Mój ogród na fotografii -część 5
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród na fotografii -część 5
Bogusiu ogarnęło Cię szaleństwo "chryzantemowe " ale dzięki temu wciąż masz kolorowo.
W moich stronach rdest Auberta juz ma zmrożone liście i kwiaty a Twój nadal kwitnie.
W moich stronach rdest Auberta juz ma zmrożone liście i kwiaty a Twój nadal kwitnie.
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie kochani w kolejny piękny, słoneczny dzień
Obiecuję dzisiaj wstawić nową porcyjkę kolorowych jeszcze zakątków w moim ogrodzie.
Wczoraj odkrywałam w nim wiele zaskakujących widoków ....np. kwitnące kępy bratków , stokrotek , nagietek...nie wspomnę o bujnej, zielonej,soczystej trawie, którą zamierzam dzisiaj potraktować kosiarką. Wczoraj sadziłam jeszcze kilka drzewek / różnych/ wzdłuż swojej drogi/ brzozy , tuje, sosny..po 2szt.
Marzenko!/ sosenki/
...wpisuję do kajecika...jeśli tylko będą, do posyłam wiosną siewki naparstnic / wraz z innymi/...do Twojego siedliska. Sadzonki szałwii powabnej wiosną mogę Ci przysłać.
Dorotko!71
...rozkoszuję się jeszcze pięknem letnio- jesiennych widoków.
Agniesiu!/ aguniada/...cieszę się,że milo spędziłaś czas w moim ogrodzie.
Michale!/ darmokot/
...bo tu na zachodzie jest...moja mała Hiszpania
...widoki jeszcze faktycznie urzekające i nie zwiastujące nadejścia zimy. Chryzantemki oczywiście ...podeślę wiosną patyczki...
Andrzeju!/any/
...przykro mi,ze już nie możesz oglądać tych cudownych kolorów jesieni.
Zapraszam zatem do mojego ogrodu nacieszyć oczy...przed zimą.Multum nowych siewek, różnych kwiatów nie przywołują jeszcze do mnie myśli o tej nielubianej przeze mnie porze roku...raczej widok ten przypomina o wiośnie...niż kończącej się jesieni.
Eluniu!/ElleBelle/
...jednym słowem jesteśmy szczęściarami, że dane jest nam oglądać jeszcze takie widoki i doświadczać wrażeń letnio- jesiennych.
A czy szałwia z przesłanych przeze mnie sadzonek zakwitła u Ciebie?
Pozdrawiam serdecznie!
Krysiu!/ christin_krysia/...
...w tym nawale prac letnio- jesiennych , zgubiłyśmy się. miło mi ,że jesteś ponownie.
Zakochałam się w chryzantemach , są cudowne i tak długo cieszą swoim widokiem.Rdest Auberta ...szaleje , przyrosty niesamowite...chyba go wyeksmituję w inne miejsce 

Obiecuję dzisiaj wstawić nową porcyjkę kolorowych jeszcze zakątków w moim ogrodzie.
Wczoraj odkrywałam w nim wiele zaskakujących widoków ....np. kwitnące kępy bratków , stokrotek , nagietek...nie wspomnę o bujnej, zielonej,soczystej trawie, którą zamierzam dzisiaj potraktować kosiarką. Wczoraj sadziłam jeszcze kilka drzewek / różnych/ wzdłuż swojej drogi/ brzozy , tuje, sosny..po 2szt.
Marzenko!/ sosenki/

Dorotko!71

Agniesiu!/ aguniada/...cieszę się,że milo spędziłaś czas w moim ogrodzie.

Michale!/ darmokot/

...widoki jeszcze faktycznie urzekające i nie zwiastujące nadejścia zimy. Chryzantemki oczywiście ...podeślę wiosną patyczki...

Andrzeju!/any/

Zapraszam zatem do mojego ogrodu nacieszyć oczy...przed zimą.Multum nowych siewek, różnych kwiatów nie przywołują jeszcze do mnie myśli o tej nielubianej przeze mnie porze roku...raczej widok ten przypomina o wiośnie...niż kończącej się jesieni.

Eluniu!/ElleBelle/

A czy szałwia z przesłanych przeze mnie sadzonek zakwitła u Ciebie?
Pozdrawiam serdecznie!
Krysiu!/ christin_krysia/...

