Ogród Marty - Cz. XII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Marty - Cz. XII

Post »

Marto moim jesiennym malinom już nic nie pomoże wyschły. Muszę je przesadzić, bo w tym miejscu co rosną są cały czas na słońcu, nie podlewałam to też jest problem. Trzeba będzie sadzonki najprawdopodobniej wymienić.
Ty zbierasz po 5-6 kg a u mnie największy tegoroczny zbiór to aż 60 dkg ;:306 na dwa placki zamrożone.
Mam letnie odmiany też, je jak nie zaczną w przyszłym roku zadowalająco owocować wyrzucę.
Przyjedź na jabłka to zrobisz winko.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko,moje maliny w tym roku dopiero pokazały na co je stać ,ile razy wcześniej zjadły mi je sarny i ciągle było troszeczkę ,teraz są dodatkowo osiatkowane przed sarnami ,są zdrowiutkie i zasilone obornikiem gołębim ,no i jest efekt ,wszystko musi być zrobione jak należy ,nic nie ma bez ciężkiej pracy i troskliwości ,nawet człowiek nie da rady zaniedbany :uszy ilość jest też z ilości zasadzonych malin, mam 2 rabaty 10 metrowe i na 1,5 m szerokości,uwielbiamy w zimie zimową herbatkę z sokiem malinowym ,a pomidorki też lubimy pod każdą postacią ,a teraz się nimi zażeramy i wszystkie nam smakują ,a mnie szczególnie żółte ,pomidorki w paseczki też pyszne ,cleome mam od dziewczynek ,bo nie miałam nasion ,od Marysi Maski białe,są cudne i od Irenki różowe i też są cudne ,spiżarnię uwielbiam mieć pełną po brzegi,i miejsce się już kończy ,drugi regał praktycznie sie dopełnia ,już niewiele na nim zmieszczę ,jest miejsce na jednej półce na przeciery pomidorowe ,które pewnie jutro dorobię ,pozdrawiam ;:196

Martuś ,ja też przez jakiś czas nie robiłam przetworów,dzieci urosły i jakoś nikt nie chciał ,ale jak pojawiły się wnuki to bardzo zależało mi ,żeby jadły i piły zdrowe kompociki i deserki i dżemiki i to się udało ,chętnie korzystają z mojej spiżarni i bardzo się cieszę ,ogród jak pisałam sam sobie teraz radzi ,bo absolutnie nie mam teraz dla niego czasu,ale miło mi ,że spacerujesz i że się podoba i mam nadzieję ,że się w nim spotkamy ,pozdrawiam ;:168

Lodziu,witaj ,fajnie ,że ogród się podoba ,bo aż chce sie dalej w nim pracować,chociaż teraz mam ogrodową przerwę ,bo robię przetwory,ale jak będzie mroźna zima ,to super się wchodzi do spiżarni i zabiera to co dusza zapragnie ,bo wybór jest spory ,pozdrawiam ;:168

Maryniu,a ja uwielbiam robić przetwory i zapełniać spiżarnię ze słoneczka ,czasem też coś zostanie ,to na rok następny tego nie robię ,albo dużo mniej i jakoś sie wyrównuje ,ja też lubię mrożonki ,ale nie wszystko tak można zmieścić ,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Gosiu Margo2,fajnie,ze chociaż coś zrobiłaś ,bo swoje zupełnie inaczej smakuje ,ogrodu jak wróciłam z sanatorium ani razu nie podlewałam ,musi sobie radzić a to już dobiega miesiąc ,czas tak niebotycznie leci ,cleome nie siałam ,bo nie miałam nasion ,muszę w tym roku pozbierać ,ale dziewczynki przyjechały do mnie w maju i przywiozły sadzonki i tak pięknie z nich urosły ,są olbrzymy i cudownie zdobią ogród bo bardzo strojne są ,pozdrawiam ;:168

Gosiu clem3,cieszę się ,że moje roślinki się podobają ,teraz na etapie jest moja spiżarnia ,zaraz będzie bardzo pełna ,ogród na chwilę sobie sam poradzi,do sanatorium jeżdżę z koleżanką do Buska Zdroju na wody siarkowe ,nie ma ich gdzie indziej w Polsce ,a sanatoriów jest tam dużo ale my jeździmy do Włókniarza ,wszystko na miejscu w jednym kompleksie i jesteśmy zadowolone ,pozdrawiam ;:168

