i wybrać wrazie jakby były ok z nich nasiona.
W tym roku też mam troszkę owocków zebranych, muszę sprawdzić jak wyglądają, czy nie spleśniały i wybrać wrazie jakby były ok z nich nasiona.
-
- 100p
anulab
Widziałem że miałaś zbiorcza doniczkę w tamtym roku, czy potem rozsadzałaś każdą siewkę osobno do doniczki ? Jakiej wielkości doniczka ?
Widziałem że miałaś zbiorcza doniczkę w tamtym roku, czy potem rozsadzałaś każdą siewkę osobno do doniczki ? Jakiej wielkości doniczka ?
-
W okolicach marca przesadziłam rozsadę do tunelu i tak bidna przeczekała do września . To nie było dobre i dlatego
napisałam , że nie trzeba się spieszyć z wysiewem .
Cały czas zmieniałam zdanie co do lokalizacji uprawy . A to grządka nie przygotowana , a to inne prace pilniejsze i tak
zeszło .
napisałam , że nie trzeba się spieszyć z wysiewem .
Cały czas zmieniałam zdanie co do lokalizacji uprawy . A to grządka nie przygotowana , a to inne prace pilniejsze i tak
zeszło .
-
- 100p
Czyli czekam do marca
Dzięki 

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Z sianiem nie ma się co spieszyć. Kiełkowanie w gruncie może trwać nawet do 6 tygodni ale w warunkach domowych w temperaturze 20-30*C ten czas skraca się do2-4 tygodni. Moczenie nasion w letniej wodzie przyspiesza kiełkowanie. Ja bałem się namoczyć nasiona na zalecane 3-5 dni ale 12 godzinne moczenie dobrze wpłynęło na kiełkowanie. Nasiona kiełkowałem w połowie III na waciku a po skiełkowaniu pojedyncze nasiona umieszczałem w mini doniczkach VEFI.
Na rozsadniku sadziłem sadzoneczki co 8-10 cm a część nasion trafiło do C1,5. W połowie marca część sadzonek trafi na miejsce docelowe a reszta do dobrych ludzi.

Na rozsadniku sadziłem sadzoneczki co 8-10 cm a część nasion trafiło do C1,5. W połowie marca część sadzonek trafi na miejsce docelowe a reszta do dobrych ludzi.

-
Ciekawe jak moje w gruncie przezimują .
Przy oczekiwaniu na kiełkowanie trzeba się uzbroić w cierpliwość . Dodam , że najważniejsze to nasiona dobrej odmiany ,
raczej odradzam wysiew nasion amatorskich .
Przy oczekiwaniu na kiełkowanie trzeba się uzbroić w cierpliwość . Dodam , że najważniejsze to nasiona dobrej odmiany ,
raczej odradzam wysiew nasion amatorskich .
-
Ja powoli dokształcam się z sadzenia 1 rocznych karp na miejsce stałe. Prawdopodobny termin sadzenia to połowa III. Rośliny zostaną posadzone w 1 rzędzie więc jednak mogę zmniejszyć rozstaw karp. W teorii muszę wykopać rowek/bruzdę o szerokości 40 cm i głębokości 25-35 cm. Jak posadzę rośliny za głęboko zbiory będą późniejsze a jak za płytko to pędy mogą się wyłamywać. Ponieważ rządek będzie miał tylko 6 m długości trochę się zabawię i pod każdą karpę na dnie bruzdy usypię mini kopczyk (ok. 8 cm) i na nim rozłożę korzonki. Co ważne, a tego nie wiedziałem, na początku karpy należy przykryć ziemią tylko 5-10 cm
. Być może, że posadzę rośliny część co 20 cm, część co 25 cm a część co 30 cm co pozwoli mi na upchnięcie 25 sadzonek.

-
Usypywanie kopczyka robiłam na kolanach prawie leżąc na grządce . Sadziłam dość głęboko i pewnie dlatego nigdy nie
miałam problemów z wyłamywaniem .
Napiszę jeszcze jedno zdanie odnośnie odmian . Mam trzy aktualnie owocujące , najsłabsze są z nasion kupionych w ogrodniczym .
Dwie są lepsze , jedna ma szparagi równe , nie kwitnie , grube , trzecie mają różną grubość , ale są prawdziwie grube .
Te z nasion amatorskich są różnej grubości , cieńsze od tych dwóch i dość szybko zakwitają .
miałam problemów z wyłamywaniem .
Napiszę jeszcze jedno zdanie odnośnie odmian . Mam trzy aktualnie owocujące , najsłabsze są z nasion kupionych w ogrodniczym .
Dwie są lepsze , jedna ma szparagi równe , nie kwitnie , grube , trzecie mają różną grubość , ale są prawdziwie grube .
Te z nasion amatorskich są różnej grubości , cieńsze od tych dwóch i dość szybko zakwitają .
-
- BobejGS
- Kontakt:
Jeszcze trochę i startuje z kolejną partią nasion. na razie tyle co wydłubałem z owocków. 
Wstępny plan jest założyć plantacje, tylko muszę dogadać ze znajomym o wypożyczenie kawałka jego pola, a w zasadzie miejsca po stogu słomy, który stał u mnie za stodołą przez ostatnie dwa lata i w tym roku znikł, by było łatwiej mamie do szparagów dotrzeć, by rano pozbierać. Ale to na razie temat przyszłości. Zobaczymy ile obudzi się trzyletnich w losowych miejscach i ile zeszłorocznych.

Wstępny plan jest założyć plantacje, tylko muszę dogadać ze znajomym o wypożyczenie kawałka jego pola, a w zasadzie miejsca po stogu słomy, który stał u mnie za stodołą przez ostatnie dwa lata i w tym roku znikł, by było łatwiej mamie do szparagów dotrzeć, by rano pozbierać. Ale to na razie temat przyszłości. Zobaczymy ile obudzi się trzyletnich w losowych miejscach i ile zeszłorocznych.