Krokusy- wymagania,uprawa,problemy Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Krokusy...

Post »

Wczoraj wreszcie się zmobilizowałem, usunąłem przekwitnięte chabry bławatki rosnące w skrzynce z krokusami i wykopałem cebulki. I szczęka mi opadła, bo tym razem krokusy zdecydowanie poszły mi w ilość a nie w jakość. Z każdej wsadzonej cebulki otrzymałem tak z osiem cebulek potomnych, sęk w tym, że wszystkie są karłowate... W zeszłym roku tak nie było... Cebul potomnych było nieco mniej, ale za to większych. No ale dość ględzenia ? mam pytanie: czy ktoś z forumowiczów orientuje się, jaki jest minimalny kaliber cebulki krokusa wiosennego (Crocus vernus) wymagany, żeby ta zakwitła? Bo nie wiem, czy sadzić je na jesieni i mieć nadzieję, że wiosną zakwitną, czy może jednak kupić nowe?

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

możesz się zdziwić jakie maluchy mogą kwitnąć - mam z grupy chrysanthus i sieberi. Cebuli potomne ??? najprawdopodobniej już kwitną w roku następnym, kwiatów nie ma tak dużo jak z cebul świeżo kupowanych ale są. U mnie kwitły cebule wielkości ... hmmm... połowa groszku cukrowego ( miałam trudności zakopać do ziemi po tym jak mróz je wypchnął z ziemi ).
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Ci wielkie za informacje. No to spokojnie i bez strachu posadzę je na jesieni. :-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
adrian_lasek
50p
50p
Od: 10 wrz 2009, o 21:43

Post »

lukos1983 krokusy już można zacząć sadzić.
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Moi drodzy czy wasze krokusy tez tak oszalały jak moje i juz noski wychylaja??? a nawet w paru przypadkach zauważylam zielone maleńkie listki wychylajace sie :evil: co mam z nimi zrobic??? i nic im nie bedzie??? wrazie czego przykrylam je gałązkami igliwa aby nie przemarzły te noski jak beda mrozy, ale czy to wystarczy??? heeeeelllp
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

u mnie co roku wychodzą listki cebulowych przed zimą, nie ma się co martwić, nic im nie będzie :)
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę, że wszystko powinno być ok. Mam nadzieję że w najbliższych dniach pojawią się małe przymrozki ponieważ mam ten sam problem z narcyzami które pokazały po jakieś 2-3 cm liści. Na zimę tak jak mi radzono w wątku narcyzowym przykryć gałązkami igliwia
Pozdrawiam Paulina
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

noo a ja w zeszłym roku mialam niemile wspomnienia z narcyzami bo w październiku juz miały pąki kwiatowe, po czym jak przyszedl mróz to zgniły i kwiaty i całe cebulki, dlatego martwie sie teraz o te krokusy. No ale przykrylam je wlasnie igliwem, wiec mam nadzieje ze nic im nie bedzie i nie wywiną mi takiego numeru jak narcyzy ;:224
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

roots23 pisze:u mnie co roku wychodzą listki cebulowych przed zimą, nie ma się co martwić, nic im nie będzie :)
U mnie tak samo.

Pozdrawiam!
LOKI
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

ufffff, dziekuje Wam bardzo - w takim razie będę spac spokojnie :tan
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ibizaa pisze:noo a ja w zeszłym roku mialam niemile wspomnienia z narcyzami bo w październiku już miały pąki kwiatowe, po czym jak przyszedl mróz to zgniły i kwiaty i całe cebulki (...)
Myślałem, że mi się to nigdy nie przydarzy, ale za ciepły listopad chyba zupełnie mi rozregulował moją kolekcję cebulaków i w efekcie na jednym z narcyzów też już mam pąki. Ciekawe co z niego będzie...

Pozdrawiam!
LOKI
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Locutus to teraz tylko sie modlic aby przymrozki szybko nie przyszły aby zdazył sobie zakwitnac :D, a jak nie to ja bym go sprobowala wykopać i posadzic do doniczki w domu i wtedy niebyłby narażony na przymrozek i na pewno by zakwitł :tan

Ja w tym roku późno posadzilam narcyzy bo jakos w polowie chyba października wiec na razie ani widu ani słychu żadnych listków wychylających sie - i dobrze niech poczekaja na odpowiednia pore :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na ja właśnie też posadziłem w połowie października. W tej chwili mija równo trzy tygodnie i dwa dni od sadzenia. A ten jeden hultaj się wypuścił jak gumka z majtek...

Póki widziałem tylko zielone listowie, to mnie to jakoś szczególnie nie martwiło ? jak już pisałem, u mnie zasadniczo cebulaki puszczają niewielkie kiełki jesienią i w takim stadium zimują. Ale ten pąk kwiatowy sprawił, że kompletnie opadła mi szczęka.

Co do wykopania ? dosyć gęsto je posadziłem i obawiam się, że gdybym teraz chciał tam kopać, uszkodziłbym inne narcyzy, które zachowują się bardziej rozsądnie.

Pozdrawiam!
LOKI
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

:;230 jak gumka z majtek.... usmiałam sie :D

To w takim razie bedziesz chyba musiał jakos go opatulic aby nie przemarzł, bo ja zanim sie dowiedzialam aby to zrobić to juz nie zdażyłam bo mróz przyszedł no i padły nie tylko pąki kwiatowe ale i całe cebulki mi pogniły :evil:, wiec może Tobie sie uda go uratować Dzięki moim błędom ;:224
celina3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lis 2011, o 22:33

Post »

Witam,
Dostałam duża ilość cebulek krokusów, wsadzić je teraz do ziemi czy czekać do wczesnej wiosny. Zaznaczam, że jestem raczej marnym ogrodnikiem; kawałek działki posiadam od roku.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”