Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Post »

Witam Was kochani cieplutko! Cóż za ulga? Wczoraj cały dzień padało, duchota minęła i nareszcie można całą "piersią oddychać"' :;230 Roślinki napojone , zieleń przybrała soczystego koloru , trawa z impetem ruszyła w górę.Ach, nie wspomniałam jeszcze o chwastach, ze te szczególnie uradowane - nie ociągają się.
Marysiu! bardzo cieszę się z bakłażanów , uwielbiam faszerowane. Stonkę jedną spotkałam , gdy sadzoneczka była mała.Do chwili obecnej - spokój- mimo ,że obok tunelu foliowego rosną ziemniaki.Pomidory uprawiamy od ponad 30 lat , w tym samym zresztą miejscu - mamy w ich uprawie bogate doświadczenie i obfite plony.
Andrzeju! fakt - urodzaj pomidorów imponujący, ale co roku taki mamy. Mój mąż ubolewa, ze za mało zdecydowałam się posadzić / 60szt/ a przybyła rodzina młodszego syna zatem i potrzeby większe. Uwielbiam zupę pomidorową ze swojskiego przecieru.No właśnie , czeka mnie dzisiaj przetwarzanie pomidorów i kiszenie ogórków/ te też rosną bez opamiętania/ a teraz po deszczu ;:215
Wcale to nie była wina Fotosika ;:180 , to ja coś namieszałam ,ale szybko zorientowałam się ;:303
Krystianie! u mnie na razie tylko jeden kwiatostan kanny , choć roślinki spore , ponad metrowe .
Świetnie! kanna z nasionka :tan - mnie też cieszy bardziej to co sama wyhoduję - niż te kupione.
Aniu!wyjątkowy ten mój perukowiec, od momentu posadzenia już urzekał peruczkami. Teraz ma ich multum.
W inny miejscu mam Red Royal , ale niestety nie jest tak efektowny i miał tylko jedną peruczkę.
Przycinanie spowoduje rozkrzewienie się i uzyskanie ładniejszego pokroju. Ja tak postąpiłam w 2 i 3 roku po posadzeniu.
Elu! kolorowa roślinka to szarłat trójbarwny / jednoroczny/
Nie wiem dlaczego nie "rozwichrzyły się " margaretki. Może za młoda roślinka i cierpliwie trzeba poczekać ;:108
Świerzbieniec wysiewa się sam , ale możesz zebrać nasionka. Mój jest już spory więc pod macierzystą roślinką spotykam młode sadzonki . ;:168 Ja dziennie zjadam około kilograma pomidorów ;:108 . W sezonie ogórkowo- pomidorowym to główne składniki mojego menu.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu, podziwiam Twój ogród, Twój warzywnik no i Ciebie za to wszystko co robisz i jak. Wszystko wypielęgnowane, Ty uśmiechnięta, miło popatrzeć na takich ludzi.
Myślałam, że na dłuższe wojaże z przyczepą jak rok temu. W tym roku też objazdowy wypoczynek, w jakie rejony? Czy jeżówki Ci się rozrastają, mogłabym poprosić o sieweczki ;:196 , a perukowiec może ma jakieś niechciane dzieci przy sobie?
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

