Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Witam niedzielnie!

Powolutku wracam do normalności, powoli bo siły nie wróciły w pełni z dnia na dzień. Jednak parę spacerów po świeżym powietrzu zadziałały zbawiennie ;:333 Powoli porządkuję to co zaniedbałam przez chorobę i może uda się dzisiaj rozłożyć szklarenkę i posiać kolejne rośliny a i sfotografować to co już wykiełkowało.

Misiu zobaczymy w sezonie jaka jest siła nasion i czy odmiany sprawdzają się w naszym klimacie Obrazek Na razie zaskoczył mnie sprzedawca swoją solidnością.

Ewciu ewakora tak piszesz a pewnie nie wierzysz w te słowa, bo już widzę jak leżysz grzecznie i czekasz na spłynięcie sił i witalności...nie ma tak! trzeba powalczyć o nie Obrazek Uwielbiam kwiaty ale też w trochę inny sposób niż Ty a warzywnik to jest coś co zawsze na równi z kwiatami mnie fascynowało. Choćby trzy marchewki ...a swoje! Nie wspomnę, że bez własnych pomidorów nie wyobrażam sobie lata. Mocno ściskam i nie nudź ;:4 Obrazek

Ewciu ewarost o to ja jestem miłośniczką owoców morza, chociaż nie wszystkich ale kraby chomary to najprzedniejsze dla mnie dania ;:215 Dawne to dzieje w moim życiu kiedy mnie zachwyciły ale i małże pieczone były niedobre gumowate a żywe cudowne w smaku wiec wszystko zależy od wielu czynników. Ta trawka raczej kojarzy mi się z makaronem jako szybkim letnim daniem. Uwielbiam zapiekane cukinie więc morze i ona posmakuje mi a jak nie to mam takie osobniki co zjedzą wszystko zielone Obrazek Grypy złe zdarzały się i dawniej, co jakiś czas grypa zbiera swoje żniwo (Hong kong). Dziękuję za życzenia zdrowia i miłe słowa ;:196

Mariuszu jest wiele dobrych opinii na ich temat nawet na naszym forum, więc zobaczymy, jednak nie wierzę w ich aż takie zdolności językowe Obrazek Ani przez jedzenie ani jak ostatnio piszą przez sen nikt się cudownie języka nie nauczył Obrazek

Aniu z choroby wynika jedna korzyść ...nie wysiałam jeszcze wszystkich nasion Obrazek, ale zgromadziłam ich naprawdę dużo i już kombinuję pracownika do skopania większego kawałka ziemi i zbicia dodatkowych skrzyń na wiosnę. Choćby po kilka nasion to jednak gdzieś to trzeba posadzić. Na doświadczenie u mnie nie licz bo ja cały czas wszystko metodą prób i błędów Obrazek Jednak sporo czytam szczególnie ruskich ogrodników i mam zamiar sporo nowych metod zastosować u siebie.
Zgadzam się z Tobą jak chodzi o liliowce, duże kępy długo cieszą a jeszcze też trochę zależy od pogody ciepła i deszczu.
Bardzo dziękuję za życzenia i troskę, którą odwzajemniam, bo wirusy czyhają na każdego ;:168

Lucynko moje koty sianej przeze mnie trawy nie tykają, jadły tylko kępy wykopane z pola, ale Maciek sporo zwracał i Kaśka dowiedziała się od weta że nie wszystkie koty mogą trawę jeść i trawy w domu nie ma ;:222 Takie teraz mądrości weterynarze głoszą. Ty też sadzisz trawę dla ludzi ...a bąki cebuli to nie trawa? a szczypiorek to nie trawa?
Wzajemnie zdrowia i miłej niedzieli ObrazekObrazek

Oleńko z tą cierpliwością to u mnie kiepsko....zawsze było kiepsko :oops:
Wchodzę już powoli w życie i nie mam nadzieję że będzie dobrze.Nasion rzeczywiście kupiłam sporo i mnie tez już powoli głowa boli gdzie ja to wszystko posadzę? Tym bardziej jak wejdą z kanalizacją do ogrodu :wink: Tylko że z martwienia jeszcze nigdy nic dobrego nie było więc czekam na wiosnę i ona przyniesie rozwiązanie. Dziękuję i ja Ci życzę radości z rozsad ;:196

