Pomidory uprawiane w donicach...
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory w donicach
Moja czereśniowa Pokusa też kwitnie na dwóch pędach , rośnie w 20 l donicy , może da radę?
http://i.imgur.com/q3KJdMa.jpg
http://i.imgur.com/q3KJdMa.jpg
-
- 50p
- Od: 8 maja 2014, o 11:30
Retikulum, dokładnie takie nasiona miałam.
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to wobec tego znaczy to, że firma nie wie co sprzedaje. No, można jeszcze ewentualnie wziąć poprawkę na incydentalną, jednorazową wpadkę - np. błąd przy pakowaniu, lecz chyba jakiejś serii, bo mieszkacie w odległych miastach i pewnie różnymi drogami zaopatrywanych (Roltico, widzę, nie ma internetowej sprzedaży).
A pisze o sobie tak: ?ROLTICO? jest rodzinnym przedsiębiorstwem nasiennym z wieloletnią tradycją.
Bardzo cenne są takie porównania, wymiana doświadczeń. Tu jest gdzieś wątek na temat polecanych nasion, sadzonek, cebul, może warto byście tam umieścili swoje spostrzeżenia. O, znalazłam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=224
A pisze o sobie tak: ?ROLTICO? jest rodzinnym przedsiębiorstwem nasiennym z wieloletnią tradycją.
Bardzo cenne są takie porównania, wymiana doświadczeń. Tu jest gdzieś wątek na temat polecanych nasion, sadzonek, cebul, może warto byście tam umieścili swoje spostrzeżenia. O, znalazłam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=224
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
pablo-xyz
Radzę Ci te doniczki owinąć bądź folią aluminiową, bądź czymś białym. Inaczej masz realne szanse przegrzać podłoże.
Radzę Ci te doniczki owinąć bądź folią aluminiową, bądź czymś białym. Inaczej masz realne szanse przegrzać podłoże.
Moje balkonowe pomidory w 5l doniczkach w ramach eksperymentu.

Oraz w 90l donicach.

Oraz w 90l donicach.

Aga
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
Samsu,
a jaką odmianę masz w tych 5-l. donicach ? Z własnego siewu, czy kupne sadzonki ?
Nie boisz się, że to za mało, te 5 l. ? Teraz wyglądają ślicznie, a potem
Będę śledziła ten Twój eksperyment, jeśli będziesz go nadal relacjonowała, z fotkami oczywiście
A, i byłoby cenne, gdybyś w profilu ujawniła swoją okolicę, region
Podczytuję od dawna niektóre wątki pomidorowe, bo bardzo chciałam mieć 1-2 krzaczki na balkonie, lecz chyba minimum to 10 l., nawet dla najmniejszych. Kupiłam nawet sadzonki, lecz oddałam je w tzw. dobre ręce. Tego roku u mnie nie zmieściłyby się, mam mały balkon, a chciejstwa ogromne
Poza tym znacząca jest wystawa, a z tego co tu i gdzie indziej czytam, pomidory potrzebują min. ok. 6 h słońca. Na moim pd.-wsch. tyle by nie miały. Jaką wystawę ma Twój balkon ?
Wszystko rozważam oczywiście w kategoriach czysto przyjemnościowych, bez parcia na plony do zapraw czy rekomendację do księgi Guinessa

a jaką odmianę masz w tych 5-l. donicach ? Z własnego siewu, czy kupne sadzonki ?
Nie boisz się, że to za mało, te 5 l. ? Teraz wyglądają ślicznie, a potem

Będę śledziła ten Twój eksperyment, jeśli będziesz go nadal relacjonowała, z fotkami oczywiście

A, i byłoby cenne, gdybyś w profilu ujawniła swoją okolicę, region

Podczytuję od dawna niektóre wątki pomidorowe, bo bardzo chciałam mieć 1-2 krzaczki na balkonie, lecz chyba minimum to 10 l., nawet dla najmniejszych. Kupiłam nawet sadzonki, lecz oddałam je w tzw. dobre ręce. Tego roku u mnie nie zmieściłyby się, mam mały balkon, a chciejstwa ogromne

Poza tym znacząca jest wystawa, a z tego co tu i gdzie indziej czytam, pomidory potrzebują min. ok. 6 h słońca. Na moim pd.-wsch. tyle by nie miały. Jaką wystawę ma Twój balkon ?
Wszystko rozważam oczywiście w kategoriach czysto przyjemnościowych, bez parcia na plony do zapraw czy rekomendację do księgi Guinessa

