Florą malowane 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Florą malowane 2

Post »

Alu :wit
Cudne róże.Najbardziej spodobała mi się queen of hearts :D
Lilii ach tych lilii to masz też dużo.
Ten szpaler żółtych azjatek robi niesamowite wrażenie Trąbkową zobaczyłam w kilku sztukach.Czy tak po kilka sztuk je sadzisz, czy może rozmnożyły ci sie one :)
Na rabatach idealny porządek, wręcz katalogowo ;:108 ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tym razem się wpiszę ;:196 Podgladam ,czytam,wypatruję pamiętnych lilii i SĄ ;:138 ;:138 ;:138
Wypraw z dziećmi zazdraszczam.Jak nasze dzieci będą wychowywały swoje dzieci i dalej :?: :roll:
My jednak mieliśmy dobrze ;:108 :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alicjo, żywopłot z lili widzę po raz pierwszy i zbieram szczękę z klawiatury ;:oj ;:oj .
Double Sensatoin przyszło mi podziwiać u innych ogrodników, piękne są te u ciebie ;:215 swoją cebulkę kupowałam w sklepie ogrodniczym w mojej okolicy i co gorsze, słono sobie za nią krzyknęli :evil:
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Alu, mojaTwoja Kordelka też już zakwitła ;:138 To u mnie jej pierwszy raz ;:3 Ech kiedy u mnie będzie ich tyle... Ciekawe, że niektóre odmiany rak się rozrastają a inne trwają latami jedną cebulą. ;:3 Mam takie rarytasy :wink:
Elu jak wpadasz na forum to na pewno tu :wit Zakwitł mi piękny kudłaty złocień od Ciebie! Te żółtawe pojedyńcze szaleją jak nigdy. Pięknie przyrastają, sa wielkie i zdrowe. Ciekawa jestem jak jest z tymi kudłaczami. Mam jeszcze [ale młodsze] półpełne, też piękne. Jak nie masz to się podzielę.
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Pięknie, kolorowo i czysto to coś co lubię :heja będę tu zaglądać ;:oj
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Ta żółta liliowa grządka jak słońce ;:3
Pysznogłówki Ci się udały ;:108
Przepięknie ujęłaś rabatę różaną , inne z resztą też mi się podobają :D
Pewnie masz dobrą ziemię bo wszystko takie bujne ;:173
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ja swój żylistek też w tym roku mocno przycięłam, a potem przy tych wichurach poleciał na niego leżak i to nie taki tam leżaczek, ale taki co połowę tego żylistka wysłał w zaświaty.
Mam nadzieję, że biedak się pozbiera, bo suma sumarum chyba z 75% swojej wielkości w tym roku się pozbył :?
Ostatnie zdjęcie w moich kolorkach :D śliczniaste ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Alu ;:196 ,
niestety nie znam nazwy Twojego liliowca.
Lilie od Ciebie ślicznie mi zakwitły i mam już sporo maluchów.
Wielkie dzięki . ;:180
:wit
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31

Post »

Alu
W czasie odwiedzin trzydniowy deszcz uniemożliwił mi dokładne obejrzenie Twojego ogrodu, obeszłam go kilka razy, ale przeoczyłam piękne rarytasy. Dobrze, że mogę je obejrzeć na Forum. Twój lipcowy ogród jest fascynujący - przez chorobę kota nie mogłam go zobaczyć w realu, a tyle piękności u Ciebie kwitło. Ogród masz już dojrzały - teraz będziemy go tylko podziwiać, i obserwować jego zmienność w całorocznym cyklu.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Alicjo!

