Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
No jeszcze śpią ale to był już ostatni dzwonek na pobranie. Nakręciłem się strasznie na to szczepienie i już mam pomysły z gruszami i śliwami (szukam skąd zdobyć zrazy), jak mi się to nie poprzyjmuje to zawód będzie straszny 

Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Na czym Grusze Będzie sczepil? Słyszałem że na głogu + wstawce z gruszy polnej wychodzi dobrze. Ja mam podkładki Pigwy S1 ale boję się o przemarzanie korzeni zimą.
Czy taka pogoda jak teraz czyli przymrozki nocne i ok +5 stopni za dnia nie zaszkodzi założonym już zrazom? Ja akurat się wstrzymalem ze szczepieniem do 20ego ale czytałem że sporo ludzi już wykonało szczepienia.
Czy taka pogoda jak teraz czyli przymrozki nocne i ok +5 stopni za dnia nie zaszkodzi założonym już zrazom? Ja akurat się wstrzymalem ze szczepieniem do 20ego ale czytałem że sporo ludzi już wykonało szczepienia.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Kiedyś robiłem taki mały eksperyment czereśnie szczepiłem kilka wcześnie powiedzmy wczesne przedwiośnie (temperatura w dzień ok. 0-2 st. C. ) a drugie szczepienie po 3 -4 tygodniach było znacznie cieplej (w dzień ok.10 st.C. ) lepiej zrastały się te szczepienia wcześniejsze .
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dedert, na pigwie to się martw zrastaniem i późniejszym wzrostem. U mnie prawie nie rośnie.
BTW naszczepiona reneta jest o połowę grubsza niż podkładka m26. Z pewnej odległości wygląda jakby myszy obgryzły
BTW naszczepiona reneta jest o połowę grubsza niż podkładka m26. Z pewnej odległości wygląda jakby myszy obgryzły

A na aronii można szczepić Grusze i świdośliwy i czy będą mniejsze?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam świdośliwy na aronii a aronie na jarzębinie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Ale czy aronie nie rosną jak krzew i puszczają odrosty korzeniowe? Lepiej rosną świdośliwy na aronii niż jarzębinie?
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
A może zaszczep świdośliwę na głogu? Ja szczepiłem świdośliwę na głogu i jarzębinie wsadzone były 1m od siebie, na jarzębie padła. Ogólnie jarząb korzeni się płycej i ma odrosty nadaje się na wilgotniejszą glebę, głóg korzeni się głęboko palowy system i bez odrostów.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
A jak z owocowaniem? Czy na jarzębinie nie owocuje szybciej i owoce są większe?
Witam, w tym roku zaczynam szczepić drzewa owocowe. Czy na podkładce m26 mogę zaszczepić brzoskwinię i morelę ?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Możesz. Ale się nie zarośnie lub padnie po niedługim czasie. Morele i brzoskwinie na alyczy albo innym prunus.
rozumiem. czy na podkładce m26 tylko jabłoń?
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ogólnie zasada jabłoń na jabłoni, grusza na gruszy tu dzież ówdzie na pigwie, śliwka na śliwie,albo ałyczy. Wiśnia na wiśni, czereśni. itd
rozumiem, czy wie ktoś gdzie można kupić w dobrej cenie podkładki pod morele jabłoń i brzoskwinię ?
Zdania zaczynamy z dużej litery/mod.
Zdania zaczynamy z dużej litery/mod.
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Najszybciej można znaleźć podkładki korzystając z Google'a.