Witam!
Raniutko dzień przywitało słońce, a teraz się kiszą popielate chmury
Prace w ogrodzie ograniczają się do zbiorów owoców i podjadania z krzaczka

...czasem podwiązywania roślin.
Krysiu róża to
Lykkefund, kwitnie tylko raz. Zdjęcie rzeczywiście niewyraźne ale porównaj z mojego zdjęcia. Kwiatuszek jest jakby półpełny i widać środek
Czy ja to wszystko ogarniam? nie wiem chyba nie

ale jest część nad którą solidnie pracuję, a część gdzie puszczam na żywioł!
Agnieszko od telewizora pewnie się nie uchronicie, ale ważne jest żeby wszystko dozować umiejętnie a Ty na pewno tak robisz

Natalka wygląda na rezolutną dziewczynkę i jak będzie chciała to sobie coś zorganizuje poza kontrolą...moje córki dopiero teraz nam opowiadają co wyczyniały w dziecięctwie
Suszę widać w miejscach gdzie przeświecają fragmenty gliny, tam gdzie siałam nasiona do gruntu mimo podlewania marnie rośnie ...wegetuje
Maczki są ale nie spełniają moich oczekiwań, o których tylko ja wiem

Ale są i ja je uwielbiam!
Grotołaz wylazł z groty płatków tak jakby film puściła od tyłu

Na fruczaka mam specjalny obiektyw i poluję na niego z odległości

. Szarotki mam w dwóch miejscach i te które ładnie kwitły rok temu w tym gorzej bo to skalniak i suchość na nim ogromna. Tak jest z siewu i do gruntu dodałam kamyczków, ale rośnie w glinie i ona właśnie rok temu nie wydała kwiatuszka to w tym tak spektakularnie
O fotosiku już nic nie napiszę, ale nie wyobrażam sobie forum bez zdjęć które powinny tu być i nie znikać, ale to elektronika.
Za życzenia dziękuję, bo wiem że zawsze mi dobrze życzysz i nie ma to znaczenia kiedy...ja Tobie zresztą też, bo jesteś mi bliska jak córeczka
Buziolki
p.s. nie raz pisałam że chciałabym mieć wnuczkę więc jakbym miała taki pochłaniacz czasu też byłoby mnie tu mniej
Dorotko Mak mnie też zaskoczył i przyciągnął wzrok, a jest dowodem na mieszanie

Mozart u mnie ma lekki półcień i chyba mu to odpowiada, przysłania go wyższa róża.
Ewelinko masz teraz dużo zajęć i tak Cię podziwiam, że to wszystko masz pod kontrolą. Ogród przepiękny ,zadbany, dziewczynki wymagają opieki bo są w takim wieku a jedna zawsze będzie wymagała Twojej uwagi. Z tego powodu nie zawracaj sobie głowy sianiem, kiedyś jak posiejesz i się uda to zmienisz zdanie. Ze mną tak było...ile razy ja pisałam, że sianie mi nie wychodzi

Nie martw się co będzie w lecie! ciesz się tym wiosennym latem. Pozdrawiam
Aniu dziękuję za pochwały, kwitną maczki raczej te co się wysiały samoistnie, bo widzę jakieś maleńkie siewki to chyba tegoroczne. Chciałam mieć je dłużej. Tak teraz nastał czas róż i powojników tych letnich a ciepło sprzyja zdrowiu powojników. Basenu nie mam ale co jakiś czas ląduję w chłodnym domu albo w łazience zmywam się zimną wodą

Ściskam
Julciu wsadziłam patyczki do doniczek ale jak chcesz wyślę przy okazji, a może jeszcze coś? Może to jakiś potomek chorowitej róży? bo nie podejrzewam że jesteś nadopiekuńcza

Niestety róże lubią glebę cięższą i dobrze byłoby domieszać do swojego piaseczku trochę gliny. Chociaż inne róże ładnie rosną. Julciu są różne lata w naszych ogrodach lepsze i gorsze, a składa się na to wiele czynników. Pozdrawiam
Krysiu Krychna ze zdziwieniem ostatnio odkryłam że Bodziszek "Splish Splash" powinien mieć 30-50 cm wysokości, a mój ma na pewno ponad metr. Miałam jeszcze drugiego i po pary latach przepadł czyli to bylina krótkowieczna

i dobrze ją dzielić, przesadzać. Róże w tym roku kwitną jak nigdy, a te klasyczne pąsowe mają ogromne kwiaty

W wielu wypadkach cierpliwość daje efekty, szczególnie jak się wysiewa rośliny, bo niektóre kwitną po wielu latach...a czasem się nie doczekamy! Cóż sekatorem nie da się uwiecznić fruczaka

ale jak przyleci do naszego ogrodu to spija nektar długo i wtedy pędem do domu i wracam z aparatem. Pozdrawiam i dziękuję że jesteś
No i róże dominują spacery i zdjęcia! Ładny duecik!
jestem zachwycona w tym roku Chopinem!
Taka nowość
Poza tym teraz czas kwitnienia lawendy
i takie tam!
chaber wielkogłówkowy
pięciornik nepalski
i coś dla miłośników drobiu
Miłego dnia!