Świetnie wyglądacie na swoich rowerach, widać profesjonalne podejście do sprawy ;:333 .
A mając tak piękne okolice tuż za bramą - nic, tylko JEŹDZIĆ!
Po drodze zajeżdżać do okolicznych barków na wodę, rybkę, piwko....
I cieszyć się latem, bo ono wieczne nie będzie :twisted:

P.S. Wieziona na dwukółce i tak wyglądałabyś bardziej godnie niż inni, wrzuceni niedbale na stos i wiezieni na taczkach :twisted: :twisted:
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przesuwanie obrzeży trawnika - któż z nas tego nie doświadczył? Kiedyś na skraju miałam szpalerek krokusów, a teraz te krokusy rosną rządkiem w środku rabaty, przypominając mi o dawnej granicy między grządką a trawnikiem :;230
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Gdy rozpoczynałam przygodę z moim wątkiem na forum jakieś 3 lata temu pojechałam na zimowe spotkanie z "kaszubskimi forumkami" Poznałam wiele wspaniałych osób. Przywiozłam też nasionka rundbeki, chyba od Grazi ;:196 . Rozrzuciłam na wale pod płotem. Myślałam, że nic z nich już nie urośnie, a tu po kilku latach są. Przypominając o tamtym spotkaniu
Obrazek

Drewutnia Jesienna pogoda już za nami będzie łatwiej dzieciarnie wyciągnąć od komputera. Fajnie że i u Ciebie Cordelia nie zawiodła. U mnie po 2 latach przerwy zakwitła ta juka.
Obrazek

slanka-flora Rzeczywiście Cordelia podobna do CONNECTICUM KING. Jak tu odszukać właściwe nazwy swoich lilii gdy niewiele się od siebie różnią? Czy na przykład poniższa lilia to Red Flavour, bo taką nazwę odnalazłam w Internecie? Może ktoś wie?

Obrazek

Anabuko Jedynie Cordelię dostałam w 4 woreczkach i tak wsadziłam wzdłuż płotu. Inne wsadzam pojedynczo, chyba że w woreczku są 3 cebulki. Moje lilie same się tak rozrosły. W tym roku nie ściął ich majowy przymrozek więc mogę podziwiać wszystkie. Lilia Landini
Obrazek

Asma Wypraw z dziećmi "zazdraszczasz", a ja chciałbym tak jak Ty na DOLNY ŚLĄSK we dwoje z M.
Wypatrywałaś mojego liliowego żywopłotu to zobacz jak to miejsce zmienia się z porami roku.

ZIMA
Obrazek

WIOSNA

Obrazek

Obrazek

LATO

Obrazek

nifredil Tak jak pisałam u Ciebie, moja zakupiona w L. Coctail Twins jest własnie Double Sensation, chętnie się z Tobą ją podzielę jeśli kiedyś zajechałabyś w nasze strony. Tak wygląda:

Obrazek

CDN
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Alicjo ;:196 Pieknie się zmienia rabatka :tan dziękuję za fotki 4 pór roku ;:196

Cóż stoi na przeszkodzie,abyś wybrała się z M na Śląsk?Może tylko brak konkretnego SUPER planu?
Skoro nawet ja pojechałam to cóż dopiero Ty? :wink:

Piękne lilie u Ciebie.Postaram się odszukać nazwę swojej megaśnej to wstawię nazwę i POLECAM(fotka u mnie;)Szkoda,że nie przyrasta jak Cordelia ;:185
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Alicjo, wywęszyłam w twojej odpowiedzi zaproszenie do ogrodu.. Niestety z Podkarpacia mam "odrobinę" daleko i najprędzej w twoich okolicach będę za rok.. jeśli wszystko pójdzie jak należy ;:224 Cordelię widziałam chyba w OBI, wiosną maja pakowaną po kilka sztuk w woreczku..
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

elam Mamuś pogoda rzeczywiście była ekstremalna, zupełne przeciwieństwo obecnej. Ty jednak nie byłabyś sobą, gdyś czegoś nie zrobiła. Dziękuję Ci za sprezentowane i posadzone w doniczkach roślinki.

