Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1
Re: Oleander
Moje olki stoją w starej nieogrzewanej chacie,zimą temperatura schodzi grubo poniżej zera a im nic się nie dzieje.Młode oleandry stoją w mieszkaniu,ale w pokoju jest zakręcony kaloryfer.
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale na dzię garaż jest otwoarty i jest przewiew 

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
to jest tak , trzeba rozróżniać przymrozek który pojawia się na stosunkowo krótki czas z mrozem trzymającym dłużej, jeśli cały dzień będzie -2 stopnie oleander może nie przetrzymać, ale przymrozek nad ranem -8 może spokojnie przetrzymać, szczególnie jak jeszcze będzie miał dużą wilgoć w doniczce.
Piotrze przewiew gwarantuje Ci tylko to , że choroby grzybowe nie będą się rozwijać , i tylko tyle.
Przy pogodzie teraz panującej dobrze jest postawić oleandry pod zadaszeniem , może zacząć się na nich rozwijać mączniak , szybko to zobaczycie po czerwonym nalocie na liściach.
Piotrze przewiew gwarantuje Ci tylko to , że choroby grzybowe nie będą się rozwijać , i tylko tyle.
Przy pogodzie teraz panującej dobrze jest postawić oleandry pod zadaszeniem , może zacząć się na nich rozwijać mączniak , szybko to zobaczycie po czerwonym nalocie na liściach.
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wracając do tematu, to chciałam zamieścić zdjęcia, ślicznych, pstrych olków. Fotki, nawiasem mówiąc zrobiłam w ogrodzie u Pani Teresy, która ma wiele ciekawych i pięknych roślin
A to tak, na zachętę

Właśnie bardzo ładnie ukorzeniły mi się sadzonki z tych oleandrów

A to tak, na zachętę

Właśnie bardzo ładnie ukorzeniły mi się sadzonki z tych oleandrów

- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Chować już olka do domu czy pozwolić mu jeszcze powietrzyć się na dworze ?
Pozdrawiam Beata 

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
To ja się chciałam nie zgodzić z opinią o reakcji olków na wysoki jednorazowym przymrozek. Moje załatwił właśnie taki jednodniowy -5 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
betysolo - nie chować jeszcze.
Jeszcze jest całkiem przyzwoita pogoda dla olków
widziałaś -5 , czy termometr minimalny tyle zanotował ? z wiatrem, czy bez?pamelka pisze:Moje załatwił właśnie taki jednodniowy -5
był to pełny , czy pusty ? pytań wiele ale jak to w ogrodnictwie bywa, każdy ogrodnik musi się pewnym wyczuciem wykazać w każdej uprawie, a to z kolei jest związane z doświadczeniem
u mnie wczoraj było - 4 oleandry wszystkie żyją , oleandry peruwiańskie poznosiłem.
Dzisiaj znowu idzie przymrozek , już jest 0 , ale oleandry twardo stoją.

Paweł _____________________________________________________________________________
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Dziękuję za szybką odpowiedzKaRo pisze:betysolo - nie chować jeszcze.

Pozwolę sobie za jakiś czas znowu zadać to pytanie

Pozdrawiam Beata 

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Paweł u Ciebe stoją, u mnie zmarzły, wiec ryzykować więcej nie będę. Już są w domu, oczywiście, jak pogoda dopisze jeszcze wyniosę.
Nie ma tu co gdybać z wiatrem, czy bez
idziemy spać, a pogoda w każdej chwili może się zmienić, więc jak zapowiadają spory przymrozek, po własnych doświadczeniach, wnoszę do domu.
Każdy ma prawo decyzji, jednak ryzyko zawsze istnieje i ja raczej już go nie podejmę
-- 17 paź 2011, o 23:06 --
Paweł u Ciebe stoją, u mnie zmarzły, wiec ryzykować więcej nie będę. Już są w domu, oczywiście, jak pogoda dopisze jeszcze wyniosę.
idziemy spać, a pogoda w każdej chwili może się zmienić, więc jak zapowiadają spory przymrozek, po własnych doświadczeniach, wnoszę do domu.
Każdy ma prawo decyzji, jednak ryzyko zawsze istnieje i ja raczej już go nie podejmę
Aaa ostatnio było u mnie -8, co sądzisz o takiej temp. dla olków?

-- 17 paź 2011, o 23:06 --

Aaa ostatnio było u mnie -8, co sądzisz o takiej temp. dla olków?
Się to nazywa askochytoza , ciężko się z tym walczy na oleandrach , a jeszcze zima przed TobąErazm pisze:Co dolega oleandrowi