Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu :P jeszcze gorzej wychodzi gdy wiele pasji bywa skupionych e w jednej osobie :lol:
to rozsadza :wit , powoduje mentalne zamieszanie.Co pierwsze? co ważniejsze?.
To tez powód ,ze nic do końca nie jest stałe i jak zauwazam faluje.Są okresy weny twórczej, póżniej przerwa jakby z przesytu - pózniej kwiaty..kwiaty...i :roll: powrót A z czasem.....jakby mniej.

Echhh....h !
.O.... zainteresowaniach :shock: kwiatami tez nie piszę, mam problem ementalny :jak to zmieniać dla omawianych przypadków.
A... zmienić trzeba , to pewne .

Kwestia kompatybilności z nami , rzec można ----->odgrywa rolę , ale zgody być nie może na lansowanie stylu ;:67 , mało odpowiedzialnego .

pozdrawiam J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Joanno - myślę, że to normalne odpocząć czasem od czegoś (wiadomo - za duża dawka czasem nie jest zupełnie bezpieczna :lol: ), tylko naszego hobby to raczej nie da się na pół roku odstawić w kąt :? a potem wrócić i jeszcze żadnych strat nie zastać :roll:
Żartuję oczywiście, mnie jeszcze się nie znudziło i pewnie nieprędko znudzi, jeśli w ogóle.... :wink:
O kompatybilności, pozwól, wypowiadać się nie będę...
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Madziu maleństwo piękne, bardzo Ci dziękuję, że dzięki Tobie mogę podziwiać piękno tych kwiatów i czerpać wiedzę o nich, dzięki Tobie powoli nabieram chęci na storczyki botaniczne, ale ciągle mam obawy czy sobie z nimi poradzę, jak na razie bardzo się cieszę, że te co mam żyją zaczynają ponownie kwitnąć i dostarczają mi wiele radości, dużo storczyków kupowałam marnych przecenionych wiec radosć podwójna. Madziu jeśli natkniesz się w internecie na ciekawy temat o storczykach to prześlij mi link na pw. Dzięki.

M. ma bardzo pasjonującą pasję, ja może na wiosnę kupię sobie jakiś lepszy aparat, bo gdy oglądam Wasze zdjęcia , to widzę to czego wcześniej nie widziałam.
Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że Dendrobium oligophyllum podoba Ci się Renatko :D

Ja botaniczne storczyki "rozpracowuję" tak:
1. Najpierw musi mi się jakiś spodobać (choć w tej akurat kwestii nie narzekam na brak obiektów :oops: )
2. Następnie szukam informacji na temat wymagań delikwenta - jakie stanowisko, podlewanie, czy przechodzi okres spoczynku itd, itp. Staram się też szukać wypowiedzi tych, którzy mają te rośliny - czy w ich opinii są łatwe (takich głownie szukam), czy bezproblemowo się chowają i kwitną...Jest to już jakaś wskazówka (nie zawsze pewna jednak, bo u jednego rośnie to, co u innego nie chce).
3. Zastanawiam się czy jestem w stanie takie warunki mu zapewnić.
4. Szukam gdzie i za ile mogę go dostać.
5. Kupuję i tu zaczyna się czasem walka z wiatrakami, bo coś się np. z nim dzieje, a ja nie mam pojęcia co i dlaczego :? (na szczęście to bardzo rzadkie i odosobnione przypadki). A 50% powodzenia to kupno zdrowej rośliny, co u nas, nawet od profesjonalistów pewne wcale nie jest.....

Sporo moich "botaników" to duże sadzonki, więc na efekty mojej działalności słusznej czy nie, przyjdzie jeszcze poczekać.
Roślin dorosłych jest parę, ale większość miała mniejsze lub większe problemy z korzeniami ( "tampon" ze sphagnum obsypany korą przeważnie powodował duże straty w korzeniach :evil: - bo nie miałam pojęcia, że tam tkwi; albo rosliny już miały korzenie w złym stanie). Od jakiegoś czasu od razu po kupnie zaglądam do środka, żeby uniknąć takich niespodzianek - nieważne czy roślina wygląda dobrze, czy nie.