Martusiu otóż to jak uzmysłowiłam sobie brak nasion karczochów to stanęłaś mi właśnie |Ty przed oczami Obrazek a przecież nie kupią tylko jednych nasion. Mnie coś odrzuciło od picia taki rożnych specjałów i trochę mnie to martwi. Zuzia już po studniówce, liczę że zrobiłaś jej zdjęcia, bo to piękny czas u młodych ludzi. Franiowi życzę zdrowia, bo on długo nie poleży, a Ty ratuj się jak możesz przed wirusami, ściskam serdecznie Obrazek

Agnieszko znasz tą firmę? ja nie ale cóż może być innego w sianiu i opiece nad jarzynami takimi jak u nas. Niestety to o czym myślisz to nie skorzonera, a chyba upatrzyłaś sobie cebulkę, która różni się tym że podobna jest do pora. Im więcej się jej zakopie tym więcej ma białego.
Mam nadzieję, że powoli dojdę do całkowitego zdrowia Obrazek , bo nie forsuję się za bardzo. Drzewa dalej nie pobielone, a i słońca całkowity brak.

Dorotko ja chodziłam niedaleko do liceum i u Śliwy zamawiałyśmy torty okazjonalne. Starowiślną znam bardzo dobrze na tyle że nigdy nie nosiła dla nas innej nazwy. W dzieciństwie tam mieszkałam (przed mostem) naprzeciwko lodziarni, a potem i pączkarni. Byłam chrzczona u Bożego Ciała, a zakupy na Placu kiedyś Żydowskim, a teraz Nowym robiłam z babcią długo. Cukiernia u Cichowskich to też mi znana cukiernia, bo tam są najlepsze nugaty w Krakowie. Masz rację Kraków się strasznie zmienia. Ostatnio obserwujemy zmiany jakie zachodzą na Zabłociu ;:oj

Iwonko będzie wzajemnie podziwiać u siebie rośliny, bo u Ciebie zawsze jest coś do podziwiania...o fotografiach nie wspomnę ;:167 Zaczynałam kiedyś od 3-arowej działki i tam też to jakaś marchewka wyrosła i to dynia się wiła, nie za dużo bo amatorzy darmowej żywności czyhali zewsząd. Obrazek

Aniu wszystkie jarzmianki są piękne Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłej niedzieli dla odwiedzających!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak zawsze mnie czymś zaskoczysz, lawendowe pełne maki cudo, to jest ich prawdziwy kolor, czy zdjęcie trochę go przekłamało.
Dobrze, że forma powraca. Poczekaj z wysiewami do środy wg kalendarza biodynamicznego to dobry dzień i kilka kolejnych po nim na sianie kwitnących.
Marysiu nie zdążyłam jesienią ukorzenić pelargonii od Ciebie, wniosłam do piwnicy, marniała okropnie, jak zobaczyłam co się dzieje dałam doniczkę do ciepełka. Pelargonia zaczęła odbijać, jednak gałązki ma jeszcze zielone, czy z takich mogę już porobić sadzonki. Ta pelargonia tak mi się podoba, chciałoby mieć więcej, a tu jak zawsze nie wychodzi ;:145
Kraków bardzo zmienia swoje oblicze, rozbudowuje, poszerza, nazw nowych osiedli, ulic nie znam w ogóle, moje osiedle nie do poznania, wszystkie łąki, puste luki zabudowane, ciężko wyjechać z osiedla bo tworzą się długie korki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Maryś! ;:196
Piękny kolor kwiatów malwy. ;:333 Śliczne różyczki, maki, liliowiec i wszystkie inne kwiatuszki w Twoim ogrodzie. ;:138 ;:138
Zdrowiejesz i od razu bierzesz się do roboty. ;:63
Tobie jakieś sieweczki odeszły w niebyt, mnie pożegnały celozje. ;:222 Nie zaglądałam do kuwetki ze dwa dni, bo stała na najwyższej półeczce i nie chciało mi się wchodzić na stołeczek, a gdy się zmobilizowałam, okazało się, że pleśń tak się rozpanoszyła, że siewki położyły się na płask. ;:145 Trudno, mam nasiona, zasieję jeszcze raz i już nie będę się leniła w podglądaniu. ;:7
Dobrego i zdrowego tygodnia dla Was. ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

