Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło
Jagodko-w istocie napączkowane!I jak ciągle sypie? U nas tak i leciuteńki minusik.
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Witaj Ewciu ...no cały dzień sypało , sypało ...aż - dosypało ...pięknie to wygląda , a na termometrze 0*C ...Ale chociaż w ochronie przed mrozem rośliny mają pierzynkę .

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- Jagodka
Kolejne cudo w kolekcji Pana Takayuki Miura ...

O , mieć takie hobby , zbyt kosztowne - nie na nasze warunki i nasze możliwości ...On je pozyskuje z nasion - Japończycy - to niesłychanie cierpliwi ogrodnicy - pracowici i dokładni ...

O , mieć takie hobby , zbyt kosztowne - nie na nasze warunki i nasze możliwości ...On je pozyskuje z nasion - Japończycy - to niesłychanie cierpliwi ogrodnicy - pracowici i dokładni ...
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Cudne są te ciemierniki ,ale to dla hobbystów z zasobną kieszenią nie dla ogrodnika.Po mimo ,że są cudne nie skusiłabym się na nie .Za oknem świąteczna pogoda i chociaż dzieci maja trochę frajdy 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Faktycznie te ciemierniki są cudne
Niesamowite ciemierniki.
Pierwszy raz widzę takie cuda 

- Jagodka
Jadzieńko ...no , niestety - to są z półki cenowej bardzo wysoko ustawionej ...my za niskie , by tam sięgnąć
...ale oczy można nacieszyć - jak najbardziej .
Ja się cieszę tymi , które mam u siebie .
Pozdrawiam serdecznie
...dalej bez weny do tworzenia - za to mam pociąg do ... zakupów . Aż mnie skręca , by coś kupić i pogrzebać w ziemi . No to kupiłam dzisiaj ...jedną torebkę szałwii jednorocznej
...a ziemi 50 l - do przesadzania pelargonii nie dostałam . W tym tygodniu będę ciąć Clerodendrum Thomsoniae .

Gosiu ...no , cóż ...cudne - to fakt ...ale to już dla kolekcjonerów ...

Serdeczności
Izo ..tak , tak ...są cuda na świecie , o których nawet nam się nie śniło ...aż tyle odmian ...

Miłego
A to już mój ..pierwszy , który pokazał rozwinięty kwiat , a reszta - w pąkach .

Ja się cieszę tymi , które mam u siebie .
Pozdrawiam serdecznie

Gosiu ...no , cóż ...cudne - to fakt ...ale to już dla kolekcjonerów ...

Serdeczności

Izo ..tak , tak ...są cuda na świecie , o których nawet nam się nie śniło ...aż tyle odmian ...

Miłego

A to już mój ..pierwszy , który pokazał rozwinięty kwiat , a reszta - w pąkach .

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Iguś, i dobrze że są takie cudeńka, i że możemy je wirtualnie podziwiać mając świadomość, że u nas nie byłoby im najlepiej.
Ten biało-zielony z bordowo obrzeżonymi płatkami
.
Ferie się zaczęły, spadł śnieg
, ale kwitnie oczar.
Też ma ochotę pogrzebać przy doniczkowych, tylko ziemi nie zakupiłam
.
Buziaki
Ten biało-zielony z bordowo obrzeżonymi płatkami

Ferie się zaczęły, spadł śnieg

Też ma ochotę pogrzebać przy doniczkowych, tylko ziemi nie zakupiłam

Buziaki

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- Jagodka
Justysiu ... - u Was ferie - więc odpoczniesz psychicznie i naładujesz baterie ...oby jeszcze słoneczko zaświeciło . . Moja Oliwunia też ma teraz - bo to Wasze strony . U nas śnieg odrobinę stopił się ..ale jest wieczorami - 5*C ...Ty masz " Dianę " - prawda - oczar , który od zawsze mi się podobał .
Tak , tak ..popatrzeć miło ...ale klimat u nas już nie taki , jak w Japonii - tam są trzymane pod osłonami , w szklarniach , w odpowiednim środowisku , nie w ziemi , tylko w jakimś podłożu kokosowo keramzytowym .
Mnie też ten ciemiernik ujął za
i ten powyżej , z czerwoną obwódka wokół płatków . Pan Takayuki Miura napisał mi , że on jest ...pyszny ...taki cukierkowy i ma obrzeża wokół każdego płatka .
Buziaki prze serdeczne ...miłego wypoczynku
.
Tak , tak ..popatrzeć miło ...ale klimat u nas już nie taki , jak w Japonii - tam są trzymane pod osłonami , w szklarniach , w odpowiednim środowisku , nie w ziemi , tylko w jakimś podłożu kokosowo keramzytowym .
Mnie też ten ciemiernik ujął za

Buziaki prze serdeczne ...miłego wypoczynku

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Jak to możliwe Jagódko, że Twój ciemiernik tak pięknie zakwitł
Moje śpią pod grubną warstwą śniegu.
Oczara mam jednego bezimiennego, ale o czerwonych,. ślicznych kwiatach