Na pierwszy ogień szły botaniczne Phalaenopsis, bo większość specjalnie skomplikowana nie jest.
Dokładne wymagania i uprawa niektórych Phal. botanicznych podane są TUTAJ oraz TUTAJ

A wiedzę i praktykę masz z pewnością, skoro udaję Ci się z powodzeniem ratować przecenione bidulki....

Polecam Ci Renatko na początek Phal. equestris - roslinka naprawdę bardzo wdzięczna - wymagań szczególnych nie ma, kwitnie dłuuugo, chętnie wypuszcza keiki, no i kwiatki ma przesłodkie :D
Mam nadzieję, że chociaż troszkę pomogłam i rozwiałam watpliwości :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p

Post »

Madziu, bardzo dziękuję Ci za wszystkie informacje, w pewien sposób rozwiałaś moje wątpliwości i dałaś dobre wskazówki od czego zacząć, jeszcze muszę trochę poczytać na ten temat i kto wie może okaże się, że dojrzeję do decyzji o storczykach z wyższej półki, na razie jakiś czas będę podziwiała i obserwowała je u Ciebie i zdobywała wiedzę i doświadczenie. Powiem Ci ,że gdy byłam w storczykarni w Łańcucie i zaczęła mnie oprowadzać po niej Danusia i opowiadać o storczykach, które tam się znajdują zobaczyłam jaką mam nikłą wiedzę na ich temat, momentami nie wiedziałam o czym mówi byłam w ciężkim szoku gdy wyszłam ze storczykarni. Czytając Twoje wypowiedzi mam wrażenie, że będziesz następną Jovanką lub Danusią czego Ci życzę. Zapamiętać te wszystkie nazwy,a do tego stanowisko uprawy, pochodzenie to ogrom wiedzy.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Naprawdę miłe jest to, co napisałaś Renatko :D , ale baardzo daaleko mi do takiej wiedzy :oops:
Cieszę się, że mogłam pomóc :wink:

W wolnej chwili podeślę Ci jakieś linki, tylko nie wiem czy obecnie bywasz na jakichś innych stronach storczykowych...
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p

Post »

Madziu na tych znanych bywam, tylko czasu czasami brakuje, można całymi dniami siedieć i człowiek się nie nudzi.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co prawda to prawda :lol:
Ja jak zaczynałam moją przygodę (może należałoby napisać: ŻYCIE) ze storczykami - to przestudiowałam je "od deski do deski", a teraz śledzę na bieżąco :D Skarbnica wiedzy, szczególnie starsze wątki... Bywa, że wracam po ileś razy szukając jakiejś informacji.
Korzystam też ze stron zagranicznych, podstawą jest z pewnością ta ENCYKLOPEDIA

Jak kupiłam moją przecenioną Ascocendę przestudiowałam wszystkie wątki o Vandach na pięciu forach - trochę czasu zeszło... :lol:
A tak na marginesie kupiłam 2 dni temu następną (za 20zł !!!) :oops:

Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Tylko pozazdrościć! Oczywiście w sensie pozytywnym :-)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też zazdroszczę, a cena była niesamowita ;:215 Gdzie można kupić vandę tak tanio ?;:154
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Cena na prawdę niesamowita. Rewelacyjny zakup, gratuluję :D
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fakt, z ceną mi się udało - obniżyli ze 139 na tyle - sama byłam w szoku :shock: , ale oczywiście też bardzo zadowolona :D
Kupiłam jeszcze przekwitniętego Phalaenopsisa z tych gigantycznych, co to prawie stówę kosztują...za 15 zł. Miał być za 20, ale pani widząc, że kręcę nosem...obniżyła :lol: (a kiedyś chcieli mi takiego sprzedać za 40zł i to wielką łaską :roll: ).
A zakupy robiłam w opolskim obi :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Moze i ja wybiorę się do Obi, a nuż się uda ... ;:109
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Ja wybieram się dzisiaj. Przynajmniej po osłonki ;)

Madzik masz rękę nie tylko do storczyków ale do dobrych i tanich zakupów również :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Asiu,no nie wiem, nie wiem czy tylko z osłonkami wrócisz :lol: :lol: :lol: Czekam na zdjęcia nowych dzisiejszych nabytków,,niby osłonkowych,, :lol: :lol: :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”