McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Też przyszło mi to do głowy, bo szukałam jakichś innych pasujących chwastów (zbyt krótki opis, czy to na giętkiej łodyżce czy rosnące pionowo na grubej...do wyboru do koloru) :lol: , ja się z podagrycznikiem bawiłam w rabatce kwiatowej, na szczęście z roku na rok jest go mniej bo systematycznie się go pozbywam (za to przyszwędała się równie paskudna gadzina, także okropnie ekspansywna, miałam w jednym miejscu po 2 latach mam na wszystkich trawnikach).
Myślałam również o chwaście który wyrasta nawet z najmniejszego kawałeczka bulwiastego kłącza, jest mięsisty i posiada włochate palczaste liście ściśle przylegające do łodygi, ostatecznie jest wysoki z kwadratową łodygą która koli (niby czyściec, ale jaka odmiana czy polny czy błotny to nie wiem, o dziwo błotny bardziej pasuje z wyglądu).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

mymysteryy O tak tak, właśnie, dziękuję :)

Ginka Ja na ogół nie mam problemów z chwastami. Podgorycznik i gwiazdnica to właściwie wszystkie, które występują. Sporadycznie pojawia się mlecz i inne takie :p
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ginka pisze:czyściec, ale jaka odmiana czy polny czy błotny to nie wiem, o dziwo błotny bardziej pasuje z wyglądu).
Podobno kiedyś się go jadało :wink:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet nie kiedyś :D, niektórzy chodzą w tych czasach na bulwy na bagna (ale to ci co są blisko natury :lol: ).
To się masz w sumie Michał fajnie, bo u mnie na przykład chwastów do wyboru do koloru :lol: (na podagrycznik anglicy stosują gazety polane octem, po uprzednim skoszeniu nisko zielska, ale to zapewne na wielkie łany żeby się nie bawić w wykopki), ekologicznym pozbyciem się go jest również przykrycie miejsca czarną folią na rok :roll: , lub gęste sadzenie aksamitek (podobno to nie służy chwastowi).

Ogólnie podagrycznik również się je :D (zastępuje smakowo pietruszkę w zupach i sałatkach).
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Kochani :!: Nareszcie mam możliwość dodania zdjęć ^^ Są one co prawda z zeszłego tygodnia, ale dziś będzie więcej, bo pikuję pomidory i sieję dyniowate, i nasturcje :D

I jednocześnie dziękuję już za okrągłe 30.000 wyświetleń! ^^ Jest to bardzo motywujące i cieszy mnie to duże zainteresowanie moim skromnym wątkiem :)

Obrazek

Pomidorki były takie w zeszłym tygodniu

Obrazek

Moja mama tak się koło tej sałatki krzątała, że ją zrzuciła... Mała strata, wysiałem na grządkę mieszankę a także kupiłem kilka flanców :wink:

Obrazek

Siew buraków

Obrazek

Tu też

Obrazek

Widok ogólny :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Póki co to wszystko idzie zgodnie z moimi planami. W najbliższym czasie zostanie wzniesiony tunel dla pomidorów. Dobra, kończę jeść śniadanie i idę pikować :)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że deska poszła w ruch :D (osobiście wolę długie deski, na szczęście jedna się na włościach znalazła i jest zarezerwowana do ogródka i nie wolno jej ruszać :lol: , na moje 4,5m grządki jest na ponad dwie długości więc nie muszę się męczyć z metrem żeby odmierzać).

A co to za krzaczki w rogu rabatki? jakieś zioła? (mi o dziwo majeranek przezimował, mimo że jest opinia o jednoroczności w naszym klimacie).

Zimno na dworze, a to przez śnieżne chmury ;:14 (widziałam pojedyncze płatki), na wszelki wypadek schowałam wszystkie krzaczki i roślinki do domu i piwnicy (szaleńcze zasiewy maciejki poszły pod agrowłókninę :roll: ), wolę dmuchać na zimne.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Obrazek

Pomidory przepikowane :)

Te krzaczki to zioła. Dziś już ich tam niema, zostały przeniesione. Na ich miejscu stanie tunel dla pomidorów. Z truskawkami podobnie - zostały przeniesione do doniczek, a na ich miejscu rośnie sobie cebula i czosnek :)
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne grządki, sadzonki pomidorków też ładnie rosną co to za odmiana?
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo fajnie wyszedł Ci warzywniak. ;:108 Teraz tylko poczekać aż to wszystko zacznie rosnąć. ;:333
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał widać ma pełne ręce roboty (w każdej dziedzinie), czekamy z niecierpliwością na postępy i kolejne fotorelacje :wink: .
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

Michałku, żyjesz ?
Pochwal się swoimi rozsadami/uprawami.
Czekamy na Twoje opisy i fotki.

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Tak, żyję, żyję :D Wybaczcie moja nieobecności :) Dziś dodam zdjęcia rozsad. Muszę się też wziąć za uzupełnienie dziennika ogrodniczego :0

-- 2 maja 2015, o 08:54 --

Tak, żyję, żyję :D Wybaczcie moja nieobecności :) Dziś dodam zdjęcia rozsad. Muszę się też wziąć za uzupełnienie dziennika ogrodniczego :0
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak oto moje rozsadki wyglądają na dzień dzisiejszy :D W poniedziałek biorę się za kolejny etap plewienia. Najwyższy czas rozplanować tunel foliowy - muszę przygotować sobie wszystkie niezbędne materiały :)
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

Michałku, a co masz posiane na zdjęciu w pierwszej wielodoniczce ?
Ogórki ?

Pomidorki masz piękne niziutkie/malutkie. Spokojnie Ci urosną, mają jeszcze dwa tygodnie czasu.
Moje to już są chochoły /niektóre mają wysokość 40 cm/.
Przez dzień wynoszę na balkon co by przyhamować ich wzrost, a na noc prawie codziennie wnoszę do mieszkania /przez spodziewane przymrozki/.
Dobrze, że zakupiłam dwie duże /55 x 40 x 30 cm/ transparentne plastikowe skrzynki to łatwo jest z nimi wędrować :;230 .
Jak bym je cały czas miała na południowym parapecie to nie wiem czy by doczekały do wysadzenia na miejsce stałe.

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Krysiu, moje pomidorki już coraz większe ^^ Co prawda nie równają się z Twoimi ale znając życie będę sądził je dopiero za dwa tygodnie od dziś. Wynika to z tego, że muszem zbudować wpierw tunel foliowy. Także mają jeszcze czas :D Dziś podleje je wodą z nawozem.
Wczoraj plewiłem chyba ze 2,5 h oczywiście nie skończyłem xD W najbliższym czasie przerywam buraczki oraz będę też myślał o siewie fasoli. Robiłem też dosiewkę marchewki, ponieważ nie wzeszła całość, którą wysiałem na redlinach. Dziś postaram się dodać zdjęcia :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”