Pomidory uprawiane w donicach...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory w donicach

Post »

Moja czereśniowa Pokusa też kwitnie na dwóch pędach , rośnie w 20 l donicy , może da radę?

http://i.imgur.com/q3KJdMa.jpg
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
pablo-xyz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 maja 2014, o 20:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój eksperymentalny zagonek na balkonie tak wygląda-posadziłem odmianę Polka, jako że to moje pierwsze pomidory. Obrazek
Katarinka
50p
50p
Od: 8 maja 2014, o 11:30

Post »

Retikulum, dokładnie takie nasiona miałam.
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Od: 1 lut 2011, o 22:48

Post »

No to wobec tego znaczy to, że firma nie wie co sprzedaje. No, można jeszcze ewentualnie wziąć poprawkę na incydentalną, jednorazową wpadkę - np. błąd przy pakowaniu, lecz chyba jakiejś serii, bo mieszkacie w odległych miastach i pewnie różnymi drogami zaopatrywanych (Roltico, widzę, nie ma internetowej sprzedaży).
A pisze o sobie tak: ?ROLTICO? jest rodzinnym przedsiębiorstwem nasiennym z wieloletnią tradycją.

Bardzo cenne są takie porównania, wymiana doświadczeń. Tu jest gdzieś wątek na temat polecanych nasion, sadzonek, cebul, może warto byście tam umieścili swoje spostrzeżenia. O, znalazłam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=224
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

pablo-xyz

Radzę Ci te doniczki owinąć bądź folią aluminiową, bądź czymś białym. Inaczej masz realne szanse przegrzać podłoże.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Moje balkonowe pomidory w 5l doniczkach w ramach eksperymentu.
Obrazek
Oraz w 90l donicach.
Obrazek
Aga
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Od: 1 lut 2011, o 22:48

Post »

Samsu,
a jaką odmianę masz w tych 5-l. donicach ? Z własnego siewu, czy kupne sadzonki ?
Nie boisz się, że to za mało, te 5 l. ? Teraz wyglądają ślicznie, a potem :?:
Będę śledziła ten Twój eksperyment, jeśli będziesz go nadal relacjonowała, z fotkami oczywiście :wink:
A, i byłoby cenne, gdybyś w profilu ujawniła swoją okolicę, region :)
Podczytuję od dawna niektóre wątki pomidorowe, bo bardzo chciałam mieć 1-2 krzaczki na balkonie, lecz chyba minimum to 10 l., nawet dla najmniejszych. Kupiłam nawet sadzonki, lecz oddałam je w tzw. dobre ręce. Tego roku u mnie nie zmieściłyby się, mam mały balkon, a chciejstwa ogromne :lol:
Poza tym znacząca jest wystawa, a z tego co tu i gdzie indziej czytam, pomidory potrzebują min. ok. 6 h słońca. Na moim pd.-wsch. tyle by nie miały. Jaką wystawę ma Twój balkon ?
Wszystko rozważam oczywiście w kategoriach czysto przyjemnościowych, bez parcia na plony do zapraw czy rekomendację do księgi Guinessa ;:185 :wink:
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Samsuprzecież zawsze możesz odpowiednio wcześniej ogłowić krzak - to Ty decydujesz, jak wysoki ma urosnąć.
Awatar użytkownika
retikulum
50p
50p
Od: 26 mar 2013, o 12:02

Post »

Malagenia pisze: Na moim pd.-wsch. tyle by nie miały.
Mam balkon na wschód, lekko południowy, ale generalnie wschód. Pomidory, jak widać na wcześniej zamieszczanych przeze mnie zdjęciach rosną i mają się tfu tfu dobrze. W zeszłym roku też rosły, owocowały i dojrzewały ;)
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Perlit mi się skończył, po 2 tygodniowym dopytywaniu w Centrum Ogrodniczym gdzie kupowałem rok temu w końcu sprowadzili.
Cena rewelacyjna - worek bez opisu, na oko tak z 10 litrów za jedyne 22 zł.

Dzisiaj odebrałem paczkę z perlitem za który z przesyłką zapłaciłem 53,50 zł.
Przyjechał woreczek 125 litrów, mam spokój na jakieś 10 lat a jak się nie uda to moi spadkobiercy :wink:

Perlit ekspandowany AGRO, wyprodukowany w Czechach przez polską firmę która chwali się 90% udziałem na polskim rynku:
http://www.perlit.cz/?re=2&sk=2&me=2&ka=2&pk=3
Zapakowany oryginalnie przez producenta w wielowarstwowy worek papierowy.
To co w środku, co do frakcji, przynajmniej na wierzchu, wygląda bardzo dobrze.

Piszę, bo kilka razy czytałem tutaj na forum na relacje z zakupu perlitu na odległość z różnym powodzeniem.
Jak się okazuje trochę różnych odmian perlitu jest:
http://www.perlit.cz/?re=2&sk=2&me=7
warto więc pytać co się kupuje, ja z braku wiedzy kupowałem trochę na ślepo - może innym się informacje i linki powyżej przydadzą.
pozdrawiam, Tomek
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Maskotki na balkonie w ziemi uniwersalnej z Pasłęka rosną jak szalone.Zastanawiam się,czy nie powinnam trochę przerzedzić ten gąszcz.Objętość doniczki zwiększyłam workiem foliowym po ziemi i usztywniłam kartonem.Myślę,że się nie przegrzeją,chociażby z tego powodu że u nas o upały trudno.
Mam jeszcze pomidory wysokie i jeden z nich (Rudy) w tej samej ziemi jest wg mnie mocno przekarmiony.Nie wiem co teraz z nim robić.Na razie poprowadziłam go,ale nie wiem czy dobrze na dwa pędy.Może wtedy szybciej przeje nadwyżkę nawozu.
Obrazek Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Wracając do wątku nasion z ROLTICO.W tym roku w torebce z napisem "Rabarbar Victoria " były nasiona buraka.
pablo-xyz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 maja 2014, o 20:43

Post »

forumowicz-
Właśnie nie byłem pewny, czy zabezpieczyć czymś te donice, choć na balkonie mimo południowej wystawy, nie jest tak duże nasłonecznienie-drewniana balustrada i dość dużo wysunięte zadaszenie. Ale dla pewności owinę białą włókniną. ;:333
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nie biała włóknina ;:oj

Gdyby włóknina nie przepuszczała światła nie nadawałaby się jako osłona roślin.
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Od: 11 sie 2013, o 14:16

Post »

pablo-xyz
Jeśli owiniesz kilkakrotnie donice białą włókniną,myślę że będzie to wystarczające zabezpieczenie przed bezpośrednim działaniem słońca.
Pozdrawiam ED.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”