Nie wiem dlaczego ale dawno u Ciebie nie byłam chyba Cie zgubiłam przepraszam ale nadrobię .
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Witaj Bogusiu piękna kobea pomidorki wiadomo mieczyki słabiej mi kwitną w tym roku canny też kolorowe praktycznie nie wzeszły. Cieszmy się z tego co jest .Piękne letnie widoczki Bogusiu nam pokazujesz U mnie lekki kapuśniaczek z nieba leci. :wit
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Cieszę się bo u mnie dwa dni padało i co prawda powaliło mi floksy ale może je jeszcze odzyskam ;:108 Mimo tego cieszę się że podlało ogródek jak należy ;:108 Bogusiu jestem cierpliwa ;:180 Poczekam jak one się potargają ;:108 Oj ja też lubię przeciery własne z pomidorków a zimą to jest super ;:196
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko! tak mnie zawsze uczono/ to samo wpajałam swoim dzieciom/ " podejmujesz się czegoś" staraj się robić to z należytym szacunkiem, dokładnością i odpowiedzialnością. Nie lubię tandety, żyję wśród kochanych ludzi , którzy cenią sumienność, dokładność, odpowiedzialność.
Uśmiech -to mój życiowy przyjaciel...nie znika z mojej twarzy.
W związku z pracami remontowymi, w mieszkaniu naszych "nowożeńców" każda chwila cenna / mój mąż " złota rączka" wykonuje niemal wszystkie prace.Mieszkanie z dnia na dzień pięknieje ;:108 Wypad wakacyjny / najdłużej 6 - dniowy, we wrześniu/ nad morze. Najprawdopodobniej będzie to Hel.Morze w okolicach Międzyzdrojów mamy na rzut "beretem' ...bywamy tu bardzo, bardzo często.Z przyczepą wybieramy się kiedy mamy w planie bogate zwiedzanie . Ostatnio było to / 2010/ w wielkim skrócie Sandomierz- Łańcut- docelowo Bieszczady. W ubiegłym roku Żnin, Toruń, Malbork,Krynica Morska.
W przyszłym roku planujemy z wnuczką wypad na Mazury. Jutro wraca z 10- dniowego pobytu na Mazurach syn z synową.
Ach, jak ja kocham ogród i wojaże ;:108
Marzenko!/ manenka/rozumiem, każdy z nas ma obowiązki,Zapraszam, rozgość się ;:108
Zbyszku!jestem pod wielkim wrażeniem bakłażanów, a jak już je zjem ;:215
Elu! jestem bardzo zaniepokojona wyglądem roślinek tego lata. Zakwitają ...moment i po kwiatach.
Nie było zimy, to i pozostałe pory roku"anormalne"
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Bogusiu mam takie samo zdanie co Ty ;:108 Gorąco to je spali a póżniej deszcz ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko! / sosenki / zapomniałam napisać ,ze siewki tej wrzosowej jeżówki znajdą się ,natomiast biała i żółta to nowy nabytek od Tadzia tu z FO , jest to ich pierwsze kwitnienie , a potrzeby moje też wielkie/ uwielbiam je/. Jeśli tylko będę dysponowała nadwyżką, oczywiście podzielę się. Perukowca miałam, ale podarowałam Iwonce gdy była u mnie. Przygięłam gałązkę, mam nadzieję ,że do momentu wysyłania do Ciebie paczki/ zamierzam we wrześniu/ ukorzeni się.Wybacz ,ze nie odpowiedziałam w poprzednim poście, tak byłam zaabsorbowana wyjazdem ;:306 ;:306 ;:306 Pozdrawiam serdecznie!
Elu!wczoraj usuwałam z ogrodu kolejne przekwitnięte kwiaty . Niektórych kwitnienia w tym buszu nawet nie zauważyłam . Powojniki moje te młode nabytki , spalone . Złocień powichrzony nie biały a brązowy/ chciałam zrobić zdjęcie ,by pokazać Tobie jak mizernie w tym roku kwitnie. Czy Ty sobie wyobrażasz ,ze u mnie kwitną już chryzantemy. W lipcu? Dalie, astry...Czyżby zima szybko chciała zawitać?
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Bogusiu witaj ;:138
Tak sobie myślę i dochodzę do wniosku, że gdybym miał taki ogród tobym nigdzie nie wyjeżdżał/
Choć z drugiej strony ja tez lubię wojaże.
Popatrzyłem na Twoje pomidory i chyba zaraz pójdę powyrywać Moje wielkie krzaczory, które pięknie kwitną i ......
