Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Witam!

Upał i duchota wróciły, ale udało się coś zdziałać w ogrodzie, bo rano było znośnie a dokończyłam koszeniem wieczorem i padłam Obrazek wypijając całą wodę mineralną ;:304

Beatko zawsze poprawisz mi humor i dodasz sił swoimi słowami ;:196
U mnie też lekko podlało. ale do rana w różnych pojemnikach nie było nic wody ;:222 a na grządkach między roślinach sucho jak było. Martwi mnie to, bo znowu trzeba będzie podlewać ale całego ogrodu i tak nie dam rady ;:222 Masz rację, że rośliny szaleją i róże tak szybko przekwitają, a zarazem kwitną na raz wszystkie kwiaty :uszy
Beatko możemy tylko obserwować, ale chyba takiej wiosny jeszcze nie było ;:185
Kaczki demonstracyjnie śpią na zewnątrz :D
Dziękuję poproszę o deszcz dla Ciebie i dla mnie ;:196

Dorotko pewnie piaski jeszcze lepiej się nagrzewają i stąd szybciej masz kwitnienia. Grzmiało i błyskało się trochę i tyle samo podlało ;:222 A w dzień tropik!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taka ciekawa krzyżówka :D
Obrazek

Obrazek

Dobranoc!
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Marysiu przyleciałam na tej deszczowej chmurce do Ciebie, ale będę czytać stopniowo kiedy tylko córa mi pozwoli, bo przegapiłam mnóstwo zdjęć i mnóstwo wpisów, a muszę koniecznie przeczytać od deski do deski, co się działo :) Zostawiam słowa zachwytu nad białym powojnikiem i wracam do wczytywania się dokładniej ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko myślałam co u Ciebie ;:4 Ważniejsza jest córunia więc poczytasz kiedyś tam! Ogrody pędzą i jak tak dalej pójdzie będzie długa jesień albo zi.... i będzie czas na czytanie ;:306
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiuspacerując po twoim królestwie nadziwić się nie mogę jak ty to ogarniasz.Przecudnie wszystko ze sobą żyje :heja
Interesuje mnie nazwa tej pnącej różyczki bo mam ją i kilka osób pytało mnie o nazwę a ja sobie nie zapisałlam
Obrazek
moja tak wygląda, trochę nie wyrażne ale to chyba ta sama
Obrazek
Marysiu znalazłam nazwę mojej różyczki PAUL?S HIMALAYAN MUSK
Rambling Rose
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Na pewno wiele wątków będę jesienią nadrabiać, ale u Ciebie strasznie lubię być na bieżąco :) Włączyłam bajkę i jakoś się udało trochę poczytać :;230 Ehh, telewizor... Miałam jako Mama go nie używać, ale jak gotuję obiad i mała pchła plącze mi się między nogami a piekarnikiem, to sobie jednak doceniam, ze można puścić bajkę i spokojnie ugotować :wink:
Powiem Ci na początek, ze choć czytałam, że Twój ogród dotknęła susza (jak i mój), to po zdjęciach tego tak nie widać, pewnie nachodziłaś się i napodlewałaś dla tej pięknej zieleni. Ja też podlewałam i to nawet sumiennie, a mimo to tło jakieś szare mam w ogrodzie, takie podeschnięte i smutne.
Maczki mnie zachwycają! Wybuchają ten pączek jak mała bomba :) I u mnie rozkwitł pierwszy maluszek, siałam pełne, a on- pojedynczy i o malutkim kwiatku, ale i tak cieszy :) W tym roku mam mnóóóstwo maków, bo mimo że krótko kwitną, cudne są.
Pośmiałam się z grotołaza, ciekawe jak potem wyłaził :D Fruczak super, trzeba mieć dobry refleks takie zdjęcie cyknąć! Wypatrzyłam też piękne szarotki! Moje też wyszły po zimie, też kwitną, ale nie tak na bogatości :) Strasznie pilnowałam, by miały ubogą ziemię (bo niby tak są trwalsze), ale chyba przegięłam trochę :D
Mnie też fotosik wyłączył na jakiś czas, akurat po tak długiej przerwie chciałam na forum się rozejrzeć i sobie pooglądałam puste wątki. Miałam w zeszłym rok awarię jednego dysku i w tym awarię drugiego i straciłam mnóstwo zdjęć ogrodowych, niektóre mam już tylko na forum. Jak zobaczyłam moje puste wątki zrobiło mi się ogromnie przykro. Pewnie jakby zdjęcia nie wróciły, zrezygnowałabym z własnych wątków :? Uff, dobrze że już wszystko śmiga.
Wschód księżyca tak Ci na fotce wyszedł, że poczułam w sobie cząstkę wilka :D Ta cząstka uaktywnia się prawie każdej pełni, mogę nie spać, tylko patrzeć na księżyc.
Współczuję wypadku w ogrodzie, ajj, mam nadzieję, że już po nim nie ma śladu i nic nie boli!
Pięknie rosną Twoje karczochy! Moje niestety przemarzły po zimie, do marca pięknie się trzymały, ale potem marcowy mróz je załatwił, tak samo wszystkie kępy trawy pampasowej, prócz jednej, która wypuściła dosłownie kilka źdźbełek. Jesienią ją wykopię i sobie schowam ;:224
Nie zdążyłam złożyć Ci życzeń okazyjnych urodzinowych, a po takim czasie to już nie wypada, ale życzę tak zupełnie bez okazji zdrówka i samych ogrodowych sukcesów!
Buziam! ;:196

