Wśród Sosen... Buków... Kotów... cz.2
- dorkow0
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wśród Sosen... Buków... Kotów... cz.2
Aniu, nie ma wielu lat, może trzy... Ale pewnie, gdybym jej nie przesadzała ubiegłej jesieni, byłaby większa... Ona ogólnie szybko przyrasta... A co do Miskantów, to ja się w nich zakochałam, ale nie mam parcia, żeby mieć je wszystkie... Tak jak Rozplenice, szukam ciekawych odmian... 

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
A dobrze zimują rozplenice ?
- dorkow0
Mati, to zależy od odmiany... Wszystkie z czerwonymi, czy bordowymi liśćmi, w naszym klimacie nie zimują... Można się pokusić o zimowanie w pomieszczeniu, jak Fuksje, czy Pelargonie...
Te z zielonymi liśćmi zimują, byle nie obcinać ich przed zimą, tylko wiązać w chochoła... A, jak już obcięte liście, to okryć jakąś jedliną, na zimę, ten pierwszy rok... Potem tylko wiązać i wiosną obcinać suche liście... Ja tak robię z powodzeniem... Nawet w tę ciężką zimę dała radę...
Te z zielonymi liśćmi zimują, byle nie obcinać ich przed zimą, tylko wiązać w chochoła... A, jak już obcięte liście, to okryć jakąś jedliną, na zimę, ten pierwszy rok... Potem tylko wiązać i wiosną obcinać suche liście... Ja tak robię z powodzeniem... Nawet w tę ciężką zimę dała radę...

- mati1999
- 1000p
No to chyba będzie ogródek trawowy

- dorkow0
Mati, Trawy potrzebują przestrzeni, zwłaszcza te duże, ale jedna, czy dwie kępy, potrafią stworzyć klimat nawet w małym ogrodzie... Ja tak to widzę... U mnie nie ma rabat trawiastych, są tylko Trawy, będące częścią rabaty...
Choć są zwolennicy rabat, typowo trawiastych, począwszy od największych, po malutkie...
Choć są zwolennicy rabat, typowo trawiastych, począwszy od największych, po malutkie...

- mati1999
- 1000p
Oj może z 3 duże do tyłu wystarczą a z przodu zobaczymy 

- dorkow0
Mati, spokojnie... Nim kupisz, przemyśl...
Wszyscy na FO, zachwycają się Różami, no może prawie wszyscy... Ale to nie znaczy, że mam się zacząć zachwycać Różami do tego stopnia, żeby robić kolekcje... Mam kilka sztuk, kupionych pod wpływem FO i tak zostanie... Więcej kupować nie będę... Są piękne, kwitną, ale w kompozycjach trudno je umieścić... Te kilka się da, tyle mi wystarczy...

Wszyscy na FO, zachwycają się Różami, no może prawie wszyscy... Ale to nie znaczy, że mam się zacząć zachwycać Różami do tego stopnia, żeby robić kolekcje... Mam kilka sztuk, kupionych pod wpływem FO i tak zostanie... Więcej kupować nie będę... Są piękne, kwitną, ale w kompozycjach trudno je umieścić... Te kilka się da, tyle mi wystarczy...

- mati1999
- 1000p
No wszystko z umiarem
ja niestety trafiłem do tego pierwszego
a rodzice ostrzegali przed internetem 

- dorkow0
- mati1999
- 1000p
Pogoda dzisiaj boska
aż trudno uwierzyć że to jesień

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

na pierwszym to to pstrokate co to , ja mam coś podobnego ale bardzo malutkie ,czy urośnie mi do takich rozmiarów , to by dopiero było wszystkie inne na rabacie zagrożone

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Dorotko!
Ja też się dzisiaj uśmiecham, bo słońce i ciepło pozwoliło mi na grasowanie w ogrodzie prawie cały dzień.
Druga dekada października, a motyle, pszczoły i trzmiele odwiedzają kwiaty
Dzisiaj nawet widziałam pszczołę na róży, co jest rzadkim widokiem.
Ogród Twój się ślicznie prezentuje
czy na pierwszym zdjęciu jest tułacz? ładnie zatrzymałaś światło w ogrodzie
Miłego wieczoru

