Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Witaj Beatko :wit Piękne masz Piwonie :D
Piękne roślinkowe kompozycje w skrzyneczka rosną :) Śliczne rojniki posadzone w konarze drzewka.
Żółciutki pięciornik śliczne pokazał kwiatuszki. Piękna żółciutka Begonia.
Owocki ślicznie pięknie się zawiązały. Śliczne sosenki dostałaś. Pnąca nasturcja , Groszek pachnący, pięknie rosną.
Mała żurawka śliczne wypuściła pąki. Clemek piękny i pięknie się pnie :roll:
Kolejne piękne doniczkowe kompozycje. :wink:
Czteroletni storczyk pięknie Ci kwitnie. Rozsada dracenypiekna. Mirabelka, Beniaminek, NN śliczne. Różyczka Elfe piękna.
Cudownie Ci piwonia rozkwitła ;:173 Kalina śliczna.
Hortensja już pomalutku pokazuje swe kwiatuszki i pięknie pąkami kwiatowymi obsypana.
Piwonie ślicznie kwitną.Czarny bez ślicznie nieśmiało zaczyna kwitnąć. Trzykrotka piękna.
Rozchodniki Tricolor i Yellow Quenn piękniutkie.Dalie śliczne i piękne. Ostróżka śliczna.
Czarny bez pięknie Ci rozkwitł. Różyczka pięknie pączkami kwiatowymi obsypana.
Hortensja pięknie zakwitła. Wszystkie kompozycje są świetne ;:215
Będę stałym gościem, jeśli pozwolisz ;:215 w Twoim pięknym ogrodzie :)
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko cudne są te dalie , koryto zajefajne ,wczoraj byłam na targu staroci w Gliwicach i facet miał cudne koryto , takie wydrążone w pniu o zamkniętych bokach ( znaczy bez przelotu ), trochę dużo chciał 120 zł ,ale Twoje też jest super ,co to go garnka nie polecam sadzić wieloletnich , moje garnki po 2 zimach rozsypały się , teraz na zimę zabieram i chowam .Jjutro na szczęście wracam na wieś ,podobno co mi zeżarło ogórki ,wg meldunku M.

O żyworódce coś tam mi się obiło o uszy , ale niewiele , powiedz coś więcej na jej temat .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewuś, ja nawet czasami za ślimakami nie "nadanżam" :;230 , a co dopiero za robalami w warzywkach...

Pauli :wit - zapraszam serdecznie, wiesz jak jest - im więcej nas tym weselej ;:4

Reniu - a no widzisz, garnek nie przetrzyma, racja - nie pomyślałam, że na mrozie go może coś trafić, mimo, że jest celowo położony by woda nie zalegała...
To korytko co jest pokazane to zdobyczne. To ze strychu jest zupełnie inne, ale czekam aż będę miała i to większe; będą fotki.
Korytko sobie zrobisz, z pniaka jakiegoś - te "doniczki" co dostałam ostatnio, to są z pustego drzewa w środku. Tak, że nawet drążyć nie trzeba nic było.
Co do ceny tamtego korytka z giełdy, to trzeba ocenić czy jest tyle warte. Czasami się okazuje, że to i tak jest nie wiele, choć na pierwszy rzut oka wydaje nam się zupełnie inaczej.
Prześlę Ci link na PW o żyworódce. Jest jeszcze bardziej lecznicza niż aloes, bardzo łatwa w uprawie i bardzo ekspansywna, bo ma strasznie dużo nasion na każdym listku. Ja stosuję jako nalewkę (ból gardła, nudności, itp) oraz bezpośrednio miąższ z listka np na jakieś skórne, itp. Także i wewnętrznie ją można stosować i zewnętrznie. W domu czuje się doskonale, ale latem bezpośrednio w ziemi też można kilka roślinek posadzić. Oczywiście dysponuję: ile tylko sztuk sobie zażyczysz, jakby co ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hortensja Vanille Fraise: (Reniu, tak bardzo się cieszę, że zdecydowałam sie na tę hortensję - te czerwone łodygi wyglądają świetnie! Kolejna Twoja dobra podpowiedź ;:138
Obrazek

Róża NN:
Obrazek

Elfe rozkwita bukietami:
Obrazek

Wiesiołek?:
Obrazek
borowiczek
50p
50p
Od: 23 cze 2009, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko,śliczna hortensja a ta kremowa bukietowa róża .....cud...miód....i malina. ;:180
Zapraszam do mojego wątku: Borowiczek moje początki ...
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