ps. Brakowało mi czasu na forum nie tylko przez bieganie z wężem, ale i taką czasożerną atrakcję :wink: W upalne dni zdecydowanie taka przyjemność była mi bliższa, niż grzejący dodatkowo kolana laptop :;230

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Makowa krzyżówka ciekawa.
Mozart jest przepiękną różą, ileż ma kwiatów, czekam na moją może za rok taka obfitość kwiecia ją obsypie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . W końcu znalazłam chwilkę na nadrobienie forumowych zaległości ;:108 . Tak, u mnie spadł deszcz, chociażby dzisiaj ;:108 . W każdym razie to i tak za mało bo ziemia była tak sucha, że potrzebuje zdecydowanie więcej wody. Dzisiaj po niebie co chwilę pędzą deszczowe chmury więc może jeszcze popada . Zachwycam się różnorodnością w Twoim ogrodzie ;:108 . Białe róże i inne są przepiękne i coraz bardziej lubię ten kolor ;:215 . Maki u mnie znowu został w torebce :;230 . Przestanę chyba cokolwiek kupować bo ja jednak nie mam ręki i chęci do siania :oops: . Przynajmniej mogę podziwiać u Ciebie ;:138 . Pogodę mamy bardzo letnią ;:oj . Ciekawe co przyniesie nam prawdziwe lato. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu piękne masz swoje róże.
Maczki to zawsze i ciebie ciekawe . ;:108 ;:108
I mnie dopiero jeden zakwitl.
A te siane wiosną to jeszcze mniejsze.
Urywki ładne.
I te powojniki slicze. Teraz chyba jest najwięcej kwitnien i rozanych i powojnikowych. ;:173
Niebo u ciebie też zawsze zjawiskowe. ;:63
Na te upały to ten basen zbawienny. ;:173
Buziaki przesyłam ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu pokazana róża jest też śliczna oczywiście ze chcę patyczek do ukorzenienia,tym bardziej ze swoją jednak wyrzucę , dałam jej wszystko co możliwe ,nowe miejsce,nawożenie, nawet wbrew swoim zasadom użyłam chemii ;:222 a ona dalej tak wygląda, już kolejny rok.
Obrazek
Powojniki,maki masz śliczne muszę popodziwiać Twoje, bo u mnie powojniki w tym roku brzydkie po przypalane słońcem, a maki rozkwitają rankiem i gdy docieram na działkę po pracy już są osypane ;:168
Deszczu miałam przez godzinkę w niedzielę, a to stanowczo za mało.
Kalina smakowita :D dla niektórych przynajmniej. ;:4
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Marysiu nadrobiłam cztery strony, i pierwsze co muszę to ;:180 ;:180 za Bodziszka Splish Splash, jest uroczy i jaka ładna rozrośnięta kępka, szybko rośnie? Zobaczyłam już kwiaty na żywo, bo zakwitł mój :)