I ja, mimo że olsztynianka doskonale znam cukiernię Cichowskich. I jak tylko mogę, to zawsze sobie przywożę wspomniane przez Ciebie nugaty :tan Do niedawna jeszcze ciasteczka grylażowe, ale te już mi się przejadły. Za to moja mama cały czas jest ich wielbicielką ;:108
Moja pelargonia od Ciebie, podejrzewam, że ta sama o której wspomina Dorotka, z problemami, ale żyje :heja Mam nawet trzy szczepki i te też dają nadzieję, że będę ją miała dalej.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, cieszę się, że już wracasz do sił. ;:168
I oczywiście od razu się zabierasz za ogrodowe przedsięwzięcia (szklarenka, sianie, itp) ;:215
U mnie ta biała pelargonia od Ciebie nadal kwitnie i wciąż ma piękne liście. Jestem nią zachwycona! I też mam nadzieję, że uda mi się pozyskać sadzonki.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Widzę , ze choróbsko odpuściło i dobrze.Oby teraz męża nie rozłożyło ;:168
Czy na 3 i 4 zdjęciu to gaura,cudnie delikatne te kwiatuszki ;:108
Kusicie tymi liliowcami ,niby mam ale jakoś nie potrafię się nimi cieszyć, mam tylko dwa rdzawego i majowego może dlatego ze najpowszechniejsze i mało efektowne. Nadal czekam na kwiatek otrzymanego od Ciebie , może w tym roku wreszcie zaszczyci kwiatkiem i zmienię zdanie ;:167
Tylko na razie ostrożnie z wychodzeniem ;:168
Spokojnego i zdrowego tygodnia ;:167
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,wspomnienia ogrodowe są jak balsam chociaż trochę się prze nie niecierpliwię żeby już tak było,ale nie ma i trzeba się z tym pogodzić i z pokorą czekać a teraz oglądać te cudowności we wspomnieniach ,strasznie długo mi schodzi u każdego w ogrodzie ,bo się rozsiadam jakbym była u siebie i patrzę i podziwiam co każdy z nas ma w ogródku,Zuzia wróciła szczęśliwa ,po południu nie było końca opowieściom o tej jej pierwszej wielkiej i pięknej zabawie ,która skończyła się o 6 ,30 rano,przyjechała z mamą koleżanki ,która miała tam rodzicielski dyżur,pozdrawiam i do jutra na pogadanie przy kawceObrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu !! Jak bardzo się cieszę że już lepiej się czujesz i że już bierzesz się za sianie ;:333 Ale uważaj na siebie .
Kwiatuszki wspominkowe przepiękne - wszystkie mi się podobają ;:63 ;:63
Serdecznie pozdrawiam i dużo , dużo zdrówka życzę i oczywiście miłego tygodnia ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Witaj Marysiu. ;:196 Masz rację.....gdybym leżała i czekała na siły, to już bym się chyba nigdy nie podniosła. Wolę iść ich szukać w ogród. :wink: W sobotę popracowałam sobie
trochę w ogrodzie i w końcu poczułam że żyję, a że w niedzielę ledwo się ruszałam, to nic. :lol:
Wyczytałam, że już trochę lepiej się czujesz i cieszy mnie to. :D
Marysiu warzywnik też mam i nawet trzy marchewki, a nawet więcej, ale........niestety bez fascynacji. :oops: Sieję po trochę wszystkiego , ale wszystko od razu do gruntu. Pomidorów nie sadzę, bo nie mam tunelu, a w gruncie łapały zarazę i to mnie zniechęciło. Jedynie od lat same wysiewają mi się w grządkach koktajlówki i te są.
Kiedyś siałam i sadziłam dużo warzyw, ale nie miałam tylu roślin ozdobnych, a teraz ograniczam warzywnik , bo po prostu z powodów zdrowotnych nie daję wszystkiemu rady.
Pozdrawiam serdecznie. :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..zdrówka ;:168 , choróbska a sio, a sio..do kurek przyjemniej zaglądać niż łóżko oglądać. ;:173 . Bardzo ładna jarzmianka, nigdy u mnie nie gościła ..na żywo nie widziałam. Ciekawe czy w realu tak ładna jak na zdjęciu. ;:224 . Zdarzyło mi się już nie raz kupić coś co na zdjęciu piękne a w rzeczywistości bele co. ;:173 . W tym roku chyba nic nie kupię, w zeszłym dość sporo kupiłam od naszej forumowej koleżanki, niektóre jeszcze nie kwitły..jest na co czekać. ;:128 . Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Szklarenka rozłożona, porządek z siewkach zrobiony czyli oddzielone te co wykiełkowały od tych co się zastanawiają Obrazek
Przyniosłam kilka doniczek, które przejdą rewitalizację i będzie nowe sianie, dosiewanie widzę od wtorku popołudnia można znowu siać ;:333