Pozdrawiam serdecznie, Iza
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Samsuprzecież zawsze możesz odpowiednio wcześniej ogłowić krzak - to Ty decydujesz, jak wysoki ma urosnąć.
Mam balkon na wschód, lekko południowy, ale generalnie wschód. Pomidory, jak widać na wcześniej zamieszczanych przeze mnie zdjęciach rosną i mają się tfu tfu dobrze. W zeszłym roku też rosły, owocowały i dojrzewały ;)Malagenia pisze: Na moim pd.-wsch. tyle by nie miały.
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Perlit mi się skończył, po 2 tygodniowym dopytywaniu w Centrum Ogrodniczym gdzie kupowałem rok temu w końcu sprowadzili.
Cena rewelacyjna - worek bez opisu, na oko tak z 10 litrów za jedyne 22 zł.
Dzisiaj odebrałem paczkę z perlitem za który z przesyłką zapłaciłem 53,50 zł.
Przyjechał woreczek 125 litrów, mam spokój na jakieś 10 lat a jak się nie uda to moi spadkobiercy
Perlit ekspandowany AGRO, wyprodukowany w Czechach przez polską firmę która chwali się 90% udziałem na polskim rynku:
http://www.perlit.cz/?re=2&sk=2&me=2&ka=2&pk=3
Zapakowany oryginalnie przez producenta w wielowarstwowy worek papierowy.
To co w środku, co do frakcji, przynajmniej na wierzchu, wygląda bardzo dobrze.
Piszę, bo kilka razy czytałem tutaj na forum na relacje z zakupu perlitu na odległość z różnym powodzeniem.
Jak się okazuje trochę różnych odmian perlitu jest:
http://www.perlit.cz/?re=2&sk=2&me=7
warto więc pytać co się kupuje, ja z braku wiedzy kupowałem trochę na ślepo - może innym się informacje i linki powyżej przydadzą.
Cena rewelacyjna - worek bez opisu, na oko tak z 10 litrów za jedyne 22 zł.
Dzisiaj odebrałem paczkę z perlitem za który z przesyłką zapłaciłem 53,50 zł.
Przyjechał woreczek 125 litrów, mam spokój na jakieś 10 lat a jak się nie uda to moi spadkobiercy

Perlit ekspandowany AGRO, wyprodukowany w Czechach przez polską firmę która chwali się 90% udziałem na polskim rynku:
http://www.perlit.cz/?re=2&sk=2&me=2&ka=2&pk=3
Zapakowany oryginalnie przez producenta w wielowarstwowy worek papierowy.
To co w środku, co do frakcji, przynajmniej na wierzchu, wygląda bardzo dobrze.
Piszę, bo kilka razy czytałem tutaj na forum na relacje z zakupu perlitu na odległość z różnym powodzeniem.
Jak się okazuje trochę różnych odmian perlitu jest:
http://www.perlit.cz/?re=2&sk=2&me=7
warto więc pytać co się kupuje, ja z braku wiedzy kupowałem trochę na ślepo - może innym się informacje i linki powyżej przydadzą.
pozdrawiam, Tomek
Maskotki na balkonie w ziemi uniwersalnej z Pasłęka rosną jak szalone.Zastanawiam się,czy nie powinnam trochę przerzedzić ten gąszcz.Objętość doniczki zwiększyłam workiem foliowym po ziemi i usztywniłam kartonem.Myślę,że się nie przegrzeją,chociażby z tego powodu że u nas o upały trudno.
Mam jeszcze pomidory wysokie i jeden z nich (Rudy) w tej samej ziemi jest wg mnie mocno przekarmiony.Nie wiem co teraz z nim robić.Na razie poprowadziłam go,ale nie wiem czy dobrze na dwa pędy.Może wtedy szybciej przeje nadwyżkę nawozu.

Mam jeszcze pomidory wysokie i jeden z nich (Rudy) w tej samej ziemi jest wg mnie mocno przekarmiony.Nie wiem co teraz z nim robić.Na razie poprowadziłam go,ale nie wiem czy dobrze na dwa pędy.Może wtedy szybciej przeje nadwyżkę nawozu.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wracając do wątku nasion z ROLTICO.W tym roku w torebce z napisem "Rabarbar Victoria " były nasiona buraka.
forumowicz-
Właśnie nie byłem pewny, czy zabezpieczyć czymś te donice, choć na balkonie mimo południowej wystawy, nie jest tak duże nasłonecznienie-drewniana balustrada i dość dużo wysunięte zadaszenie. Ale dla pewności owinę białą włókniną.
Właśnie nie byłem pewny, czy zabezpieczyć czymś te donice, choć na balkonie mimo południowej wystawy, nie jest tak duże nasłonecznienie-drewniana balustrada i dość dużo wysunięte zadaszenie. Ale dla pewności owinę białą włókniną.

Nie biała włóknina
Gdyby włóknina nie przepuszczała światła nie nadawałaby się jako osłona roślin.

Gdyby włóknina nie przepuszczała światła nie nadawałaby się jako osłona roślin.
pablo-xyz
Jeśli owiniesz kilkakrotnie donice białą włókniną,myślę że będzie to wystarczające zabezpieczenie przed bezpośrednim działaniem słońca.
Jeśli owiniesz kilkakrotnie donice białą włókniną,myślę że będzie to wystarczające zabezpieczenie przed bezpośrednim działaniem słońca.
Pozdrawiam ED.