Marysiu róze miłości- śliczne, w ogóle bardzo dużo masz pięknych róż i innych ciekawych roślin ;:138
Irysek fajnie Cię zaskoczył, cierpliwość to cnota ogrodnika :wink:
Fruczak i mnie ostatnio odwiedził, ale zamiast aparatu w rękach to miałam, sekator, chociaż myślę,że nie udało by mi się go sfotografować, trzeba mieć dobry refleks, bo to bardzo ruchliwy owad, więc ;:138 dla autorki zdjęcia. Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Raniutko dzień przywitało słońce, a teraz się kiszą popielate chmury :wink:
Prace w ogrodzie ograniczają się do zbiorów owoców i podjadania z krzaczka Obrazek ...czasem podwiązywania roślin.

Krysiu róża to Lykkefund, kwitnie tylko raz. Zdjęcie rzeczywiście niewyraźne ale porównaj z mojego zdjęcia. Kwiatuszek jest jakby półpełny i widać środek

Obrazek

Czy ja to wszystko ogarniam? nie wiem chyba nie ;:185 ale jest część nad którą solidnie pracuję, a część gdzie puszczam na żywioł!

Agnieszko od telewizora pewnie się nie uchronicie, ale ważne jest żeby wszystko dozować umiejętnie a Ty na pewno tak robisz Obrazek Natalka wygląda na rezolutną dziewczynkę i jak będzie chciała to sobie coś zorganizuje poza kontrolą...moje córki dopiero teraz nam opowiadają co wyczyniały w dziecięctwie Obrazek
Suszę widać w miejscach gdzie przeświecają fragmenty gliny, tam gdzie siałam nasiona do gruntu mimo podlewania marnie rośnie ...wegetuje ;:222
Maczki są ale nie spełniają moich oczekiwań, o których tylko ja wiem :wink: Ale są i ja je uwielbiam!
Grotołaz wylazł z groty płatków tak jakby film puściła od tyłu Obrazek Na fruczaka mam specjalny obiektyw i poluję na niego z odległości Obrazek . Szarotki mam w dwóch miejscach i te które ładnie kwitły rok temu w tym gorzej bo to skalniak i suchość na nim ogromna. Tak jest z siewu i do gruntu dodałam kamyczków, ale rośnie w glinie i ona właśnie rok temu nie wydała kwiatuszka to w tym tak spektakularnie ;:333
O fotosiku już nic nie napiszę, ale nie wyobrażam sobie forum bez zdjęć które powinny tu być i nie znikać, ale to elektronika.
Za życzenia dziękuję, bo wiem że zawsze mi dobrze życzysz i nie ma to znaczenia kiedy...ja Tobie zresztą też, bo jesteś mi bliska jak córeczka ;:167
Buziolki ;:196

p.s. nie raz pisałam że chciałabym mieć wnuczkę więc jakbym miała taki pochłaniacz czasu też byłoby mnie tu mniej ;:168

Dorotko Mak mnie też zaskoczył i przyciągnął wzrok, a jest dowodem na mieszanie Obrazek
Mozart u mnie ma lekki półcień i chyba mu to odpowiada, przysłania go wyższa róża.