Oczara mam jednego bezimiennego, ale o czerwonych,. ślicznych kwiatach

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Jagódko
cudności pokazujesz tylko masz rację one nie na naszą kieszeń ,ale chciałby się mieć takie cudeńko ..Lecz ja bałabym się ,że go zamorduję, wiec na pewno bym się na takie cuda nie pokusiła .Wolę jednak tradycyjne nasz rodzime kwiaty nie trzeba się o nie martwić .U nas zasypało i dzisiaj znów dosypało .Moje Clerodendrum postawiłam już na parapecie i zaczęłam mocniej podlewać .Trochę je ogoliłam z cieniutkich pędów .Mam nadzieję ,że do świat mi zakwitnie dlatego tak szybko poszedł na parapet

- Jagodka
Witaj Aniu
.
No bo widzisz - poszłam za przykładem Japończyków i swoje ...odpowiednio zabezpieczyłam . Nie chcę , by ich liście sczerniały , a płatki kwiatów i pąków - zbrązowiały . Czekam cierpliwie na trzy , które pierwszy raz maja paki - nie wiem jakie będą kwiaty - w kolorze i w budowie .
Oczaru nie mam ani jednego ...zapewne Twój w kolorze energii , jaką lubię u roślin - jest niesamowity ...zwłaszcza na tle bieli śniegu .
Buziaki
Jadzieńko- w rzeczy samej ...wiem coś o tym ...bo gdy mam w ogrodzie coś wyjątkowego to ...ganiam , okrywam , odkrywam - pilnuję - jak oka w głowie ...lecz już nie porywam się za czymś , co po roku może nie przetrzymać naszych zim . Kurcze ...śniegu nie było ...drogi czarne ...a tu patrzę teraz - jest biało ...znów dosypało ...ale to dobrze , bo kolejna pierzynka dla roślin .
Mój nie ma długich przyrostów , bo ...ucinałam jesienią wierzchołki . Teraz wygląda tak ...

No bo widzisz - poszłam za przykładem Japończyków i swoje ...odpowiednio zabezpieczyłam . Nie chcę , by ich liście sczerniały , a płatki kwiatów i pąków - zbrązowiały . Czekam cierpliwie na trzy , które pierwszy raz maja paki - nie wiem jakie będą kwiaty - w kolorze i w budowie .
Oczaru nie mam ani jednego ...zapewne Twój w kolorze energii , jaką lubię u roślin - jest niesamowity ...zwłaszcza na tle bieli śniegu .
Buziaki

Jadzieńko- w rzeczy samej ...wiem coś o tym ...bo gdy mam w ogrodzie coś wyjątkowego to ...ganiam , okrywam , odkrywam - pilnuję - jak oka w głowie ...lecz już nie porywam się za czymś , co po roku może nie przetrzymać naszych zim . Kurcze ...śniegu nie było ...drogi czarne ...a tu patrzę teraz - jest biało ...znów dosypało ...ale to dobrze , bo kolejna pierzynka dla roślin .
Mój nie ma długich przyrostów , bo ...ucinałam jesienią wierzchołki . Teraz wygląda tak ...

- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Igo-to co zrobić z "mokrym zlodowaceniem na sobie" u ciemierników?Zaglądam,jak jest staram się odgarnąć.
- Jagodka
Ewuś ...byleś szkody więcej nie narobiła , niż byłoby z tego pożytku . Dwa lata temu biały ciemiernik - Helleborus niger nie był niczym okryty ...popadało trochę deszczu , w nocy przyszedł mróz ...potem były jakby w hibernacji - zamknięte w lodzie ...ogrzało słońce za kilka dni , a w efekcie tego szoku - kwiaty zbrązowiały .
Na Twoim miejscu - pozwoliłabym im ogrzać się w słońcu ... a na noc , na wypadek mrozu - nakrywać - zależnie od pogody - również w dzień , gdy jest suchy mróz .
Na Twoim miejscu - pozwoliłabym im ogrzać się w słońcu ... a na noc , na wypadek mrozu - nakrywać - zależnie od pogody - również w dzień , gdy jest suchy mróz .
- UlaL
- Od: 27 cze 2013, o 23:30
Witaj Jagódko
jak zawsze miło u Ciebie pooglądać śliczności. Takie ciemierniki to marzenie, ale chcesz ciąć Clerodendrum Thomsoniae, a wygląda ładnie, czy będziesz mocno ciąć, aby się rozkrzewiło ?
Kiedyś, kilka lat wstecz widziałam to Clerodendrum Thomsoniae w Oliwie, stałam i się dosłownie gapiłam bo nigdy wcześniej nie widziałam, więc gdybyś może zachowała małą sadzonkę dla mnie to będę Ci bardzo, bardzo wdzięczna
Pozdrawiam
jak zawsze miło u Ciebie pooglądać śliczności. Takie ciemierniki to marzenie, ale chcesz ciąć Clerodendrum Thomsoniae, a wygląda ładnie, czy będziesz mocno ciąć, aby się rozkrzewiło ?
Kiedyś, kilka lat wstecz widziałam to Clerodendrum Thomsoniae w Oliwie, stałam i się dosłownie gapiłam bo nigdy wcześniej nie widziałam, więc gdybyś może zachowała małą sadzonkę dla mnie to będę Ci bardzo, bardzo wdzięczna

Pozdrawiam