chalaputkowo pisze:Adasiu

...
W szkole średniej p.Dyr. mówiła do mnie "Tosiek" pytam dlaczego?Bo od Antosia - mówi.
Ale ja jestem Andrzej! A ona dalej - Tosiek.
Na kolejne veto powiedziała ... i tak będziesz Tosiek bo to ładne jest, a ja się przyzwyczaiłam

Przez wszystkie lata byłem Tośkiem, ale nigdy Adasiem
Jedynego jakiego znam to ... Adaś Miauczyński
Jak się poprawisz to ... tę jubileuszową różę ci wyhoduję
Tereniu - po raz pierwszy w życiu zrobiłem pestkówkę, bo moja koleżanka robi każdego roku i się chwali (a daleko mieszka

)
Wydłubałem dwie szklanki pestek z pigwowca (mogą być z jabłek, ale ... jabłka mają ich mniej)
Wymyłem na sicie kilkakrotnie, bo miały białe kawałeczki ze środka pigwowca.
Zalałem 0,7 wódki i wsypałem ok 0,3 kg cukru (wedle smaku - jak słodkie się lubi)
Wstrząsałem, aż się cukier rozpuścił.
Stało to 3 m-ce często potrząsałem. Kolor był lekko słomkowy, lekko mętny, a raczej mleczny.
Zlałem przez sito, a potem drugi raz przez filtr do kawy.
Zaskoczył mnie smak
Myślałem o kwaskowym (od pigwy) a to był ... migdałowy smak
Wyszło tego niecały litr i jak mówiłem - lekko słomkowy
Aby dopełnić do całego litra i poprawić kolor, wlałem kieliszek brandy, było jeszcze miejsce to dodałem 1,5 kieliszka whisky
Pochwaliłem się koleżance pięknym kolorem, a ona ... jak to zrobiłem?
Ona zalewa alkoholem, po czasie zlewa i zasypuje pestki cukrem, a nalewka ma mleczny kolor.
Po wymianie uwag, okazało się że nie płucze pestek i białe drobinki albedo popsuły wygląd
Dołączyłem jej zdjęcie - prawda, ze mój wyrób ... szlachetniejszy?
A jak smakuje! Ta goryczka migdałowa .... i nie marudzić mi że kwas pruski, że truje - więcej się trujemy jedząc to co ze sklepu przyniesiemy, a nalewkę pije się w małych kieliszkach i od czasu do czasu