Zaczynam - rogalm1 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Dziękuję za wszystkie gratulacje, chociaż to nie mnie się one należą tylko wiertaczom! I wyobraźcie sobie jak Robert wczoraj zaczął rozmawiać z właścicielem firmy o końcowym rozliczeniu, to facet obniżył nam cenę i to dość znacznie - pierwszy raz nam się coś takiego zdarzyło! Jednak ta działka to ma być nasze miejsce na ziemi i źródło nie tylko wody ale także szczęścia, radości i wspaniałych sukcesów ogrodniczych!

Dziękuję też za rady i wskazówki odnośnie pomp i podlewania - zaczęłam zgłębianie tematu, bo rozumiem, że pompa o której pisze Hania i Jola to coś zupełnie niezależnego od tej pompy, która będzie w studni doprowadzać wodę do domku- czy to jest ta sama pompa. Na razie jestem kompletnie zielona w temacie, ale jak znam Was i siebie do jutra zostanę znawcą tematu! :D
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Od: 7 kwie 2008, o 09:51

Post »

Na pompach to ja się nie znam ale woda na działce jest niezbędna więc mam nadzieję że będzie długo służyła i tobie i roślinkom ;:47
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko i ja jestem wiernym kibicem, aczkolwiek cichutkim.
Dziś zostawie swój ślad. Na samym początku gratuluje rodzinki, wszyscy jestescie cudowni i tacy pełni zapału.
Śledzac Twój watek przypomniało mi się jak my mieliśmy działkę oddaloną od miejsca zamieszkania i tak jak Wy kazda wolną chwilę , week end spedzaliśmy tam bez prądu , domku, kawałka cienia , a nasz Gucio miał 3 latka , często spał w samochodzie w którym wszystkie drzwi były otwarte i na który była narzucona taka wielka kotara. Ty masz wielka kuchnię , ja miałam tylko kozę, ale był to czas najmilej spędzany własnie tam. Miałam jednak od samego początku wodę i wiem jakie to ważne dla nas i roślin :) dlatego bardzo mocno trzymałam kciuki aby i Wam sie udało na jaknajmniejszej głębokosci dokopać się źródła. No i udało się, GRATULACJE.
Zbliżaja się wakacje, tak samo jak Ty spędziłabym je na działce :)
Życzę Wam wszystkiego najlepszego.
Pozdrawiam kasia
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cieszę się, że już masz WODĘ :!:
Teraz to już będzie wam o wiele, wiele łatwiej.
Zresztą sama widziałaś jak wtedy , gdy doswiera taka susza potrzebna jest pod rękąwoda.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, dziękuję Ci kibicowanie i miłe słowa - nasza rodzinka nie jest idealna, dzieci kłócą się jak szalone, ale pewnie przyczyną tego jest mała powierzchnia mieszkania, bo na działce jakoś żyją zgodnie :) powiem Ci, że gdyby ktoś mi zaproponował teraz darmowy wyjazd na Wyspy kanaryjskie to z pewnością bym sie nie zgodziła, bo żal mi każdego dnia który spędzam poza działką. Znajomi się trochę z nas śmieją, że pewnie niedługo nam się znudzi ale my wiemy, że odnaleźliśmy swoja przystań!

Wiolu, Safiori dzisiaj po raz pierwszy będę podlewała własną wodą! jakie to wszystko ekscytujące! Czuję się jak pierwsi osadnicy na nowym lądzie!

Haniu, studiuje cały czas temat pomp, już mi się zaczyna rozjaśniać, ale dziś to jeszcze będziemy latać z konewkami?

Mam takie pytanie, to ustrojstwo od wiercenia studni przy przejeździe uszkodziło mi dwie piękne sosny, tzn. urwało kilka gałęzi i odarło trochę kory z pnia, czy to się samo zagoi czy trzeba czyms posmarować?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Funaben, maść ogrodnicza, emulsyjna z Topisnem - do wyboru.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Wszystko zależy od wielkości "rany"
Jednak zaopatrz się w "Funaben" - maść dla chorych drzew.
Może Ci sie przydać a kosztuje ok 10 zł pudełeczko.
Jeśli nie kupisz maści to kup TOPSIN i weź trochę farby emulsyjnej i sama zrobisz opatrunek drzewom.
Szmatka ,najlepiej z prześcieradła lub bawełniana ...
to ja tak strzelam bo przecież nie wiem co tam zastaniesz ale może trzeba będzie zawinąć coś co odstaje?
Cos podwiązać?
Jestem przewidująca moze nawet za bardzo :oops: ale ja tak mam :D :D
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bardzo dziękuję, mam nadzieję, że po drodze w jakimś ogrodniczym uda mi się to kupić!
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Moniko, świetnie, że wszystko OK z wodą.

