Zastanawia mnie jednak zapach kwiatków

- tej hoi nie mam i chyba dobrze, że nie mam, bo bym już "światu nie widział" - piękna roślinasokolica pisze:/ ... / Więc dziś o hojach, bo sobie panienki przypomniały, że trzeba jakieś oznaki życia pokazać, po dwóch latach![]()
I mój moloch H. obscura, może słabo widać ale kwiatostanów jest ok 50.
Madzia upina przy oknach hoje zamiast firanekAkwelan_2009 pisze:(...) ale bardzo "agresywna" w pochłanianiu wolnego miejsca. Będę ją podglądał u Forumowiczów.
Każda pachnie inaczej. Viola colą, finka ma zapach bliżej nieokreślony, trochę jak kwiaty polne, lacunosowate wszystkie pachną podobnie, bardzo ładnie zresztą, ale wszystko może się przejeść. Na razie otwarte są 3 kwiatostany i zapach jest przyjemny. Na dniach będzie ich kilkadziesiąt obscury + 11 eskimo na tym samym oknie. I wtedy będzie mniej przyjemnie. Pamiętam przesyt z jesieni.nolina pisze:Zastanawia mnie jednak zapach kwiatków miałam jedną i przy czterech kwiatostanach już był bardzo intensywny ,a przy 50 to chyba już przy zamkniętym oknie trochę przeszkadza .Czy nie wszystkie mają taki zapach?
Niestety nie. Nie zajmuję się nimi wcaleDAK pisze:Jak ty musisz się wspaniale nimi opiekować, że ci takie plony wydają.
Jakby co to służęhen_s pisze:Najczęściej ich hodowla kończy się na kilku/kilkunastu listkach...
- strach masokolica pisze:Z hojami to ja jestem akurat na noże. Od 2 lat właściwie nie rosną, tylko pasożytują na parapetach. Miałam postanowienie, że w tym roku połowy się pozbędę, bo to żadna frajda z kołków. No i jak na złość sypnęły kwiatami/ ... /
- wspaniały kwiat szczególnie, że są w kolorach bardzo spokojnych - "niekrzyczących".G. bruchii
- będę śledził ich rozwój, żeby tak zakwitły wszystkie w jednym terminie - jest to możliwe ?I rzut oka na te, które dopiero są przed / ... /
Mogłyby, ale mam nadzieję, że tak się nie stanie, ponieważ większości potrzeba jeszcze 2-3 tyg słońca, a ja z 3 tyg wyjeżdżam na długie wczasy w Tatry. Jak się zmówią wszystkie naraz to niewiele z tego zobaczęAkwelan_2009 pisze:sokolica pisze: żeby tak zakwitły wszystkie w jednym terminie - jest to możliwe ?