- piękna roślina. Jerzy - do zasilania - dokarmiania tego Adenium używasz typowych nawozów do hydroponiki czy "normalne" stosowane do podłoża organicznego ? Gdybym gdzieś spotkał i miał możliwość zakupu, takiej typowej z podsiąkaniem przez typowy "knot" doniczki, spróbowałbym jeszcze raz tej metody uprawy Adenium. Podstawy takiej uprawy zdobyłem, uprawiając młode sadzonki Adenium w prowizorycznych (własnej konstrukcji) zestawach do hydroponiki. Początkowo wszystko szło bardzo dobrze, jednak w miarę wzrostu roślin i rozrostu bryły korzeniowej, doniczki mojej konstrukcji przestawały zdawać egzaminPrzez dwa i pół miesiąca kaudeks zdążył naprzeć na wskaźnik poziomu wody.

- taki fakt dobrze jest uwiecznić na fotkach, pokazać - będzie zachętą dla niezdecydowanych na uprawę tą metodą, którym nie "idzie" uprawa Adenium w podłożu organicznym./ ... / ja jakiś 1,5 miesiąca temu 3 Adenium na próbę wsadziłem do hydro i potwierdzam, idą jak burza rośliny.
Po bardzo długim "studiowaniu", przeglądaniu filmików pokazujących praktycznie jak przeprowadzają szczepienie roślin "typowi" hodowcy Adenium, dzisiaj po raz pierwszy podjąłem próbę zaszczepienia na jednym Adenium, zrazów Adenium pobranych z roślin, które już u mnie kwitły. Zastosowałem najbardziej odpowiadającą dla mnie metodę, tz coś na wzór metody przez stosowanie, chociaż kształt cięcia zrazu, podkładki oraz sposób połączenia, znacznie różni się od opisu tej metody. Efekt końcowy tak wygląda"

- na efekty tej próby muszę uzbroić się w cierpliwość i czekać.
Przy okazji szczepienia, zabawiłem - zatrudniłem się jako "fryzjer", poprzycinałem część moich roślin, żeby pobudzić je do zagęszczania koron i może (taka moja nadzieja) do zawiązywania paków kwiatowych, na młodych przyrostach. Fotki dla Opiekunów Adenium o "mocnych nerwach"

- tak drastycznie poprzycinałem, oraz pousuwałem cienkie , krótkie gałązki, żeby pobudzić roślinę do zagęszczania korony oraz m/w równomiernego wzrostu poszczególnych gałązek.