Też miałem taki plan i jak na razie został wyrobiony pięcioma dyniami, trzema białymi i dwiema żółtymi AG. Nasiona kupiłem na Allegro za jakieś grosze:) Pociesz się tym, że Twoja jest jedyna w swoim rodzaju i zupełnie inna niż wszystkie. Zamówiłem też nasiona z Chin... ciekawe co to będzie i czy min. środowiska nie zastrzeli mnie za zawlekanie obcych gatunków. Podobno ma być pomarańczowa, wielka i z głębokimi żebrami...RingoJelcz pisze:Powiem szczerze, że się trochę podłamałem, od wiosny przy niej tańczę, chucham i dmucham...
Ale plan przekroczenia 50 kg na pierwszy raz już zrobiłem.
Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.6
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 lip 2016, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.6
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
O ślimakach
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i#p5354455
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=53
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i#p5354455
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=53
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Znajdz oprysk na mączniaka i pryskaj.Onkelz pisze:Szybkie pytanko ,liście powoli robią się żółte tak na krawędziach czym to pryskać ?
edit
Witam macie jakiś sposób na dziwne brązowe ślimaki ?
tak by nie szkodzić warzywom ?

Te ślimaki, to ze skorupkami? To.Ja trenuje nimi rzut w dal.

Wiadomo.Onkelz pisze:Witam ja dobijam do 50kg bardzo fajne forum![]()

W następnym sezonie będzie jeszcze lepiej.Onkelz pisze:Jak dla mnie dynia 50 kg to gigant w zeszłe roku miałem waga około 5 kg to był wyczyn !

Piękne macie dynie. Stosujecie jakieś nawożenie dolistne ? Jeśli tak to jakie ? Mam zamiar opryskać swoją roztworem mocznika. Czy to dobry pomysł? Ciekawi mnie skąd macie nasiona dyni , ponieważ sam chciałbym się zaopatrzyć w dobre genetycznie. Tylko , że nie mam zamiaru płacić 10 zł za jedno nasiono. Z góry dziękuje za odpowiedź 

Pozdrawiam Patryk
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Kontakt:
Co do nawozów dolistnych to Kristolan i Florovit np. Co do mocznika to nie wiem, lepiej czymś wieloskładnikowym.
Nasiona można nabyć na AWN organozowanej co roku na forum. Albo zakupić od hodowców, 10 zł to mało za nasionko z rodowodem. Dobre nasiona są dużo droższe.
rupert jakie masz dynie? Napisz coś więcej i oczywiście pochodzenie nasion.
Nasiona można nabyć na AWN organozowanej co roku na forum. Albo zakupić od hodowców, 10 zł to mało za nasionko z rodowodem. Dobre nasiona są dużo droższe.
rupert jakie masz dynie? Napisz coś więcej i oczywiście pochodzenie nasion.
Pozdrawiam Marcin
Nasiona kupiłem w hipermarkecie jako AGP , ale nie jestem pewny czy są to AGP. Florovit uniwersalny ? W jakim stężeniu rozrobić ?
Pod krzaki kopałem dołki 1m x 1m i głębokości około 70 cm w takie dołki dwa wiadra kurzego gnoju. Obecnie największa dynia wydaje mi się że ma trochę ponad 10 kg. Ale chciałbym osiągnąć w tym roku około 20 kg. A w następnym roku postarać się wyhodować okaz około 50 kg
W tamtym roku nie miałem własnych sadzonek i kupiłem na targu jako dynia olbrzymia jakie było moje zaskoczenie jak dynie okazały być się patisonami

Pod krzaki kopałem dołki 1m x 1m i głębokości około 70 cm w takie dołki dwa wiadra kurzego gnoju. Obecnie największa dynia wydaje mi się że ma trochę ponad 10 kg. Ale chciałbym osiągnąć w tym roku około 20 kg. A w następnym roku postarać się wyhodować okaz około 50 kg

W tamtym roku nie miałem własnych sadzonek i kupiłem na targu jako dynia olbrzymia jakie było moje zaskoczenie jak dynie okazały być się patisonami