Eluś ,ja też nic nie lubię marnować ,też mam piękne ciemne winogrona i na pewno będą dżemiki do białego serka ,białe Cleome mam od Marysi Maski i jest rzeczywiście cudne ,ale nasionka pozbieram ,to będę mogła się z Tobą podzielić ,cały ogród tonie w słońcu i odwdzięcza się cudownymi kolorami i zapachami chociaż czasem tylko do niego zaglądam zrobić zdjęcia ,pozdrawiam ;:196

Gosiu PEPSI,ja z malin robię kompoty do wypicia takie nie pasteryzowane ,na pewno zrobię dżemik bez pesteczek ,no i soki do zimowej herbatki ,obowiązkowo musi być ,troszkę tez mrożę na pyszny placek z serkiem mascarpone i bitą śmietaną ,do jednego placka potrzeba 1 kg owoców ,kaszki z malinkami nie jadamy ;:306 ;:306 ,moje dzielżany dale cudownie kwitną i żółte tez są piękne,pozdrawiam ;:168

Dorota ,a jak to wyschły ,czy w tym roku były dopiero wsadzone ,przecież ja też nie podlewałam ich ,no może raz w tym roku,ja mam te sadzonki dawno zasadzone i nic się nie dzieje ,letnich nie mam w ogóle,moje jabłuszka też już dojrzewają te późniejsze odmiany ,więc dziękuję ,a winka nie robię ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maliny w tym miejscu rosną chyba szósty rok. Wiesz jaką ja mam marną ziemię, gdyby choć trochę cienia miały, a one cały czas na słońcu.
Przygotuję na jesieni nowe miejsce, tam na pewno będzie dobrze, na razie szukam sadzonek ( tzn szukam darczyńców ;:306 ) wiosną je posadzę w miejsce docelowe.
Pozdrawiam Dorota
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu,witaj w moim ogrodzie ,jak miło,że tutaj trafiłaś i się podoba i cieszę się ,ze będziesz nadal zaglądać i spacerować po tym ogrodzie ,pozdrawiam i zapraszam znowu :wit :wit

Dorota,trochę sadzonek to zawsze może być ode mnie ,a potem ci się namnożą ,ja je rozmnożyłam z dwóch czy trzech kupionych sadzonek,tylko przygotuj dobre podłoże .

Teraz zapraszam do mojego ogrodu ,dawno nikt się po nim nie przechadzał ,bo mnie tutaj nie było i nic nowego nie pokazałam ,ale to też musi się zmienić a ogród dalej pięknie kwitnie .

piękne trawy przygotowują sie do kwitnięcia to jest Malepartus
Obrazek

Dawid
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

żółte Helenium,(dzielżan ogrodowy)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pod katalpami dużo cienia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Martuś :wit
Piękne, piękne te dalijki :)
I hibiskus mega piękny.Te bagienne jednak są cudne :)
A pod żołtym ładniutkim dzielżanem to jaka to hortensja ?? :)
Ta trawa Malepartus jest bardzo ciekawa, przepiękna.Mocno szeroka ?
Jeszcze takiej nie spotkałam :D
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