Obrazek
Obrazek

Ignis05 Krysiu, nie szkodzi, że nie znasz i tak go lubię, Cóż CI za zdjęcie dedykować? Po wycieczce po angielskich ogrodach nie jestem wstanie Ci niczym zaimponować, pozostanę więc przy tym liliowcu, a nuż ktoś go rozpozna i nazwie.
Obrazek

Sweetdaisy Twój żylistek sobie poradzi, jeszcze Ci się zagęści. Dostać ciężkim leżakiem to mu nie zazdroszczę ;:124. Już szukam dla Ciebie coś nieognistego, o ten złocień chyba nie ma za dużo żółci?
Obrazek

Slimak900 Witam pięknie i dziękuję za miłe słowa. Jeśli chcesz zapraszam dzisiaj do najmłodszej, wschodniej części ogródka. Pełni ona rolę gospodarczą- użytkową (kompostowniki, pranie, drewutnia), ale i tu rośliny zaczynają malować cudne obrazy.

Obrazek
Ta część ogrodu to wąska przestrzeń między domem a ogrodzeniem, gdzie słońce jest tylko do południa. W związku z różnicą poziomu terenu, przy samym domu powstało wzniesiony poletko, które chciałam obsadzić hortensjami.
witch pisze:Pewnie masz dobrą ziemię bo wszystko takie bujne ;:173
Witch TO nie ziemia, u mnie VI klasa-piaski. Ty najlepiej wiesz, co potrafii MAGIA. Ile tu na tym forum czarodziejek, co na białych piaskach potrafią wyhodować cuda chociażby Constancja, czy Aprilek. Ja też trochę nauczyłam się czarować i z takiego miejsca
Obrazek

wyczarowałam takie.

Obrazek

Zawitał do mnie gość honorowy IZAZIEM ;:196 . Ileż to Twoich roślinek mieszka już u mnie w ogrodzie! Piękny czerwony posłonek, pięciorniki bylinowe, jeżówki, czosnki i ..... (znowu zapomniałam, jak się dowiem to uzupełnię nazwę)
Obrazek
Same rarytasy.

Super, że chociaż moja Cordelia może Cię cieszyć.

Roślinki Izy najczęściej początkowo lądowały na tworzonym kwietniku w tej "wschodniej" części ogrodu. Tam maleństwa nie zginą w buszu roślin, mogę je lepiej pielęgnować, zanim nie posadzę w miejscu docelowym.

Wanda7 Twój post zabrzmiał proroczo. Brzeg mojej rabaty przy górnym trawniku obsadzony jest krokusikami botanicznymi. Ciekawe za ile lat ten szpalerek znajdzie się w środku rabatki? :;230 Jako, że jesteśmy przy wschodniej stronie domu, zostańmy TU. Na pewno by Ci się tu podobało wśród ulubionych przez Ciebie hortensji. Jako pierwsza jest tu Pinky Winky, za nią Mega Mindy, dalej Wim's Red
Obrazek

Lisica Piwko, piszesz ;:304 , na rowerku :?: Oj coś Ty mnie podpuszczasz, ale się nie dam, bo za piwkiem nie przepadam. Natomiast CYDR lub nalewka z kwiatu bzu to tak, ale w ogródku na schodkach. Po za tym rodzinne wycieczki rowerowe zawieszone z powodu zagipsowanej złamanej ręki T. ;:222 Wkrótce wyruszymy więc w klimatyzowanym pendolinie na podbój klimatyzowanych muzeów do stolicy (jakiś ogród też przemycę).
PS. Dwukółka za dostojna, to róże mogą jeszcze wybrać taką elegancka taczkę która stoi tu nieopodal.
Obrazek

Asma Cordelie masz zamówioną i jakoś Ci podwiozę. A w tej części ogrodu przyrasta Anabelka.

Obrazek

Nifredil No to może za rok ;:224 ;:138 Czas wyprowadzić już Was z tej części gospodarczej do głównego ogrodu. :wit
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”