Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
u mnie właśnie jest burza. Grad owszem był ale szybko ustał i był drobniutki. Jutro rano zobaczę co stało się u mnie. 

-
- 100p
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
mnie tez niektóre tak poszły zostawiłem czekam na pierwsze grono i ten 2 pęd ogłowie
czy dobrze kombinuje?
czy dobrze kombinuje?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Tak szczerze powiedziawszy, jak poczekasz dłużej ,to na obu pędach bedą kwiatki i będzie Ci zal ogławiać
Asia

Asia
-
- 100p
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Kontakt:
no oto chodzi żeby na 2 były kwiaty jeden ten słabszy ogłowie a drugi niech rośnie do października:P
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Pomocy!
U mnie na szczęście grad niewielki, trochę uszkodził liście kartoflane pomidorków, chyba dlatego, że szersze.
Ale mam problem z odpadaniem owocków od szypułek.Pojedyncze małe owocki niektórych odmian jakby się odklejały od gałązki grona na zgrubieniu. Nie miałam dzisiaj aparatu, więc na starym foto pomidor Stupice, który jest w porządku, a kółkiem są tylko zaznaczone miejsca, w których inne odmiany odpadają od grona. Co jest nie tak
Nawożenie:12 maja podlane superfosfatem wzbog. - pół litra na roślinę, 6 czerwca - gnojówką mieszaną z pokrzywy, skrzypu i mniszka. Oprysk skrzypem 2 razy: 24 maj i 3 czerwiec. 4 czerwca oprysk preparatem żurkowym. Oprysk siarczanem magnezu 8 czerwca.

U mnie na szczęście grad niewielki, trochę uszkodził liście kartoflane pomidorków, chyba dlatego, że szersze.
Ale mam problem z odpadaniem owocków od szypułek.Pojedyncze małe owocki niektórych odmian jakby się odklejały od gałązki grona na zgrubieniu. Nie miałam dzisiaj aparatu, więc na starym foto pomidor Stupice, który jest w porządku, a kółkiem są tylko zaznaczone miejsca, w których inne odmiany odpadają od grona. Co jest nie tak

Nawożenie:12 maja podlane superfosfatem wzbog. - pół litra na roślinę, 6 czerwca - gnojówką mieszaną z pokrzywy, skrzypu i mniszka. Oprysk skrzypem 2 razy: 24 maj i 3 czerwiec. 4 czerwca oprysk preparatem żurkowym. Oprysk siarczanem magnezu 8 czerwca.

Pozdrawiam Eugenia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Wygląda na to, że roślina ma braki potasu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ebabka u mnie w szklarni jest to samo w przypadku dwóch odmian K/125 i tej na zdjęciu nazwy nie pamiętam.
Zaznaczony kwiat odpadnie w ciągu kilku dni nawet przy delikatnym potrząsaniu.
Pomidory zasilałam saletrą potasową tydzień temu i mimo to zawiązki odpadają

Chyba, że te dwie odmiany mają większe zapotrzebowanie na potas.
Zaznaczony kwiat odpadnie w ciągu kilku dni nawet przy delikatnym potrząsaniu.
Pomidory zasilałam saletrą potasową tydzień temu i mimo to zawiązki odpadają

Chyba, że te dwie odmiany mają większe zapotrzebowanie na potas.
Pozdrawiam
- Ebabka
Jest dokładnie tak, jak na foto u Kasia82. Może być brak potasu, czekałam z nim aż przestanie padać, bo oprysk z potasu wchłania się powoli, a tu 5 razy dziennie deszcz i co robić

Pozdrawiam Eugenia
- kasia82
- 500p
Hmm... a czy możliwe jest, że to był staśmiony kwiat i po prostu sam odpadł?
Z tego grona odpadły już dwa, trzeci jest następny, może pomidor sam sobie redukuje ilość kwiatów na gronie

Z tego grona odpadły już dwa, trzeci jest następny, może pomidor sam sobie redukuje ilość kwiatów na gronie

Pozdrawiam
forumowicz jak prowadzić Malinowego Giganta? pojawia się trzecie grono, wszystkie wilki usunięte.
Myślałam, że tylko ja taka gapcia jestem i przeoczyłam wilki
Takie mniejsze ok.10cm jeszcze urwałam, ale dwa mam takie wielkie, że szkoda mi było. Najciekawsze, że krzak już miał dwa pędy, bo wcześniej przeoczyłam
a teraz każdy z nich się rozgałęził i zamiast jednego pędu mam cztery
i co tu zrobić?

Takie mniejsze ok.10cm jeszcze urwałam, ale dwa mam takie wielkie, że szkoda mi było. Najciekawsze, że krzak już miał dwa pędy, bo wcześniej przeoczyłam

i co tu zrobić?

- kasia82
- 500p
wadera ja w tym roku eksperymentuję i wszystkie większe wilki ukorzeniam, ostatnio oberwałam takiego z 20cm z kwiatami bo przeliczyłam się, za mało dałam mu miejsca, dwa już wysadziłam do gruntu przyjęły się a jednego do donicy, kolejnym robię już miejsce na zagonach, jak coś z nich zbiorę to będzie dobrze, jak nie to nie 

Pozdrawiam
Monika
Czy na I gronie są zawiązane pomidorki ?
Czy na I gronie są zawiązane pomidorki ?
- Ebabka
forumowicz, a czy mógłbyś zerknąć fachowym okiem na mój post nieco wyżej i Kasi82 dotyczący odpadania zawiązków z gron? Co o tym sądzisz?
Pozdrawiam Eugenia