Ja też się dzisiaj uśmiecham, bo słońce i ciepło pozwoliło mi na grasowanie w ogrodzie prawie cały dzień.
Druga dekada października, a motyle, pszczoły i trzmiele odwiedzają kwiaty

Ogród Twój się ślicznie prezentuje

Miłego wieczoru

- dorkow0
Mati...
Jesień od wielu lat nie była tak piękna... Trzeba przyznać, że w ogrodzie aż kipią kolory...
Grażynko...
Ta roślina to Tułacz pstry... Tylko na tej rabacie szaleje, bo tam sporo kory jest i mało chwastów, więc nie używam w tej rabacie motyki... On ponoć ekspansywny jest, ale nie widzę go za dużo w innych częściach ogrodu...
Marysiu...
To Tułacz pstry, odpowiedziałam Grażynce...
Masz rację, wiele jeszcze owadów nie śpi, motyle widziałam, pszczoły, nawet trzmiele, choć te pewnie już nie powinny być widoczne...
Światło, tak samo w zdjęcia wchodziło, a mnie się to podobało... Nie znam się na robieniu fotek, choć co raz bardziej zaczyna mi się to podobać...

Jesień od wielu lat nie była tak piękna... Trzeba przyznać, że w ogrodzie aż kipią kolory...

Grażynko...

Ta roślina to Tułacz pstry... Tylko na tej rabacie szaleje, bo tam sporo kory jest i mało chwastów, więc nie używam w tej rabacie motyki... On ponoć ekspansywny jest, ale nie widzę go za dużo w innych częściach ogrodu...

Marysiu...

To Tułacz pstry, odpowiedziałam Grażynce...

Masz rację, wiele jeszcze owadów nie śpi, motyle widziałam, pszczoły, nawet trzmiele, choć te pewnie już nie powinny być widoczne...
Światło, tak samo w zdjęcia wchodziło, a mnie się to podobało... Nie znam się na robieniu fotek, choć co raz bardziej zaczyna mi się to podobać...
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Dorotko,piękne jesienne zdjęcia z trawami w roli głównej.Mój tułacz ma 3 lata i prawie w ogóle się nie rozrasta.Przesadziłam go w tym roku na słońce,zobaczymy czy będzie mu lepiej.
- dorkow0
Małgosiu...
Tak, Trawy w tym roku pokazały, że warto je mieć w ogrodzie...
Tułacz rośnie u mnie bez problemów, tylko troszkę rośnie w innym miejscu, niż docelowe, ale łatwo go usunąć...
Pogoda dziś deszczowa, mokro i padało prawie cały dzień... Nic się nie dało robić w ogrodzie, więc porządkowałam doniczki przed domem... Podlałam chemią Fuksje i Pelargonie, żeby zlikwidować robactwo, zarówno w ziemi jak i na liściach... No, niestety, chcąc zimować Fuksje, trzeba się nauczyć dozować i niechciane środki ochrony...
Jeszcze będzie dawka na grzyba, ale to przed samym chowaniem do piwnicy...
W ogrodzie zostały jeszcze Dalie do wykopania, ale ładnie kwitną, więc zostaną tam do przymrozków...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 02&start=0 tu mamy wątek do testów,zapraszamy/Adm.

Tak, Trawy w tym roku pokazały, że warto je mieć w ogrodzie...

Tułacz rośnie u mnie bez problemów, tylko troszkę rośnie w innym miejscu, niż docelowe, ale łatwo go usunąć...
Pogoda dziś deszczowa, mokro i padało prawie cały dzień... Nic się nie dało robić w ogrodzie, więc porządkowałam doniczki przed domem... Podlałam chemią Fuksje i Pelargonie, żeby zlikwidować robactwo, zarówno w ziemi jak i na liściach... No, niestety, chcąc zimować Fuksje, trzeba się nauczyć dozować i niechciane środki ochrony...
Jeszcze będzie dawka na grzyba, ale to przed samym chowaniem do piwnicy...
W ogrodzie zostały jeszcze Dalie do wykopania, ale ładnie kwitną, więc zostaną tam do przymrozków...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 02&start=0 tu mamy wątek do testów,zapraszamy/Adm.