Mój ogród na fotografii- część 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród na fotografii- część 9

Post »

Bogusiu ale zakupy ;:63 ;:63 ale zdjęcia wspominkowe super ;:333 Piękną wiosnę miałaś ;:108
Pozdrawiam Cie zdolna kobietko ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Bogusia rozpoczęła okres zakupowy :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale zakupy ;:oj , to dopiero początek ;:oj , Bogusiu to porzeczka krwista na jednym ze zdjęć?
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, witam Was Kochane w pochmurny poranek . ;:168

Dorotko!wziąwszy pod uwagę mój ogrodowy areał, tudzież warunki do przechowywania / na razie/ skrzyneczek z wysiewami
...nie jest to szaleństwo. Nie wykluczam ,ze będąc w marketach sporo jeszcze roślinek wpadnie do mojego koszyka a i jeszcze mój ogrodniczy, ulubiony sklep do odwiedzenia :;230 To zamówienie efektem buszowania po sklepach internetowych ;:108
Aniu! Na razie jeszcze mam sporo miejsca na jednoroczne a i w miarę dobre warunki do przechowywania skrzyneczek. Powoli to się kończy gdyż nasi młodzi będą też wkrótce przeprowadzali remont na pietrze. Na razie zakończony a parterze i tam mieszkają. Z czasem moje byliny rozrosną się i nie będzie za wiele miejsca na jednoroczne , a trawników nie mam zamiaru już "wydzierać". Pomidory owszem co roku wysadzamy okolo 70 szt w tunelu foliowym , tylko sprawdzone odmiany. Był rok,ze kupiliśmy kilka odmian , niestety nie przypadły do podniebieniadomownikom :;230 . Zatem teraz co roku kupujemy sadzonki u zaprzyjaźnionego ogrodnika mięsiste, niemal bezpestkowe,doskonałe do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory.W gruncie rosną u mnie tylko samosiejki koktajlowe U nas dzisiaj rano popadał śnieg .Wybierałam się Nie chcę już ani mrozu, ani śniegu!
Jadziu! :wit powoli zamierzam rezygnować z wysiewu/ ale to w przyszłości / jednorocznych na rzecz bylin. Jak to będzie okaże się. ;:306
Tereniu!dziękuję za pochwały :;230 Z wielkim sentymentem przeglądam wspominkowe zdjęcia i odmierzam czas do pojawienia się pierwszych kolorków. Wczoraj dokonałam szczegółowego oglądu ogrodu , przywoływałam w pamięci te różnobarwne widoczki w miejsce szaro-burych obrazków. Bardzo tęsknię za wiosną!!!
Aniu! :wit Rozpoczęte zakupy, niebawem wysiew ..to i wiosna coraz bliżej. Z wielkim ubolewaniem stwierdzam piorunujący przepływ czasu ;:108 Niedawno dekorowałam choinkę ,wczoraj rozbierałam. minęło, jak z bicza strzelił
Trzeba się cieszyć każdą chwilą :tan
Iwonko! to dopiero początek, dopiero się zaczyna :;230 Tak to jest porzeczka krwista ! Ślicznie krzaczek wygląda w pełni kwitnienia. ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

Bogusiu już u kilku forumowiczów widziałam porzeczkę krwistą.
Pieknie wyglada jak kwitnie; ale chyba owoce nie smaczne ;:306
A do ogrodniczego nie bierz aby grubego portfela :;230 ;:108 :;230
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Gdzieś u nas widziałam krwistą, wiosną muszę ułamać parę patyczków ;:108
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Wieeeelkie zamówienie ;:oj to co? sezon rozpoczęty??? kiedy wysiewy?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Bogusiu samowar dostał drugie życie ;:138
Jeśli zechcesz postawić go w sezonie na stoliku pod chmurką to warto by było zabezpieczyć innym lakierem. Dla utwardzenia i zabezpieczenia stosuje się różne lakiery , czasami żywiczne lub olejo-żywiczne . jest sporo innych ale zapach i cena odstrasza....
Różyczki na stole na pewno spodobały się gościom - to ciekawy akcent dekoracyjny i zawsze można je zrobić w odpowiednim kolorze.
Piszesz, że łatwe w wykonaniu - czy byłoby kłopotliwe pokazać i opisać wykonanie ?
Czy z tych białych naczyń planujesz zrobić komplet z powtarzającym się wzorem czy różne bo różne maja mieć miejsca docelowe ?

