Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Piękny ciemiernik ;:63 , mam tylko zwykłe i liście po zimie obcinam do zera, są brzydkie, zasuszone, przemrożone i pewnie chore. Jak przekwitają to rosną im młode i ładne listeczki. Hiacynty masz piękne, nowe? Moim kwiaty po latach zmizerniały niestety, czytałam, że tak mają, ale żal wyrzucać. Ta fasolka Sprinter może być szybka, chociaż, kiedyś liczyłam, że zielona Ferrari urośnie błyskawicznie, ale niestety staruszka Saxa okazała się szybsza :heja
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

"Zaczynają rozkwitać"... :D Ja tu widzę pełne kwitnienia. Ogrom kwiatów masz. U mnie narcyzy też w górze, ale to raczej pojedyncze kwiatki.
To ostatnie to ten ciemiernik? Co z nim? Nie wygląda na chorującego, jest śliczny. Nie sądziłam, że to taka ładna roślina.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Co do ciemierników odmianowych to rok temu kupiłem 5 kwitnących roślin(każda innej odmiany) płacąc za każdą sadzonkę po 24 zł. Niestety przeżyła i zakwitła ponownie tylko jedna roślina. 3 dni temu musiałem jej wyciąć wszystkie liście bo były porażone. Widzę, że prawdopodobnie ocalała jeszcze jedna roślina bo wybijają liście ale o kwitnieniu nie ma mowy. Co prawda rośliny zawiązały nasiona i mam trochę siewek ale co z tego ocaleje czas pokaże. Hiacynty rosną bez wykopywania 2 lub 3 rok ale są systematycznie nawożone Yara Mila Complex. Hiacynty mają wieloletnie cebule i by ładniej kwitły teoretycznie powinny być wykopywane po uschnięciu liści i sadzone jesienią ale ja tego nie robię a kwiatostany są O.K.
Co do fasolki to na razie nic nie wykiełkowało. Muszę uzbroić się w cierpliwość. Mam jeszcze inną bardzo wczesną fasolkę ale o zielonych strąkach Bartava.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitną hiacynty, zarośnięte na skalniaku miłki wiosenne oraz zawilce greckie. Dzisiaj pierwszy zbiór rzodkiewki.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiejszy zbiór rzodkiewek z tunelu. Bazylia właściwa czerwonolistna czeka na ocieplenie-na razie rośnie w domu. Koleusy jeszcze przez parę dni będą musiały rosnąć w doniczkach P9 choć od biedy mógłbym po przepikowaniu rozstawić je pod pomidorami.

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 narobiłeś smaku tą rzodkiewką :D Spore już są koleusy.
Moje siewki cebuli i pora są bardzo marne; czym dożywiałeś swoje?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pory i cebulę podlewałem preparatem BioAlgeen S-90 oraz żółtym Kristalonem ale Ameryki nie ma. Ładnie rosną w tunelu buraczki na botwinkę. Udało mi się w końcu stworzyć 2 nowe stanowiska dla czosnku niedźwiedziego a siewek jest zatrzęsienie. Niezapominajki (siewki pozbierane z całej działki) męczące się w doniczkach trafiły na rabatę. Później w tym miejscu będą rosły aksamitki.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zawilce greckie i sasanki korzystają ze Słoneczka. Rzodkiewki, choć bardzo duże są soczyste, smaczne i nie parcieją. Zerwałem pierwszą partię buraczków na botwinkę. Ani jedna roślina nie jest porażona przez chwościka.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Zaczynają kwitnąć tulipany tarda.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wykiełkowały nasiona brokułów Marathon F1 i brukselki Topline F1. i trafiły do wielodoniczek i pierścieni. W tunelu wysadziłem rozsadę fasolki Sprinter. Większość koleusów doczekała się rozsadzenia do doniczek P9.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek
Pierwsza rzodkiewka Carmen z gruntu (wysiana 14 III). Dzisiaj wysiałem fasolkę szparagową tyczną Golden Gate, ogórki Monisia F1 i arbuza Złoto Wolicy F1. Do doniczek P9 trafiają kolejne skiełkowane nasionka pora zimowego Winner. W tym roku bardzo późno ale podkiełkowałem nasiona starca Silverdust. Nasiona dalej kiełkują ale mam ich już za dużo na swoje potrzeby i reszta trafi na kompost. Dodatkowo ubiegłoroczne rośliny przezimowały w dużym procencie.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękną rozsadę warzyw już masz Przemku, a ja dopiero zakupiłam nasiona sałat, kalarepy i szparagów. Nie zauważyłam u Ciebie szparagów, ale może przeoczyłam?
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Moja balkonowo/skrzynkowa Carmen już zjedzona :wink:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam 1 rządek szparagów Argenteuil długości ok. 5 m. Uprawiam je na płasko (na zielone). Zbiory nie są zbyt duże ale przynajmniej szparagi są świeże. Karpy otrzymałem z nasion ze sklepu. To zdjęcie z dnia wczorajszego a jutro powinno być kilka nowych wypustek. Miałem na swojej uczelni specjalistę od szparagów ale to stare dzieje.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rzodkiewka super ładna, sadzonki pełna profeska. Brawo. Nie boisz się że na fasolę za wcześnie?.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”