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bogusiu będę bardzo, bardzo wdzięczna za siewki naparstnic i szałwi oraz za inne rośliny. Naparstnice chcę wykorzystać na rabatach różanych jako wypełnienie. Ostatnio robiłam taką jedną koło swojego starego domu.
U Ciebie w ogóle jesieni nie widać, u mnie już nawet dąb zaczął tracić liście i tak z połowa juz spadła. Grabię pakuję w worki a potem do kominka. Trzyma ciepło rózwnie dobrze jak drewno brzozowe. Potem popiół na kompostownik i po problemie. Same liście dębowe są problematyczne, bo rozkładają się bardzo długo i prosto na kompost się nie nadają.
U Ciebie w ogóle jesieni nie widać, u mnie już nawet dąb zaczął tracić liście i tak z połowa juz spadła. Grabię pakuję w worki a potem do kominka. Trzyma ciepło rózwnie dobrze jak drewno brzozowe. Potem popiół na kompostownik i po problemie. Same liście dębowe są problematyczne, bo rozkładają się bardzo długo i prosto na kompost się nie nadają.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Bogusiu
Piękne kwitnienia,i piękne kolorki jesieni
a chryzantemki masz śliczne

Piękne kwitnienia,i piękne kolorki jesieni

a chryzantemki masz śliczne

- bwoj54
Wróciłam szczęśliwa z ogrodu...to był fantastyczny dzień...
Marzenko! Aniu! wiosną wyślę.Pracując dzisiaj w ogrodzie zastanawiałam się...czy to jesienne...czy wiosenne porządki. W słońcu 28C...nieprawdopodobne..opaliłam się.
Liście z orzecha ładuję do kubłów jako pozostałości po segregacji.
Dzisiejsza jesień utrwalona na fotografii

Marzenko! Aniu! wiosną wyślę.Pracując dzisiaj w ogrodzie zastanawiałam się...czy to jesienne...czy wiosenne porządki. W słońcu 28C...nieprawdopodobne..opaliłam się.
Liście z orzecha ładuję do kubłów jako pozostałości po segregacji.
Dzisiejsza jesień utrwalona na fotografii

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Bogusiu Twój ogród po raz kolejny zachwyca oko
Masz śliczne chryzantemy w tej swojej Hiszpanii
Najbardziej w dalszym ciągu podoba mi się droga do domu, taka jak z bajki, jakby za zakrętem jakaś cudowna kraina się kryła, albo chociaż smok....albo nawet mumiowaty bocian
W której części ogrodu masz transformator? Pisałaś o nim kilka razy ale na zdjęciach go nie widać, albo jest tak sprytnie ukryty 

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Cudowna złota jesień żeby nie jesienne kwiaty i barwy na drzewach to normalnie lato
Kobea kwitnie mi teraz lepiej niż latem a szałwia niebieska nie kwitła ale rośnie a ta różowa zakwitła i zginęła a widzę że u Ciebie jeszcze kwitnie to nie wiem 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Bogusiu
Cudna jesień w Hiszpanii
chryzantemy - prześliczne
Ogólne zdjęcia przepiękne - trudno znaleźć słowa żeby to wszystko opisać
pozdrawiam

chryzantemy - prześliczne

Ogólne zdjęcia przepiękne - trudno znaleźć słowa żeby to wszystko opisać

pozdrawiam

- bwoj54
Michale!...wierz mi...że za zakrętem tej tajemniczej brzozowo- leszczynowej drogi ...można jeszcze spotkać mumiowatego bociana
O gałązkach chryzantem będę pamiętała...spróbuję je ukorzenić wiosną.Posyłam serdeczności!
Eluniu!
..zgadza się ....wczoraj robiąc porządki w ogrodzie....momentami przemykało przez myśl...jakby to było porządkowanie wiosennne a nie jesienne. Temp 27C w słońcu....a ma być jeszcze cieplej.
Wierzę,ze różowa szałwia po przekwitnięciu wysiała się i wiosną będziesz miała nowe sadzonki . Fioletowa natomiast może przetrwa jako sadzonka i od korzenia wiosną "odbije". Z roku na rok mam jej coraz więcej...zdobi ogród do późnej jesieni. Ta , która przekwitła i wysiała się ma juz przebarwiające się listki. Kwiatki ona ma niepozorne , niezbyt ciekawe...ozdobą ogrodu są przebarwiające się listki.
Tereniu!/ TerDob/...gdyby jeszcze basen z wodą,
przy tych wysokich jesiennych temperaturach, nie trzeba byłoby mi odbywać podróży do ciepłych krajów. Zadowoliłabym się swoim
"rajem na ziemi"....przyjemne z pożytecznym...zadbałabym o ogród ...i zrelaksowałabym się
Chryzantemki od Ciebie też niektóre kwitną...głównie białe...wstawię fotki wieczorem .
Z tych moich sporych, rozrośniętych krzaczków wiosną przyślę Ci gałązki. OK...a w ogóle to wiosną będę chciała je ukorzenić..chciałabym je posadzić w wielu mejscach mojego ogrodu.Pozdrawiam serdecznie