Z siewu jednorocznych wycofuje sie od kilku lat i faktycznie jest tego coraz mniej. Jedynie jakieś ciekawostki dochodzą z nasion zdobytych ale to do doniczek pojedyncze sztuki .
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! porzeczkę krwistą mam kilka lat , ale owoców nie próbowałam. Szczerze mówiąc to chyba są niepokaźne ,ze nie rzuciły mi się w oczy :;230 Na pewno jest pięknym akcentem kolorystycznym w ogrodzie, najpierw czerwono-krwiste kwiaty, dopiero później liście. Nie wiem jak przetrwa tę zimę, bo za wcześnie szykowała się do rozkwitu a później nadeszły 14 st. mrozy.
Iwonko! jeśli nie znajdziesz to wyślę Ci patyczki ;:108
Asiu! w przyszłym tygodniu -zamierzam wysiać pelargonie.Zgodnie z kalendarzem biodynamicznym/ po raz pierwszy zamierzam postępować zgodnie z nim ;:306 28. I od godz 16 :30 , 29, 30 do 4:30 i od 16:00 oraz 31 do 4:30 są dni korzystne na wysiew kwiatów no i dzisiaj do 13:30/ Na pewno w lutym będzie kontynuacja wysiewu , w marcu to już będzie zaawansowane działanie w tunelu foliowym :tan
Krysiu! Wiesz to taki zaparzacz do herbaty z czasów PRL-u ;:306 Tez tak pomyślałam ,że nie może to być lakier wodny. Najwyżej postawię pod zadaszeniem albo przy okazji kupię bardziej trwały. Mam z ubiegłego roku wiadro i konewkę z decoupage utrwalone wodnym lakierem i nawet przetrwał.Białe naczynia będą miały różne wzory np: dzbanek i półmisek z jednakowymi elementami jesiennymi by postawić w towarzystwie kosza z dyniami ozdobnymi./ na zewnątrz pod zadaszeniem/ Krysiu, nie ma problemu pokażę jak zrobić różyczki , ale potrzebuję pomocy / nagram filmik ale nie wiem czy potrafię wstawić/. Wnuczka wróci z ferii postaram się wkleić, ewentualnie jutro sfotografuję każdy etap i dodam komentarz opisowy. Pozdrawiam serdecznie ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Poczekam do 28I :roll: i wysieję proso rózgowate zebrane na skwerku miejskim.Ciekawe czy wzejdzie ;:196
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Ładna lista nasion. ;:108 A kiedy wysiewasz bakłażany? Moczysz nasiona, uszczykujesz pędy czy coś? ;:65
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu! kupiłam kalendarz biodynamiczny i zamierzam wg. niego w tym roku działać.
Rafale! :wit Przed chwilą dotarła przesyłka z nasionami . Jestem zaskoczona opakowaniem, pierwszy raz z takowym spotkałam się. Ale co tam, nieważne opakowanie, byleby nasionka były OK
Bakłażany do tej pory wysiewałam do skrzyneczki pod koniec lutego. Nasion nie moczyłam a skrzynkę trzymałam w pomieszczeniu o temp. pokojowej. Na początku maja wysadzałam w tunelu foliowym, obok pomidorów. W związku z tym,że pomidory regularnie podlewamy to i bakłażany miały jej dosyć. W ubiegłym roku nie uszczykiwałam pędów, posadzone były dość gęsto zatem niewiele zapylonych było kwiatów. Dwa lata temu urodzaj miałam super.Zamierzam wysiać je w tym roku 12 lutego. Będę wysiewała też polecane przez Ciebie odmiany arbuza

Obrazek
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Bogusiu aleś zaszalała z nasionami ;:oj
W naszych ogródkach niektóre kwiaty, te same będziemy siały ;:11
Nasiona oberżyny jednej i drugiej też mam kupione, tylko, że ja pierwszy raz będę z oberżyną walczyć ;:oj
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Opakowania niespotykane, ale tak jak mówisz ważne że jest coś dobrego w środku. ;:108 Dziękuję za odpowiedz i cieszę się że wysiejesz arbuzy. ;:138 A jeszcze jedno czy w gruncie bakłażany mogą rosnąć? ;:185
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu! ;:215 będziemy mogły porównać efekty wysianych kwiatków.Moje doświadczenie z oberżyną coraz większe/ trzeci rok będę uprawiała/jak dotąd ... z dobrym efektem ;:108
Rafale! sadziłam bakłażany/ oberżynę/ w gruncie. Niestety roślinki były mizerne , kwitły, ale owoców nie było. Na opakowaniu tych odmian ,które kupiłam jest napisane, że najlepiej plonuje w tunelu foliowym. Wymaga systematycznego i obfitego podlewania/ to moje stwierdzenie/ bo w tunelu podlewam systematycznie i obficie więc sadzonki dorastały do 70-80 cm ,w gruncie około 20-30 cm. Dopiero okaże się, czy nasionka dobrej jakości ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”