:wit Beatko Hortensja Vanille Fraise pięknie Ci rośnie :)
Róża NN pięknie zakwitła :D
Elfe piękne rozkwita bialutkimi bukietami ;:173
Wiesiołek szykuje się do kwitnienia i lad moment rozkwitnie
Zapraszam do siebie. Cieplutko Pozdrawiam miłego dnia życzę :wink:
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

;:138 Elfie jest boska, ale i ta druga róża zachwyca. Pięknie pachną zapewne. A żyworódka faktycznie nauczyła się jak bluszczyk zwieszać :D Pewnie jej tak wygodniej, zamiast na baczność cały czas :wink:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula / Steasi / - melduję posusznie, że kwiaty są już na swoim miejscu. Jestem zachwycona! ;:196
Wczoraj wysłane, dzisiaj już posadzone ;:138

Borowiczku - hortensja codziennie jest podlewana 40 l wody, jak dam mniej to pada.... Jest olbrzymia, kwitnie od samej góry aż do ziemi.
A Elfe to przupadek - nie mogłam nic nie kupić i padło na tę różę - jest piękna, kwiaty ma olbrzymie i pięknie pachnie. Bardzo mi ją po prostu polecano w ogrodniczym.
Zobaczymy co z nią będzie jak przekwitną te kwiaty, które już zawiązała jak kupowałam / tzn czy łatwo wypuści nowe /.

Pauli - sama jestem bardzo ciekawa tej hortensji Vanille - bo miała dwie etykiety - jako Vanille i jako jej karłowa odmiana / nowość/ . Rzekomo ma być to ta duża do 2 m ale czas pokaże.

Kasiu - ta czerwona róża troszkę mi spędzała zimą sen z oczu. Nieświadoma ścięłam ją bardzo nisko póżną jesienią, oczywiście miała osłonę. Drżałam czy zakwitnie, a ona teraz ma chyba ze 100 pąków
Ale wcale nie pachnie, chyba się jej nie chce..
Podobnie panikowałam z clematisem, a ten tez zaczął szaleć - jest jak na razie ok
Też go ścięłam jesienią przy samej ziemi.
Żyworódka już ciągnie trzeci rok ten format bluszczykowaty :uszy , ale małe idą pojedynczo do góry, jak na zyworódkę przystało, nie biorą ze starej przykładu. Jak widać wolą musztrę ;:130

Jeśli to wiesiołek na ostatnim zdjęciu - to już dzisiaj pięknie zakwitł - parę godzin i takie zmiany!
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko co do koryta to chyba sobie faktycznie wydrąże , nawet mam taki pień , dzięki za podpowiedź , róża cudna , ja dzisiaj przyjechałam , i jestem oczarowana moimi różami , pierwszy raz tak cudnie kwitną , ale wszystko tak zarosło chwastami i potwornie sucho mimo że przeszła burza.
Ciekawe jak się będzie sprawować mój internet, bo dali mi LTE , a twoja antenka daje radę ? U mnie nie można było jej zainstalować .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Reniu - bez antenki nie miałam w ogóle tu internetu - więc takei wzmocneinie świetnie sobie daje radę.
No właśnie - w tym roku róże są cudne. I pnące i rabatowe - no rewelka w tych ogrodach! Jasminowce też buchają kwieciem - są tak cudne, że chyba się bez niego jednak nie obejdę..
Co do chwastów - też się mają świetnie w tym roku, wybitnie :(
Cieszę się, że zajmiesz się korytkiem, jestem ciekawa efektu.
Internet powinien dać radę, ale ja bym i tak wzięła na kilka dni na próbę zanim umowa...
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie brałam nowego ,tylko wymienili mi starą kartę , bo mi się uszkodziła i nowe mają już z LTE ,to taką mi dali.,mam nadzieję że się sprawdzi , jutro wstaje o4.oo i idę plewić ;:138
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja wstaję z Tobą i pomogę Ci w plewieniu. Mam tyle ogrodowego długu wobec Ciebie, że chociaż taki rewanżyk będzie.
A co z piwoniami? Przekwitły już czy jeszcze niekoniecznie?
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Imienniczko! Witaj! :wit Na Cię też "Bea" wołają?
Bea
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56

Post »

Reniak pisze:Beatko to ja źle zrozumiałam co do tych skalniaków :;230 kupiłaś parę roślin na skalniak , a ja zrozumiałam że masz parę skalniakow do obsadzenia , zamotałam. ;:14 na przeprosiny mój
Obrazek
Ależ cudny ten skalniak!
Sporo chyba pracy żeby taki bezchwastowy był, co?
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56

Post »

Co robisz Beatko, że Ci piwnonii nie kładzie po ziemi? Rosną prosto jak druty!
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”