Zachwycam się wszystkimi Twoimi roślinami, ale najbardziej spodobał Mi się świerzbieniec.
W zasadzie to dotychczas nic od Ciebie nie wysępiłem. :tan
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Bogusiu podziwiałam owocostany pomidorów , strasznie dużo ich na kiściach, zazdroszczę troszku że możesz czekać aż dojrzeją na krzaczku , takie są najsmaczniejsze a jak pachną, ja niestety muszę zrywać lekko czerwone i dojrzewają w ciemni, a to ze względu na złodziei co by nie kusić,
pozdrawiam
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku !miło mi,ze jesteś. Pamiętaj , ponad 30 letnie doświadczenie w uprawie pomidorów mówi samo za siebie ;:306 Pomidory to "działka" mojego męża, ja jedynie plewię, zrywam je i przetwarzam. On je wiąże, obłamuje liście i boczne pędy , podlewa. Kurczę, właściwie udział w pomidorowych pracach mamy w równych częściach. :;230 Mówisz , ze nie wyjeżdżałbyś . Od pewnego czasu tez najlepiej czuję się w domu, ale nie chcę uchodzić za " zapyziałą emerytkę " więc od czasu do czasu wyruszamy.Uwielbiam podróże ,tak jak ogród. Gdybym była cały czas w domu , nie "opędziłabym " się od rodzinki , którzy uwielbiają u nas bywać. Oni odjeżdżają zadowoleni, a ja padnięta.Z drugiej strony ,wiem ,że nikt tak nie zadba o roślinki jak ja.
Teraz wyjeżdżając zostawiamy w domu dwie synowe / nie przepadają za pracami ogrodowymi / i synów,którzy tak się spisują ,żeby żadna roślinka nie zmarniała. ;:215
Ależ ja bardzo chętnie dzielę się nadwyżkami roslinek. Zatem bardzo proszę pisz śmiało, które roślinki wpadły Ci "w oko". Świerzbieniec taki niepokaźny kwiatek , ale wdzięczny. Ja go lubię . Zapisałam i na pewno znajdę dla Ciebie i Marzenki siewki . Jutro przepikuję je do doniczek ,aby zadbać o nie należycie i jesienią podeślę. Patrz i pisz... ;:108
Grażynko!urodzaj pomidorów ;:215 , choć zawsze mamy ich sporo. Systematycznie je podlewamy obficie, co drugi dzień ale przez ponad pół godziny ./ woda ze stawu , ciepła/ Ziemia jest przesiąknięta cały czas na głębokość około 30 cm. Prowadzony tylko jeden pęd , wszystkie boczne usuwane, gdy tylko pojawia się no i radykalne obłamywanie liści. Na naszych krzakach obłamane już liście do 3 grona. No właśnie , Ci złodzieje. ;:222
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani ! Zostawiam Wam trochę rózano - hortensjowego i innego kwiecia. Dzień niesamowicie duszny a na noc zapowiadają burze z opadami . Nie wiadomo, jaki będzie widok tych piękności , jeśli prognozy potwierdzą się.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 27 lip 2014, o 17:36 --

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

Ale śliczne te hortensje nie wiadomo która piewkniejsza ,ja mam 3(pinki winki,limelith,phantom) i jedną ogrodowa która w tym roku pięknie zakwitła.
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
fela07
50p
50p
Od: 20 kwie 2013, o 13:55

Post »

Witam. Od dawna już spaceruję po ogrodzie i powiem krótko: podziwiam piękne kwiaty, warzywa, cały ogród oraz Twoją pracowitość, pomysłowośc i energię do pracy ;:433. Spodobały mi się pomidory, takie dorodne i tak dużo na krzaczkach - ciekawa jestem jaka to odmiana. Ja mam kilka odmian (sporo wielkoowocowych) ale niewiele owoców mam na krzaczkach i dlatego chciałabym w przyszłości posadzić inne, bardziej plenne:)
pozdrawiam serdecznie - Fela
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bogusiu śliczne hortensje i przy okazji dowiedziałam jak nazywa się moja (piłkowana). Upalna pogoda na przemian z deszczami sprawia że róże szybko przekwitają. Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”