Czosnek zimowy cz.4
- Rancho-Relaxo
- 50p
- Od: 1 lis 2014, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czosnek zimowy cz.4
0,3% ??
Największy czosnek NN dostałam od Krysi ( Krycha ) i kilka razy już opisywałam w tym wątku, rokambuł, zimowy, wielkie ząbki i główki do ponad 130g, wytwarza duże cebulki powietrzne i nie wymaga obrywania pędów. Ma ostry smak. Nie da go się jedynie przechowywać do wiosny, może to wina warunków jakie ma u mnie.jokaer pisze:Aria, jakie masz ciekawe odmiany, czy znasz ich nazwy, czy to jakieś NN?
Jeśli macie jakieś czosnki, z których jesteście zadowoleni, opiszcie je i dodajcie zdjęcia.
- farmer123
- 100p
- Od: 29 gru 2014, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No czosnek posadzony na grządce podwyższonej jak zawsze
W ilości 30 Harnaś , 30 Ornak , 15 Słoniowy dostał obornika granulowanego, nawozu jesiennego ,ziemia dość pulchna lecz troszeczkę za mokra jedynie jak zwykle posadziłem zbyt płytko bo naokoło 4 cm
Jak to co roku bedę musiał nasypać z 3 cm ziemi na wierzch
Na koniec nasypie troszkę zwykłego obornika i pożegnam się nim do Marca

- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dziś widziałem czosnek który miał trzy wianuszki ząbków ,
bardzo mnie zaciekawił , ale niestety nie udało mi się go dostać do posadzenia ,
może ktoś wie jaka to odmiana ?
Tego słoniowatego też nie znam , pierwszy raz o nim słyszę .
bardzo mnie zaciekawił , ale niestety nie udało mi się go dostać do posadzenia ,
może ktoś wie jaka to odmiana ?
Tego słoniowatego też nie znam , pierwszy raz o nim słyszę .
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Ten obornik będzie na wierzchu nie pod korzeniem? W jakim celu dajesz obornik na wierzch ?"Jak to co roku bedę musiał nasypać z 3 cm ziemi na wierzchNa koniec nasypie troszkę zwykłego obornika"
- farmer123
- 100p
- Od: 29 gru 2014, o 12:52
Szczerze to sam nie wiem chyba to tradycja od pokoleń na wsi
słoma z obornikiem ma chronić przed mrozami i obornik być jako nawóz, ale dużo obornika ucieka z wodą, ale część zostaje.

Mój czosnek węgierski NN. http://www.fotosik.pl/zdjecie/77b8d7ad6df3ecac
http://www.fotosik.pl/zdjecie/42f6676d5662b224
Kupiony na targu w Budapeszcie, wiosenny czyli bezstrzałkowy, nie wytwarza pędów kwiatostanowych, bardzo smaczny, słodkawy, średnio ostry, sadzę go jesienią, pięknie rośnie i przechowuje się do następnych zbiorów. Ma duże ząbki i główki, średnio 60 czasem do 90g. Czasem wytwarza dodatkowe ząbki u podstawy łodygi to trochę zniekształca główkę, ale to wada kosmetyczna.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/42f6676d5662b224
Kupiony na targu w Budapeszcie, wiosenny czyli bezstrzałkowy, nie wytwarza pędów kwiatostanowych, bardzo smaczny, słodkawy, średnio ostry, sadzę go jesienią, pięknie rośnie i przechowuje się do następnych zbiorów. Ma duże ząbki i główki, średnio 60 czasem do 90g. Czasem wytwarza dodatkowe ząbki u podstawy łodygi to trochę zniekształca główkę, ale to wada kosmetyczna.
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Pozdrawiam, Beata.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 mar 2015, o 17:26
besia - co to za odmiana ? mam taki bardzo podobny też max 5 ząbków ,główki jak u mnie pierwszy rok to nie duże były tak na 4+ i miały pąki kwiatostanowe(zimowy).
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
A ja się zagapilam i wyjeżdżając na weekend nie wzięłam czosnku. Ale pogoda łaskawa to posadze w tygodniu. Chyba nie będzie za późno 

- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Mój posadzony w grudniu spokojnie dał radę, więc możesz się nie stresować. Nie przypuszczam, by zima nadeszła niespodziewanie. Byle ziemia nie zamarzła całkiem, to można sadzenie jeszcze trochę odwlec w czasie (jeśli nie ma możliwości, by posadzić teraz).
- PaulaPola
Jak mi ziemia zamarznie to duże ognisko na grzadce rozpale
Mój tata kiedyś potrzebował robaków na ryby jak juz ziemia przymarzla. Przez kilka godzin palił ognisko w kilku miejscach. Ziemia puściła i się dobrał do robaków
A tak serio to w tym tygodniu powinnam się wyrobić.

Mój tata kiedyś potrzebował robaków na ryby jak juz ziemia przymarzla. Przez kilka godzin palił ognisko w kilku miejscach. Ziemia puściła i się dobrał do robaków

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
besia, to może być odmiana Arkus. Ma pojedynczy okółek ząbków. Łuski ząbków są w kolorze fioletowo-beżowym. Główki dość duże.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Poczekaj na zimę, w śniegu będzie łatwiej sadzićPaulaPola pisze:Jak mi ziemia zamarznie to duże ognisko na grzadce rozpale![]()
Mój tata kiedyś potrzebował robaków na ryby jak juz ziemia przymarzla. Przez kilka godzin palił ognisko w kilku miejscach. Ziemia puściła i się dobrał do robaków![]()

- PaulaPola
Arturze, wychodzi na to że w życie ozimym będę sadzić
M właśnie dziś się przyznal że się zagapił i na tej czosnkowej grządce też żyto posiał