Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
troche topsinu mam a pryskac za bardzo nie mam co, kupilem zapobiegawczo, mam 5 buteleczek po 5ml a to az nadto na 4 drzewka w ogrodzie chyba?
Zwlaszcza ze termin leci. Spalić nie mam jak bo nie wolno, muszę go jakoś inaczej zutylizować niestety.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Topsin się nie przeterminuje, byle by na mrozie nie był. Miałam w ub. roku z 2016 i był skuteczny.
To, że iglaki z drzewkami owocowymi się nie lubią - słyszałam. Nigdzie jednak nic na ten temat nie czytałam. Z wyjątkiem jałowca sabińskiego i grusz - tu chodziło o rdzę. Zresztą, specjalnie nie szukałam bo nie mam tutaj żadnych iglaczków.
To, że iglaki z drzewkami owocowymi się nie lubią - słyszałam. Nigdzie jednak nic na ten temat nie czytałam. Z wyjątkiem jałowca sabińskiego i grusz - tu chodziło o rdzę. Zresztą, specjalnie nie szukałam bo nie mam tutaj żadnych iglaczków.
Pozdrawiam! Gienia.
no nic z tej gruszy i tak nic nie bedzie raczej wiec wycinam, jak to zrobic najlepiej? Wykopac troche korzen? Czy uciac przy ziemi i zostawic na razie ew czyms od dwulisciennych psiknac w pien? Albo może jakiś cudem coś odbije za rok z niego czy marne szanse? Ogólnie główny pień jest chudy więc problemu nie ma, nawet sie buja mocno wiec mysle ze wyrwac bym mogl na upartego 

-
Wyrwij, wykop jak chcesz ale nie zostawiaj pniaka z nadzieją, że coś tam odbije. Owszem, może i odbije ale to będzie podkładka.
Pozdrawiam! Gienia.
ew mozna cos na tym pniaczku zaszczepic jezeli on nie bedzie chory? Mi na owocach nie zalezy, byle by cos sobie roslo jako roslina 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 mar 2023, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
Dziwne bo to chyba młode drzewko i jeszcze nie kwitło (?) i to może być ale nie musi objaw zarazy ogniowej.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
W tamtym roku posadzone. Własne też tak wyczytałem że to objawy zarazy ogniowej. Wyciąć porażone pędy i zasmarować maścią ogrodnicza z dodatkiem miedzi i jakiś oprysk pomoże ?
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- 10p - Początkujący
I jeszcze dziś na śliwce posadzonej w tamtym roku zauważyłem 2 pedy takie uwiędnietne .mateusz12354 pisze: ↑25 maja 2023, o 11:48 Witam. Na mojej gruszcze zwiednialy czubki młodych pędów. Czym to może być spowodowane?
![]()
-
Robert, ja usuwam takie pędy póki małe są, by drzewka nie ranić za bardzo.
Mateusz, zaraza ogniowa praktycznie nie atakuje śliw (pestkowców). Sprawdź, czy nie ma w gałązce dziurek , przez które wgryzłby się szkodnik - bo piszesz, że miałeś taką sytuację na śliwie. U mnie pomimo, że obok w rogu posesji rosła ogromna zdziczała grusza, zakażenie nastąpiło dopiero wtedy gdy na drzewkach pojawiły się kwiaty, wcześniej jabłonki rosły bardzo ładnie. U Ciebie zarażenie zarazą mogło nastąpić przez różne zranienia i naturalne otworki . Twoja grusza przecież jeszcze nie kwitła. Nie pokazałeś całego drzewka i nie widać ile tych pędów masz porażonych, a ile zostało zdrowych. Bo gałązki więdną i usychają powyżej miejsca zakażenia. Dlatego obcinałam taki pęd z dużym zapasem. Smarowałam nierozcieńczonym miedzianem extra, dotąd aż nowe przyrosty były już zdrowe. Walka trwała dwa lata, bo tyle trwało przekonywanie syna by wyciął starą , zdziczałą na wpół uschniętą gruszę.
Mateusz, zaraza ogniowa praktycznie nie atakuje śliw (pestkowców). Sprawdź, czy nie ma w gałązce dziurek , przez które wgryzłby się szkodnik - bo piszesz, że miałeś taką sytuację na śliwie. U mnie pomimo, że obok w rogu posesji rosła ogromna zdziczała grusza, zakażenie nastąpiło dopiero wtedy gdy na drzewkach pojawiły się kwiaty, wcześniej jabłonki rosły bardzo ładnie. U Ciebie zarażenie zarazą mogło nastąpić przez różne zranienia i naturalne otworki . Twoja grusza przecież jeszcze nie kwitła. Nie pokazałeś całego drzewka i nie widać ile tych pędów masz porażonych, a ile zostało zdrowych. Bo gałązki więdną i usychają powyżej miejsca zakażenia. Dlatego obcinałam taki pęd z dużym zapasem. Smarowałam nierozcieńczonym miedzianem extra, dotąd aż nowe przyrosty były już zdrowe. Walka trwała dwa lata, bo tyle trwało przekonywanie syna by wyciął starą , zdziczałą na wpół uschniętą gruszę.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
na razie to tylko 4 pędy uschly na jeden gruszcze, drugiej też około 4 i na śliwie 2 pedy a z reszta nic się nie dzieje
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2013, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2013, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A tak wygląda moja grusza po leczeniu raka bakteryjnego.antares2000 pisze: ↑20 maja 2023, o 14:34 Jutro postaram się zrobić zdjęcie mojej wyleczonej gruszy i wrzucić tutaj dla zobrazowania efektów leczenia raka bakteryjnego.