Dorotko tak maki lawendowe są takie jak na zdjęciu i nasiona Ci wyślę, bo czarnych chyba też nie miałaś? W ogóle to miałaś chyba inne niż ja więc w marcu posiejesz inne kolory, ale ciągle mam Ci się zapytać co chciałabyś jeszcze z nasion ode mnie.
Zupełnie nie umiem radzić jak chodzi o pelargonie, jak widzisz mimo braku wiadomości fachowych pelargonia cięta, wysyłana i szarpana latem trwa, może nie w najpiękniejszej postaci ale cieszy Obrazek i ty nie tylko mnie, bo wysłałam ją naprawdę do wielu forumków.
Masz rację jak jeszcze więcej czasu poświęcimy naszej wsi to Kraków poznamy tylko po Rynku i Wawelu Obrazek

Lucynko malwa to z nasion odmian dawnych i im starsza tym ładniejsza Obrazek
Jak widzisz miałam motywacje do wyzdrowienia, bo rok temu wyjazd przeszkodził w sianiu to w tym już nic nie ma prawa. U mnie akurat celozje wyszły, ale mimo doglądania pleśń opanowała stroiczkę i coś jeszcze. Spóźniłam się z cynamonem, a podlanie roztworem z soli gorzkiej nie pomogło. Też będę dosiewać. Miłego pogodnego tygodnia ;:196

Iwonko jesteś jedną nogą krakowianką :lol: Ciasteczka grylażowe też są charakterystyczne, bo nikt takich nie wypieka, ale od roku nie jem słodkości i jak mi się tęskni to jedynie za nugatem, bo go uwielbiam. Nawet sama robiłam tylko, że wymaga naprawdę dużo pracy ;:219 Pelargonia na pewno będzie trwała, ja zachowuję i szczepki i stare rośliny, w końcu pelargonie w innym klimacie są krzewami.

Bea u mnie biała do niedawna w przechowalni kwitła, a co jej będę przeszkadzać Obrazek
Teraz czas siania i początków nowego sezonu rozpoczyna się więc cała na przód! ;:168

Julciu na trzecim lobelia a na czwartym gaura. Nie kupuję innych kolorów gaury, bo podobno tylko biała potrafi przetrwać nasze zimy. Z tego co pamiętam wysłałam niemałą karpę to powinna zakwitnąć....oczywiście jak jej się spodoba ObrazekLiliowce są warte grzechu, te pierwsze cudownie pachną i pamiętam jak je zdobywałam Obrazek Pani stara sprzedawczyni, ma grubo po 80 i do dzisiaj sprzedaje, miała ścięte a ja ja poprosiłam o karpy i oczywiście przyniosła. Smolinosy miałam jako pierwsze na działce i nie wiem czy ich nie wypleniłam ;:oj W tym roku przyjrzę się dokładnie.
Julciu dziękuję i życzę spokojnego tygodnia ;:196

Martusiu na nic niecierpliwość, swoje musimy odczekać! i tak dobrze, bo do niedawna pracowałaś i nadrabiałaś zaległości podczas gdy ja już poddałam się zimie Obrazek Podrażnimy się wspomnieniami i niektórzy jeszcze sieweczkami, właśnie w środę muszę posiać karczochy i liczę na te co zostawiłam pod okryciem ze słomy w gruncie. Są posadzone na metalowej siatce to może myszy nie dadzą rady ich podgryźć :wink: Studniówki, matury to czas zapamiętany na całe życie i warto je celebrować, bo to wejście w dorosłość. Ostatnią przeżywałam z Maćkiem, który wszedł w dorosłość z impetem, bo zrobił prawo jazdy i pojechał na studniówkę samochodem ojca a potem odwoził dziewczynę, nie pił prawie nic bo to mu sprawiło większą frajdę niż alkohol. Ma tak do dzisiaj może bez poświęcenia nie pić na imprezie, żeby przywieźć wszystkich autem do domu, tak było np. na 70-ce ojca. Przesyłam buziaczki i do usłyszenia ;:196

