Pod Puszczą cz-1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod Puszczą cz-1

Post »

Marysiu ,witaj . Właśnie skończyłam śniadanko na tarasie i sobie czekam na transport ziemi . Wtę i nazad lata mi dudek , lilie pachną niesamowicie , pozbierałam wielkie ogóry,ale dzieciarnia sąsiadki uwielbia takie giganty,więc szybko się ich pozbędę.Raniutko opieliłam już zagonek i sprawdziłam czy da się wziąść sadzonkę wiązówki dla Ciebie . Da się bez problema.Do miasta wracam za tydzień,więc czwartek to termin ewentualnej wysyłki ,jeżeli oczywiście Ci pasuje . Wyślę chyba w dużej bąbelkowej kopercie priorytetem to w piątek powinnaś dostać .Wyślij na pw namiary na siebie .Po południu odwiedzę zaprzyjażnione wątki i pojadę rowerem na spacer , boć przecie mam urlop .Pozdrawiam ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No jaka przeszczęśliwa nasza Ela, super, spędzaj cudnie czas, oby pogoda dopisywała ;:196
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Wiem jak to fajnie odpoczywać na działeczce ;:109 , też uwielbiam ten ranny świergot ptaków, świerszcze, klekot boćków, darcie żurawi i inne odgłosy. Poranna kawka, nie mam ganku, ale kiedyś zrobimy taki przy domu fajny kącik na kawę. Kiedyś siądę. Na razie spaceruję z poranną kawą i zazwyczaj piję zimną :;230 . Elu miałaś odpoczywać, a tu słyszę kolejne prace korzeniowe i nasadzeniowe. Taki nasz odpoczynek. Borówki koniecznie dokupię, bo jagoda kamczacka , niby wcześniej owocuje, ale owoc taki sobie, a borówka co innego. Firanami przykrywałam w zeszłym roku, ale wtedy woniej dojrzewają, druga sprawa, że nie za bardzo potrafię wiązać, podwiązywać, coś się zawsze przewróci, odczepi, nie mam ręki do takich spraw. U mnie do tego silne wiatry robią swoje.
W piątek po pracy i ja jadę będę do czwartku, a w kolejny piątek wypad z dzieciakami nad morze. Szczerze powiem , że gdyby nie dzieci, to całe 2 tygodnie bym na działce siedziała ;:306 .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No cóż, odkąd mam jako taki ogródek, nienawidzę gdziekolwiek wyjeżdżać. Cztery dni to góra. A i tak nawet po tych czterech dniach nieobecności, widzę po powrocie, że rośliny zmarniały.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

To ja się dołączę do chóru ogrodowego, ja też nie lubię wyjeżdżać i tak ja Wanda 4 dni to już dużo, najlepiej 2 góra 3 ;:306 Chociaż z kolei lubię wracać bo dłuższej nieobecności, widzę jak ogród się zmienił :D
Elu Ty to znasz, bo też przyjeżdżasz po kilku dniach i na pewno pierwszy, nim się rozpakujesz, jest obchód ;:65
Już się cieszę na wiązówkę! Tak bąbelkowa będzie dobra tylko jak nie dasz rady wysłać do południa to może lepiej do wody i wysłać w poniedziałek? Zamocz korzenie i owiń folią to powinno być ok :D
I od razu główka zaczęła pracować co ja Ci przyrzekałam ;:306 Duże ogóry obieram kroję na słupki i posypuję solą, czosnkiem w proszku i pieprzem....pycha!
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Miłego wypoczynku ci życzę. ;:196
Jak to dobrze iść spać i wstawać z naturą. ;:306 Super.
Też muszę kupić ziemię . Ty kupowałaś czy od kogoś zwozisz?
Nie wiesz jakie ceny?
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w sobotni poranek , aczkolwiek przyznam się że ledwo podniosłam się rano z łóżeczka .Dwa dni walczyłam z korzeniami ,główną karpę wyciągali sąsiedzi ,ale resztę czyli wyjęcie wszystkich wrośniętych bocznych korzeni robiłam sama .Od siekiery bolą mnie ramiona i kręgosłup ,ale to minie a rabata nareszcie gotowa do obsadzania . Jeszcze dam jej 2-3 dni żeby ziemia trochę osiadła i do roboty.,ale już tej przyjemnej . Po południu wstawię trochę zdjęć jak przyjedzie syn bo nie wiem którą stroną włożyć z powrotem kartę w aparacie hi ,hi , nie dopytałam .

Dorotko [/b, kawkę piję podobnie jak Ty a na tarasie siedzę kiedy mam gości , jem posiłek lub odpoczywam od słonka ,wolę być na ogródku .

Wandeczko , a ja lubię wyjeżdżać , odkrywać nowe, piękne miejsca .Jestem ciągle ciekawa świata , ludzi , przyrody . Nawet tu na wsi lubię wsiąść na rower i zwiedzać okolice , zagadać do gospodarzy , czasami pomagam w zbieraniu siana , ziemniaków .Lubię podglądać jak żyją inni .

Marysiu , zawsze najpierw robię obchód po ogrodzie , chyba wszystkie tak mamy ;:306 . Wracam w środę ,może nawet we wtorek ,więc spoko ,dam radę z przesyłką , a główka na razie niech Ci odpoczywa już ja Ci coś wymyślę :;230 Przykro mi ,ale czosnku nie toleruję ,tylko w mięsku ewentualnie . Mój mąż twierdził że jestem czarownica bo go unikam , może coś w tym jest :;230

Oleńko,,ziemię kupuję niestety w workach , przywozi mi ją właściciel zaprzyjażnionego sklepu ogrodniczego.Co roku zużywam około 30 worków ogrodowej i 5-10 torfu kwaśnego . Kupiłabym chętnie kompostową ,ale tu nie ma niestety.