Muszę jednak trochę sprostować wszelkie porady na temat pomp, studni itp.
Te wszystkie sugestie są dobre dla właścicieli studni kopanych z kręgami betonowymi
lub pobierających wodę z otwartych zbiorników jak rzeka, staw, beczka itp.

Ty masz studnię tzw. wierconą i zapomnij o zaglądaniu do studni i lub wpuszczaniu
tam jakiejkolwiek pompy. Pompę na stałe muszą Ci zamontować fachowcy i to nie wszystko.
Sama pompa może służyć dorywczo do pobierania wody. Ty musisz mieć hydrofor który będzie
Ci utrzymywał stałe ciśnienie wody w zadanym zakresie.
Są dwie opcje, pierwsza: pompa w studni + zbiornik na zewnątrz np w kilku kręgach betonowych +
cała automatyka.
Druga opcja to gotowy hydrofor + smok spuszczony do studni, to dość tanie ale dobre rozwiązanie.
Mały hydrofor kosztuje ok 200 zł i masz wodę cały czas pod ciśnieniem, jak chcesz nabrać 1 litr to odkręcasz
kran i woda leci, przy samej pompie wodę masz tylko jak pompa pracuje.

Chyba dość tych wyjaśnień myślę że fachowcy zaproponują Ci właściwe rozwiązanie.

Życzę powodzenia i niech woda płynie.

Jeszcze jedno, nie słuchaj durnych sąsiadów którzy będą twierdzić, że Twoja studnia ściągnie wodę
z ich studni, to bzdura ale jest jeszcze sporo niedoinformowanej ciemnoty i na nic się zdadzą tłumaczenia,
wiem coś o tym.

Pozdrawiam, Krzysztof
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja ostatnio nie nadążam za bieżącymi informacjami.
Moniko bardzo się cieszę,że masz już wodę.
Czy canny mają już liście?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krzysztofie ja właśnie zrobię jutro zdjęcia mojej pompy bo mam też wierconą a nie kopaną a po za tym to mam wpuszczonego tzw. smoka czyli igłę.
Każda z tych pomp będzie ciągnęła wodę jak ją się podłączy do prądu . Ja też mówię o tanich pompach bo za swoją firmy gardena dałam 223 żł.
Zaraz pokaże Moni pudło bo mam w domu i od razu będzie wiedziała o jaką pompę mi chodzi :lol:

Ja mam pompę słabszą ale są pompy , które są o wiele silniejsze a cena jest o kilkadziesiąt złotych tylko droższa. Ja swoją kupowałam w kastoramie bo wszędzie indziej były o wiele droższe.

To jest tylko przykład żeby Monia wiedziała co i jak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta niby ciągnie na 7 metrów a ja mam wierconą na 9 metrów , ale są pompy które ciągną na kilkadziesiąt metrów bo takie widziałam :P
U mnie ona się sprawdziła na 100 procent.

Jutro zrobię zdjęcia jak ja mam ją podłączoną to może coś się z tego odgapi :P
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ależ Moniko dzieje się w tym ogrodzie - nie można nadążyć za wami. :wink: :lol:
Czy coś już w piecyku się upiekło?
A jak sprawa z jeżynami pod lasem? Podobno już rosną u nas pierwsze grzyby - czy w twoim lasku rosną też jakieś? A może kozaczki pod brzozami ?
Moniko a co z grządkami z których wypłukane zostały zasiewy , czy coś na nich wzeszło ?
Macie takie tempo w rozwoju, że się już pogubiłam w szczegółach. Może wkleisz trochę zdjęć z perspektywą działki, bo pewno dużo się zmieniło. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Dziś dopytałem fachowców od studni w sprawie pompy.

Moniko najważniejsza informacja to na jakiej głębokości masz poziom wody w studni,
jeżeli poniżej 10 m to niestety musisz zastosować pompę głębinową, taką wpuszczaną
do studni. Pompy tzw. zewnętrzne są w stanie pociągnąć wodę maksymalnie z 9-10 metrów.

Pozdrawiam, Krzysztof
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U nas jest woda na głębokości ok. 40 metrów mamy normalny hydrofor. Tylko to była inwestycja na 23 działki. Kupiliśmy wspólnie 24-tą działkę na której jest właśnie studnia z hydroforem i nasz transformator, który zrobiliśmy własnym kosztem a potem "daliśmy" w prezencie energetyce. W pierwszej połowie lat dziewięćdziesiątych nowy klient był dla Zakładu Energetycznego niepożądanym intruzem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”