Pozdrawiam Patryk
- BobejGS
- Kontakt:
Ja też do oprysku stosuje m.in Florovit uniwersalny l
czy Kristalon pomarańczowy. Florovit jest chyba najbardziej dostępny z nawozów. Dawka do oprysku chyba jest rozpisana ale nie mam butelki, to nie powiem dokładnie. Jestem też do jutra po za domem, więc nie sprawdze na szybko.
Co do nasion, to zależy co Ciebie interesuje. Można je zdobyć m.in na AWN tu na forum gdzie forumowicze przeznaczają swoje nasiona. Na start i nauke powinny spokojnie wystarczyć. Można z nich naprawde dobre wyniki wykręcić.
Nasiona również można nabyć od EGVGA za ok 100z? dostajesz spory pakiet nasion warzyw gigantów, głównie dyń ale też wiele innych.
Jeśli jednak interesowała by Cię konkretne dynia, to możesz zawsze bezpośrednio kierować się do jakiegoś hodowcy o zakup nasionka.
W tym sezonie przewiduje również sprzedaż nasion z naszego stowarzyszenia. Będą to różne pakiety nasion, od AG od hodowców z całego świata, po inne warzywa giganty. To jednak czas na po sezonie.
czy Kristalon pomarańczowy. Florovit jest chyba najbardziej dostępny z nawozów. Dawka do oprysku chyba jest rozpisana ale nie mam butelki, to nie powiem dokładnie. Jestem też do jutra po za domem, więc nie sprawdze na szybko.
Co do nasion, to zależy co Ciebie interesuje. Można je zdobyć m.in na AWN tu na forum gdzie forumowicze przeznaczają swoje nasiona. Na start i nauke powinny spokojnie wystarczyć. Można z nich naprawde dobre wyniki wykręcić.
Nasiona również można nabyć od EGVGA za ok 100z? dostajesz spory pakiet nasion warzyw gigantów, głównie dyń ale też wiele innych.
Jeśli jednak interesowała by Cię konkretne dynia, to możesz zawsze bezpośrednio kierować się do jakiegoś hodowcy o zakup nasionka.
W tym sezonie przewiduje również sprzedaż nasion z naszego stowarzyszenia. Będą to różne pakiety nasion, od AG od hodowców z całego świata, po inne warzywa giganty. To jednak czas na po sezonie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 lip 2016, o 22:32
Ja (kompletnym ignorant warzywny i debiutant dyniowy) zacząłem delikatne nawożenie dopiero po przeczytaniu jednego z postów na forum:) Dałem dyniom przez moją amatorską linię nawadniającą nawóz Rhino Skin w płynie oraz posypałem przy korzeniach nawozem Yara Vila. Nasiona kupiłem na Allegro (chyba nie mogę pisać od kogo, żeby nie robić mu reklamy), niemniej jednak kilka sztuk kosztowało 2.50 zł, kupiłem 4 takie komplety. Podobno pochodziły amerykańskiej dyni ważącej 1443 funty i dużej dyni z Polski. Dyńki są daleko z forumowymi liderkami, ale swoje 50+ kg mają i cały czas ładnie rosną.rupert pisze:Piękne macie dynie. Stosujecie jakieś nawożenie dolistne ? Jeśli tak to jakie ? Mam zamiar opryskać swoją roztworem mocznika. Czy to dobry pomysł? Ciekawi mnie skąd macie nasiona dyni , ponieważ sam chciałbym się zaopatrzyć w dobre genetycznie. Tylko , że nie mam zamiaru płacić 10 zł za jedno nasiono. Z góry dziękuje za odpowiedź
2,5 za pakiet takich nasion , nic tylko brać
. Że ludzie potrafią takie kity wciskać
D1 DAP 43 OTT 632
D2 DAP 20 OTT 373
Pęd główny pękł , pęknięcie było nadgnite , wyskrobałem to co martwe i zasmarowałem zaprawą nasienną . Po dwóch dniach wygląda dosyć dobrze . Dynia w ciągu trzech dni przybrała z 21 na 35kg więc ma się dobrze .
Jak sądzicie , na liściach wychodzi niedobór magnezu ?

D1 DAP 43 OTT 632
D2 DAP 20 OTT 373
Pęd główny pękł , pęknięcie było nadgnite , wyskrobałem to co martwe i zasmarowałem zaprawą nasienną . Po dwóch dniach wygląda dosyć dobrze . Dynia w ciągu trzech dni przybrała z 21 na 35kg więc ma się dobrze .
Jak sądzicie , na liściach wychodzi niedobór magnezu ?

- BobejGS
- Kontakt:
Dynia piękna.
Super kształt.
Tak, to niedobór magnezu ale dziwne, bo widze że sucho u Ciebie. Może jakąś gnojówką nawoziłeś?

Tak, to niedobór magnezu ale dziwne, bo widze że sucho u Ciebie. Może jakąś gnojówką nawoziłeś?
- Skrzyp
- 100p
- Od: 17 maja 2016, o 15:24
15 DAP 216 OTT
Moja druga dynia pięknie rośnie i nie pęka
Mam nadzieje że jeszcze się uda coś z niej wyciągnąć!
A pierwsza 623 OTT zostanie wystawiona na dożynkach, póki jeszcze nie zgniła.
Moja druga dynia pięknie rośnie i nie pęka

Mam nadzieje że jeszcze się uda coś z niej wyciągnąć!
A pierwsza 623 OTT zostanie wystawiona na dożynkach, póki jeszcze nie zgniła.
Pozdrawiam Krzysiek
Nawozić nawoziłem ale na drugiej dyni nie widać niedoborów tyle że tam jest inna gleba . Sucho jest tylko do 2/3 cm , dalej jest mokro
- BobejGS
- Kontakt:
Bo to nie tyle wygląda jak typowy niedobór magnezu ale wygląda na taki wywołany przez nadmiar azotu w nieopowiedniej formie.
Podlej np siarczanem magnezu albo zrób jakiś oprysk magnezowy.
Podlej np siarczanem magnezu albo zrób jakiś oprysk magnezowy.
Azotu raczej dużo nie dostała , wapno magnezowe coś da w tym przypadku ?
- BobejGS
- Kontakt:
Nie stosowałem i nie umiem podpowiedzieć.