Spokojnej soboty życzę ;:168

Obrazek

Obrazek

Hortensja piłkowana
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O kochana ty masz hortensję piłkowaną! ;:oj
Czy ja mogę na wiosnę prosić patyczki z niej?Plissss. ;:224
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oleńko , oczywiście że dostaniesz patyczki , może nawet znajdę jakąś sadzonkę ,bo ostatnio nawet powtykałam trochę patyczków tylko sobie zapisz i przypomnij się bo pamięć u mnie zgodna z peselem ;:306
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Eluś super , buziaczki za to ci przesyłam. ;:196
Sadzonka nawet mi się nie śniła, jakby była to chętnie przygarnę i obiecuję godnie się nią zaopiekować... :uszy
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Niespodziewanie i nieplanowanie jestem w domu w mieście . Muszę załatwić pewne sprawy i około środy znowu do ogrodu .Pokażę jak ciężką wykonałam pracę przez te kilka dni , oczwiście główny konar wyciągali sąsiedzi ,ale reszta należała do mnie .Metodą odkryfkową odsłaniałam po kolei korzenie czasami bardzo grube i długie , do tego głęboko wrośnięte w ziemię . Musiałam używać siekiery bo inaczej się nie dawały wyciągnąć .Wojowałam całe dwa dni i udokumentowałam efekty swojej pracy .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No to teraz mogę sobie nareszcie sadzić ,a nazbierało się tego trochę , oj nazbierało .. Szkoda tylko że zrobiło się znowu gorąco ,ale nie będe czekała bo i tak wszystko od dawna czeka na słońcu w donicach ,więc w ziemi będzie roślinom lepiej . Pierwsze idą dwie wiśnie i jarząb , następnie 3 szt. żylistka , kolkwicja , obiela ,kalina ,4 szt rododendronów , hibiskus .To te większe rośliny , drobnicy typu hortensje i inne nie liczę .Mam jeszcze kasztana jadalnego ,ale zastanowię się czy go tam posadzę .Teraz trochę fotek bieżących .Na maliniaku muszę zastosować sznury bo owocu jest mnóstwo a od ciężaru będą pękały pędy malin , jeżyny też juz się pokładają . Wszystko trzeba podpierać .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Borówki mimo że już kilka razy zbierane w dużych iliściach ciągle mocno ciągną gałęzie do ziemi . Młodsze 4 krzewy po prostu objedliśmy na bieżąco z dziećmi sąsiadów . Reszta pod firankami dalej dojrzewa i czeka na zrywanie .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawa jestem kto zje te wszystkie pomidorki ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Oj Elu aż Ci troszkę zazdroszczę tej siły ;:196 , ale jeszcze moje siły powrócą ;:108 kawał pracy wykonane i sporo miejsca na nowe rośliny ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No Moja Droga odwaliłaś kawał dobrej roboty, ale jak czytam co tam chcesz posadzić to chyba spory obszar ;:oj
Jak patrzę na te firanki to jakbym swoje pole widziała ;:306 najpierw okrywałam maliny przed sarnami, a teraz borówki przed szpakami ;:306 Jeżyn to ja mam tak dużo że jedna gałąź uschła, bo roślina chyba nie była w stanie wykarmić ;:oj
No wiesz pomidorków nie zjesz? to zrobisz przecier albo sok :D

Aaaa zapomniałam pochwalić te cudne liliowce ;:167
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko ,nie martw się , na pewno odzyskasz swoje siły bo wola u Ciebie do tego ogromna , a to podstawa zdrowienia no i jeszcze cierpliwość.Twój ogród to rozumie i wybaczy Ci niewielkie zaniedbanie bo jak wyzdrowiejesz to nadrobisz z nawiązką .Pozdrawiam Cię z całego serca , dbaj o siebie i nie wyrywaj się do roboty ;:14 ,słuchaj lekarzy . ;:167

Marysiu , dzisiaj biegałam po mieście i załatwiałam różne sprawy ,jutro raniutko skoczę na targowisko po trochę zielska ,może zrobię sobie jakaś przyjemność ogrodową i przy okazji kupię cosik z bylin ,może ostróżki bo jakoś nie bardzo mnie lubią i co kupię to nie mam , ot dziwota jakaś ,albo może sasanki bo teraz akurat są .Zobaczę na co mnie najdzie .W środę jadę znowu do ogrodu ,tym razem na wkopki . Na jesieni powinnam zacząć robić na nowo trawniki ,ale zobaczę jaki jest koszt z rolki i może odłożę do wiosny bo prawdę powiedziawszy to nie mam siły i czasu na takie grube roboty .Jak uporam się z wkopkami ,czyli sadzeniem to oczywiście zrobię zdjęcia jak to wyszło .Marysiu ,sadzoneczki maleńkie ,ale innych nie było, myślę że Ci się przyjmą ładnie do jesieni bo szczerze dane .Pozdrawiam ;:168

I troche fotek z ogrodu .

Obrazek
NN

Obrazek
Eglantyne

Obrazek[/URL
Old Port

[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/1c0413dd2e2b3176]Obrazek

Monika

Obrazek
Marketowa NN , może ktoś wie jak ją nazywać?

Obrazek
Lavender Ice

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Takie malutkie zastałam, niestety.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Jakie piękne zdjęcie motyla na jeżówce!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”