bardzo ładnie u Ciebie wygląda, nie widać skutków suszy.
Mam nadzieję, ze w najbliższym czasie deszcz do Ciebie dojdzie, u mnie już pada.
Bardzo ładnie wygląda kępa białych floksów.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu jak pięknie ogród się prezentuje ...jak dojrzała kobieta :D Tylko miejsce pod katalpami bez gości jakieś smutne ;:306
Wszyscy walczymy z przetworami! U mnie w okolicznych sklepach wykupili wszystkie słoiki ;:306 a ja wyciągam coraz to mniejsze i upycham w nie różniste dżemiki.
Ponoć dzisiaj czają się burze, ale do mnie jeszcze nie dotarły i niech tak zostanie jak widzę konsekwencje u innych.
Spokojnego weekendu i pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daliami jestem zachwycona cuda ;:215 kwiaty to ogromne talerze.
Pamiętam jak wiosną siedzieliśmy pod katalpami z tego miejsca jest super widok na Twój cudny ogród.
Pozdrawiam Dorota
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was moi drodzy ,jestem ,żeby nie zrobić zaległości ,dzisiaj znowu zrobiłam przeciery pomidorowe na zupki ,zbierałam z mężem malinki ,uzbieraliśmy 5 kg ,więc zrobiłam soki malinowe i dżemik ,który przetarłam z pesteczek ,żeby był pyszniejszy,zakisiłam 10 słoiczków swoich ogóreczków,na malinkach bardzo mi zależało ,żeby zebrać przed deszczem i udało się ,burza była u mnie po 17 i nawet trochę podlało z czego bardzo sie cieszę ,nie było długo deszczu i dzisiaj też niewiele ,ale spokojnie bez gradu ,chociaż na noc jeszcze zapowiedzieli burze i ulewy .

Aniu,dalie uwielbiam i najbardziej te o dużych kwiatach ,chociaż małe tez mi się podobają ,hibiskus już parę lat jest u mnie i nieraz myślałam,że padł ,a on się zbiera, hortensje są dwie na nogach i to są Pinky Winky ,Malepartus jest piękna ,fajnie się rozrasta na szerokość ,za moment zacznie kwitnienie od czerwonego koloru ,potem ten kolor się zmienia ,pozdrawiam :wit

Magdziu,deszcz zaczął padać późno i niewiele bo krótko,ale może jeszcze coś mi podleje ,byle by jakiegoś kataklizmu nie było,te białe floksy są dość wysokie ,świetnie sobie w tej grupie radzą z iglakami ,wszędzie sie przedzierają ,może chcesz taką kępeczkę ,pozdrawiam :wit

Marysiu,miejsce pod katalpami teraz smutne ,ale tam różne spotkania sie odbywają i często tętni życiem ,u mnie słoików w sklepach pod dostatkiem każdej pojemności ,a ja tylko zwożę do domu i dalej do przodu ;:306 ,pozdrawiam ;:196

Dorota,dalie uwielbiam ,chociaż pracy przy nich jest trochę i nie wszystkie w tym roku wysadziłam ,bo nie zdążyłam ,ale te co zdążyłam to pięknie zakwitły i piękne kępy z nich urosły,ja bardzo lubię siedzieć pod katalpami ,bo ogród ,widać jak na dłoni ,chociaż wiele jest zakamarków i krętych ścieżek których nie widać ,ale wtedy idzie się na spacerek,pozdrawiam :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz zapraszam na spacerek wijącymi ścieżynkami .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dojrzewają winogronka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta jak miło pospacerować i pooglądać Twój piękny ogród. Wszystkie roślinki masz piękne, jeżówki ładnie kwitną.
Deszczyk nam podlewa dzisiaj super.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Martuś :wit
Dalie oczywiście piękne.Ty ich sporo masz.:)

Piękne jeżówki.Ta biała u góry ciekawa.Ja mam biała. ale ta ma płatki w dól.
A na tym ostatnim zdjęciu z hortensją, to kilka jeżówek ??
Czy jak odmiana ?
Pięknie wyglądają ;:215 ;:215
DzonaK

Post »

Witaj
Wrzuciłaś tyle pięknych kolorów , że znowu przyszłam pooglądać . Malepartus jest bajeczny , muszę go mieć u siebie w ogrodzie. Jak kiedyś mi się nie podobały dalie i jeżówki tak teraz zaczynam się przekonywać do tych kwiatów . Co tu dużo mówić Twój ogród ma duszę ja do swojego tą duszę muszę zaprosić :) :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marto przepiękna ostatnia fotka! ;:63 ;:63 ;:63 A cały ogród aż kipi roślinami i barwami.. :shock: Miło spacerować ścieżynkami wśród takiej kipieli... :heja

Miłej niedzieli i odpoczynku! ;:196

;:97
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Ileż barw i kształtów kryje wijąca się ścieżka ;:173 , a tych ścieżek jest wiele.....
Marto, piękne foty i .... "modele" ;:215 Pozdrawiam ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”