Ania76- z kohleriami nie miałam do tej pory żadnych problemów. Po sezonie - ładnie się rozrosły i mam po kilka kłączy.
Maadro- Zima przyszła w drugi dzień Świąt, jest biało ;)
U mnie tez pączkują hoje. Ruszyły przedszkolaki, które jesienią do przyjechały.
Kubasia- Na szczęście mam sporo miejsca na działce, zatem kohlerie mają gdzie rosnąć ;)
Lacunosowatych hoi - to mam więcej. o na przykład, h. walinniana, która nie jest lacunosą. Ale ma kwiaty do niej podobne, też jest w mojej kolekcji.
Illonka- To może czas pomyśleć o jakiejś kohlerii. Mi się one bardzo podobają.
Georginja- O, Widzisz. A moje kohlerie nie za duże urosły - za to kłączy, po 4 lub 5 sztuk z każdej mam...
Bebeluch- odpowiedziałam na pw ;)
Aga111- cieszę się, że i Tobie podoba się h. weebella. Moja jeszcze nie kwitła - jest u mnie gdzieś od wiosny. Nie zdążyła, bo wciąż ją przycinałam i zagęszczałam. Może w przyszłym sezonie zakwitnie.
Blueberry- hihi...to jeszcze pokuszę hojami, ciekawa jestem, jaka będzie ta pierwsza hoja u Ciebie? Bo...myślę, że na jednej się nie skończy
Ja też uwielbiam ciepło, zimę toleruję, ze względu na ogród. Dla mnie zima mogłaby nie istnieć. Też jestem zmarzluchem
Ewa321- Najważniejsze, że Jesteś

O tak... h. weebella - wygląda na delikatną hoję. Ale taką nie jest. Ma grube, sztywne listki i krótkie międzywięźla. Kolor liści jest bardzo ciemny. Myślę, że jak ją dobrze zagęszczę, to uzyskam pożądany efekt "kuli" liści.
Renata1962- o,tak. Hoje rosną, pączkują. Liczę nawet na jakieś debiuty kwitnień hojowych, może się uda.
Hippeastra mam wszystkie obudzone, ale nie wszystkie mają pędy.
Izary- Masz rację. Chirity mają nietrwale kwiaty, ale nadrabiają ich ilością. Przez co, długo potrafią kwitnąć.
Hmm...kohlerie lubią sucho (oczywiście zasuszyć całkiem ich nie wolno) i ciepło. Najczęściej rośliny są zalewane i wtedy mogą już nie przeżyć.
Zapączkowane...
H. fitchii ładnie rośnie cały czas...
Jedna z niewielu hoi... posadzona w kamyki, "doniczki" mojego pomysłu, h. loheri, po prysznicu...ale i tak zakurzona nieco :
H. carnosa variegata... bardzo ładnie rośnie, non stop. Obecnie zaczyna się krzewić, podoba mi się ten klon, bo liście mają sporo białego koloru:
Nie może byc sesji bez lacunos... H.l. Giant puszcza młode liście i ładnie się przebarwia:
Zakwitł pachnący skrętnik DS Beloved
I już początek sezonu zwartnic. Hippeastrum
Emanuelle..od pączka do kwiatka:
Kolejne pączki na hippeastrach już są, zatem kolejne zdjęcia wkrótce