Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madeleine
Problem pewnie tkwi w korzeniach
Warto obejrzeć bryłę korzeniową, czy korzonki nie zbutwiały
Jeśli tak to trzeba by je usunąć i roślinę ponownie posadzić do nowego podłoża
Ostrożnie podlewać!
Te dolne oklapnięte listki ja bym usunęła, bo one raczej już się nie podniosą
Po takim zabiegu, roślina nie od razu będzie wyglądać super :)
Zanim się zaaklimatyzuje i odbuduje korzenie to trochę potrwa :)

Gosiu, tak ten fiołek jest od Ciebie :)
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p
Od: 27 kwie 2009, o 22:40

Post »

gardeniaa Dzięki za rady! fiołek został przesadzony kilka dni temu, dałam do ziemi sporo perlitu żeby była bardziej przepuszczalna. Korzonki wydały się nie byc zbutwiałe, poza tym, na szczęście wygląda na to że fiołeczki wypuszczają z środka rozetki młode zdrowe listki. Z podlewaniem teraz się w ogóle wstrzymałam. Mam nadzieje że jakoś się z tego zbierze, w ten sam sposób straciłam skrętnika, rademacherę i tez nie była to moja wina- ale strasznie mi było przykro...Mam nadzieje że fiołek ma w sobie więcej życia niz skrętnik.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

darla80 pisze:Mój listeczek zaczyna puszczać młode ;:48(jak je podlewać?z góry czy podsiąkowo?) -to dobra wiadomość :!:
Zła jest taka,że zagłaskałam nowego fiołeczka :cry: Po posadzeniu podlałam podsiąkowo i na drugi dzień dolne liście zaczęły mdleć :? gdzieś wyczytałam,że może to objaw zalania i odsiąkając go zużyłam chyba pół rolki ręcznika papierowego.Teraz ziemia na górze przeschła i nie wiem co robić :oops: :?: POMOCY :!:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Teraz wygląda mniej więcej tak i w dodatku jest półpełny biały z odrobiną delikatnego fioletu w środku(ten "niebieski" jest w rzeczywistości fioletowy) :shock:
Spokojnie-rośliny uczą cierpliwości(nie tylko storczyki :wink: )-trzymam kciuki za Twoje Madeleine ;:215 -dajesz Sobie radę z Alokazją to z fiołeczkiem dasz na pewno :D
Obrazek

Jeszcze mała prośba :oops: Marzę o fiołeczkach o ciapatych-barwnych listeczkach-chętnie odkupię listeczki ;:108
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Ja też przyłączę się do darli - najchętniej ciapate na różowo;)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

przepiękne te wasze fiołeczki :shock: :shock:
Awatar użytkownika
gardeniaa
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Dla miłośników fiołków :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59

Post »

Gardeniaa Ty kobieto serca nie masz :lol: Koniecznie chcesz nas do zawału doprowadzić. Będziesz mnie miała na sumieniu :wink: Pierwsze dwa cudowne, a na widok ostatnich trzech mało z fotela nie spadłam :shock: :shock: :shock: Trzeci od końca może nie kwitnąć ,same listki to ozdoba,śliczny :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

dobrze widzę że ten drugi to pomarańczowy lekko jest ?
prześliczne :shock:
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Podzielam zdanie, serca nie masz :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Niech rosną zdrowo, będzie co oglądać :lol:
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28

Post »

pokarze wam mój eksperyment :D próba rozmnożenia chimerki fiołka ( jak pewnie wiecie nie da się tego zrobić z listków)
tak wyglądały tuż po posadzeniu
Obrazek
a tak wygląda teraz , niestety przetrwał tylko jeden z dwóch kolorów jak widać wypuściła małe listeczki :D
Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Każda chimerę fiołka rozmnożysz z listka ale nie zakwitnie ona tak jak oryginał. :wink:
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p

Post »

to jasne, ale to rozmnażanie z listka może trochę rozczarować :wink: inna kwestia że listki tych chimerek też posadziłam i czekam co się tam wykluje ;:109
x-C-j
---

Post »

Cóż się może wykluć - wyrośnie rozeta i zakwitnie formą bazową kwiatów czyli ta której jest przewaga na kwiatach ( mówię o kolorze) :wink:
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p

Post »

o to dobrze wiedzieć , nigdzie nie trafiłam na informacje że to będzie kolor którego jest przewaga( a falbanka też bedzie czy prosty kwiatuszek?, no popatrz człowiek się całe życie czegoś dowiaduje :D
to może mi jeszcze powiesz odnośnie tych nowych chimerek , czy jak one podrosną to ja je mam odciąć od tej gałązki kwiatowej? a co z korzonkami? będzie miała czy mam ją jeszcze ukorzenić ? wiem , że nudzę ale skoro się świetnie orientujesz to mi może coś doradzisz :lol:
x-C-j
---

Post »

Odetnij liść mateczny a młodą roślinę zostaw tak jak rośnie, co do kolorów i falbanek to tutaj już decyduje genetyka ale w większości wychodzą o prostych liściach i takie którego koloru na chimerze jest zdecydowana przewaga. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”