Eluniu!

Wierzę,ze różowa szałwia po przekwitnięciu wysiała się i wiosną będziesz miała nowe sadzonki . Fioletowa natomiast może przetrwa jako sadzonka i od korzenia wiosną "odbije". Z roku na rok mam jej coraz więcej...zdobi ogród do późnej jesieni. Ta , która przekwitła i wysiała się ma juz przebarwiające się listki. Kwiatki ona ma niepozorne , niezbyt ciekawe...ozdobą ogrodu są przebarwiające się listki.
Tereniu!/ TerDob/...gdyby jeszcze basen z wodą,

"rajem na ziemi"....przyjemne z pożytecznym...zadbałabym o ogród ...i zrelaksowałabym się

Chryzantemki od Ciebie też niektóre kwitną...głównie białe...wstawię fotki wieczorem .
Z tych moich sporych, rozrośniętych krzaczków wiosną przyślę Ci gałązki. OK...a w ogóle to wiosną będę chciała je ukorzenić..chciałabym je posadzić w wielu mejscach mojego ogrodu.Pozdrawiam serdecznie

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Bogusiu, temperatury jak nad Morzem Śródziemnym, 27-28', nic tylko zamiast drogich wczasów za granicą tylko sobie pobyt u Ciebie rezerwować
. Stokrotki i inne kwiaty jak wiosną a nie jesienią wyglądają. Michał słusznie zauważył, że fajną masz Hiszpanię u siebie 

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
W Twoim pięknym ogrodzie brakuje mi jeszcze grzybów,a może są

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Bogusiu
Jesteś kochana - już się cieszę i z góry dziękuję

Pozdrawiam i czekam na zdjęcia

Pozdrawiam i czekam na zdjęcia

- bwoj54
Marzenko!... nigdy nie pociągały mnie wczasy zagraniczne w myśl zasady"cudze chwalicie, swego nie znacie". Oczywiście zwiedziłam sporo, ale wycieczkowo i to mi wystarcza.
Grażynko!...grzybki tez są....pod daglezjami maślaczki ...a wczoraj na łączce w sosnowo - swierkowej osłonie znalazlam 2 rydze...poprzednie lata bywało więcej...jednego roku pod brzózkami był kozak.
Tereniu!/TErDob/...obiecałam zdjęcia ...ale od wtorkowego wieczoru do dzisiaj rana miałam niespodziewanych gości. Ogród był odsunięty na boczne tory...ubolewałam.Zaraz śmigam z aparatem aby utrwalic jeszcze co nieco z tej cudownej jesieni. Zapowiada się kolejny ciepły, słoneczny dzień.
W tej chwili 14C

Grażynko!...grzybki tez są....pod daglezjami maślaczki ...a wczoraj na łączce w sosnowo - swierkowej osłonie znalazlam 2 rydze...poprzednie lata bywało więcej...jednego roku pod brzózkami był kozak.

Tereniu!/TErDob/...obiecałam zdjęcia ...ale od wtorkowego wieczoru do dzisiaj rana miałam niespodziewanych gości. Ogród był odsunięty na boczne tory...ubolewałam.Zaraz śmigam z aparatem aby utrwalic jeszcze co nieco z tej cudownej jesieni. Zapowiada się kolejny ciepły, słoneczny dzień.
W tej chwili 14C

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
bwoj54 pisze:od wtorkowego wieczoru do dzisiaj rana miałam niespodziewanych gości

wrócę za tydzień ...
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43

...o matulu jak tu ładnie... to jeszcze masz namiastkę lata w swoim raju...

a marcinki nie miały Twoje mączniaka? moje dorwały ...
..a kobea zakwitła mi tylko 4kwiatkami...