Tereniu ciągle czuje jeszcze resztki przeziębienia, ale pomalutku je pokonuję. Nigdy nie da się pozbyć wszystkich pozostałości... niestety! Sianie i opieka na siewkami wypełnią nam najbliższe miesiące. Dziękuję za dobre słowa i Tobie życzę pogodnego i zdrowego tygodnia ;:196

Ewuniu u mnie nie ma mowy o żadnej pracy mimo, że mróz niewielki, to ziemia zmrożona i nawet kurom nie ma jak wykopać trawy. Poza tym resztki śniegu i typowa zimowa atmosfera jakoś nie sprzyja pracom, nie wspomnę już o stanie zdrowia. Poczekam na wiosnę chociaż po drodze jeszcze muszę pobielić drzewa i mam marzenie ściągnąć kogoś do cięcia drzew, bo owocowe bardzo by na tym skorzystały, ale zobaczymy?
Masz ogromny ogród w którym można byłoby zapewnić prace dla zastępu ludzi, więc dobrze że wybierasz tylko to co lubisz, bo jak się lubi to tak nie boli Obrazek
Przesyłam serdeczności ;:167

Zuziu masz rację choroba do przyjemności nie należy, a odpoczynek jest złudny, bo więcej się człowiek namęczy. Jarzmianka dla mnie jest ładna, co nie znaczy że i Tobie musi się podobać, bo jak wiesz każdy ma swoje preferencje. Zdjęcie oczywiście dobrze zrobione potrafi być doskonałą reklamą Obrazek Pozdrawiam serdecznie ;:168

Parę obiecanych zdjęć

Obrazek

kobea
Obrazek

Obrazek

heliotrop na pierwszym planie

Obrazek

i dzisiejsze spotkanie

Obrazek

i drugie stado pod lasem

Obrazek

Dobrego dnia i tygodnia odwiedzającym!
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Z tym tłumaczem to głównie właśnie o kalendarz mi chodziło ;:108 . Fajnie, że powoli Twoje siły wracają ;:196 . Lada dzień będziesz już biegała jak zawsze . Piękne i kolorowe zdjęcia ;:215 . Główka czosnku rewelacyjna, już nie mogę doczekać się tych pokazów na żywo ;:224 . Pozdrawiam i zdrowia życzę :wit .
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu to sianie na całego ;:333
U mnie jeszcze cisza ziemi nie mam centrum kolo mnie jeszcze zamknięte.Chyba syna najstarszego poproszę ,zeby mi gdzieś dobrą ziemie do siewu kupił .
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu spotkanie sarenek pod lasem to widok u nas niespotykany.
Ależ masz dużo siewek ;:oj widzę fajnie wszystko rośnie, u mnie zapanował zastój, chyba sieweczki oczekują na promienie słońca, bo tego w zeszłym tygodniu było mało dla nich za mało.
Z tą pelargonia mam zawsze "myślenice" ;:219 nie chcę jej stracić, bo niespotykana i pięknie kwitnie.
O maki poproszę, takich cudów nie miałam. Mam tyle nasion maków od siostrzenicy, Lucynki, teraz Ty oferujesz, że jak wszystko obrodzi będę mogła pędzić kompocik na słomie, oby tylko z nieba jakiś dron mnie nie namierzył ;:306
A jakie nasionka masz jeszcze w ofercie, poproszę sąsiadkę o wydzierżawienie pola. Jestem głupia ;:223 sił coraz mniej, a ja chytra biorę, biorę, biorę, a później muszę główkować gdzie to poupychać ;:124
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękne sieweczki, sporo ich masz, a jeszcze będziesz dosiewać ;:oj Oj, będzie się działo ;) U mie nie ma śniegu, rano mgła, teraz słonko. Twoje ,,spotkanie'' urocze - fajne są takie widoczki.
Pozdrawiam - Justyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”