Ewelinko masz teraz dużo zajęć i tak Cię podziwiam, że to wszystko masz pod kontrolą. Ogród przepiękny ,zadbany, dziewczynki wymagają opieki bo są w takim wieku a jedna zawsze będzie wymagała Twojej uwagi. Z tego powodu nie zawracaj sobie głowy sianiem, kiedyś jak posiejesz i się uda to zmienisz zdanie. Ze mną tak było...ile razy ja pisałam, że sianie mi nie wychodzi Obrazek Nie martw się co będzie w lecie! ciesz się tym wiosennym latem. Pozdrawiam ;:168

Aniu dziękuję za pochwały, kwitną maczki raczej te co się wysiały samoistnie, bo widzę jakieś maleńkie siewki to chyba tegoroczne. Chciałam mieć je dłużej. Tak teraz nastał czas róż i powojników tych letnich a ciepło sprzyja zdrowiu powojników. Basenu nie mam ale co jakiś czas ląduję w chłodnym domu albo w łazience zmywam się zimną wodą Obrazek Ściskam ;:196

Julciu wsadziłam patyczki do doniczek ale jak chcesz wyślę przy okazji, a może jeszcze coś? Może to jakiś potomek chorowitej róży? bo nie podejrzewam że jesteś nadopiekuńcza ;:306 Niestety róże lubią glebę cięższą i dobrze byłoby domieszać do swojego piaseczku trochę gliny. Chociaż inne róże ładnie rosną. Julciu są różne lata w naszych ogrodach lepsze i gorsze, a składa się na to wiele czynników. Pozdrawiam ;:196

Krysiu Krychna ze zdziwieniem ostatnio odkryłam że Bodziszek "Splish Splash" powinien mieć 30-50 cm wysokości, a mój ma na pewno ponad metr. Miałam jeszcze drugiego i po pary latach przepadł czyli to bylina krótkowieczna ;:131 i dobrze ją dzielić, przesadzać. Róże w tym roku kwitną jak nigdy, a te klasyczne pąsowe mają ogromne kwiaty ;:167 W wielu wypadkach cierpliwość daje efekty, szczególnie jak się wysiewa rośliny, bo niektóre kwitną po wielu latach...a czasem się nie doczekamy! Cóż sekatorem nie da się uwiecznić fruczaka Obrazek ale jak przyleci do naszego ogrodu to spija nektar długo i wtedy pędem do domu i wracam z aparatem. Pozdrawiam i dziękuję że jesteś ;:168

No i róże dominują spacery i zdjęcia! Ładny duecik!

Obrazek

jestem zachwycona w tym roku Chopinem!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taka nowość
Obrazek

Poza tym teraz czas kwitnienia lawendy

Obrazek

i takie tam!

Obrazek

Obrazek

chaber wielkogłówkowy

Obrazek

pięciornik nepalski

Obrazek

i coś dla miłośników drobiu Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia!
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Marysiu muszę jednak poszukać u siebie nazwy bo ja mam całkiem inną. Też nie powtarza kwitnienia, ale jest bardziej pełna i na początku lekko różowa ;:196
PAUL?S HIMALAYAN MUSK
Rambling Rose
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś w Twoim ogrodzie to idzie przepaść na całe dnie i nie czuje się upływu czasu.
Wróciłam jednak żeby powiedzieć, że ta buszowatość i różnorodność bardzo mi się podoba bo bardzo lubię różnorodność w ogrodzie.
Fajny ten powojnik koło róży New Dawn..ciekawe co to za jeden. Kolorystycznie ładnie dopasowany i pasowałby mi taki.
NO chyba, że podsadzę moją powojnikiem rurkowatym 'Cassandra'...też byłoby fajnie...no nie?
Może wkrótce ogarniemy te nasze ogrody :wink:bo teraz najwięcej pracy.
Wszystkiego dobrego. ;:167
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Zazdroszczę widoków kwitnących róż u mnie dopiero nieśmiało startują, szarotka mi wypadła po ostatniej zimie.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pozagladalam pozachwycalam się twoimi pięknymi rozyczkami .
Ta nowość taka karbowana,inna;ciekawa.
A te duecik niebieskim powojnikiem ( jakim ? ) wygląda cudnie. ;:108 ;:108
Spore masz te lawendy. Pewnie mają kilka lat ??
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”