Najwięcej będę miała z własnych nasion zebranych z petuni zwisającej wiem że kolory mogą być niespodzianką ale to i fajniej oby tylko zwisała jak roślina matczyna
-- 8 lut 2014, o 15:21 --
[quote="amarylis384"]Dzisiaj pikowałam moje petunie po 2 sztuki do pojemniczka. To tak na wszelki wypadek, gdy jeden padnie może uchowa się drugi. Napisz ile przetrwało po pikowaniu jestem ciekaw ile średnio odpada Wam po przepikowaniu???
Moje coś słabiutko wschodzą, sporo nasion w ogóle nie ruszyło, a te co wzeszły są mikroskopijne i bardzo słabe. Muszę dokupić chyba prewencyjnie jeszcze jedno opakowanie.
Witam wszystkich, a u mnie cisza, nic nie wschodzi. Już 7 dzień i nic nie widać. Ziemia do siewek, 2 razy dziennie spryskuję, nie są przykryte, może mimo wszystko za sucho mają, sama nie wiem
Liliala pisze:Witam wszystkich, a u mnie cisza, nic nie wschodzi. Już 7 dzień i nic nie widać. Ziemia do siewek, 2 razy dziennie spryskuję, nie są przykryte, może mimo wszystko za sucho mają, sama nie wiem
Nasionka nieprzykrywane ziemią muszą mieć dużą wilgotność, przykryj pojemnik np. folią przeźroczystą do momentu pokazania się pierwszych liści, później trzeba często wietrzyć albo ściągnąć żeby nie ograniczać światła, i będzie dobrze, trzymam kciuki
Moje te co dziś miały lądowanie na podłodze teraz jak pikowałam to były od takich już z 3-4 listkami po takie co dopiero z nasionka wschodziły więc też bardzo nie równo
No, moje w końcu tez ruszyły z miejsca i widac miniaturowe liście właściwe stoją sobie na parapecie czekają na weekendowe mam nadzieje pikowanie! Sama jestem ciekawa co z tych chińskich nasion mi wyrośnie
Doradzcie mi jeszcze proszę czy jeśli jest im ciasno to pikować bez listków właściwych czy nadal czekać bo zrobił się zielony dywanik z siejek są tak bardzo gęste.
Aniu, trochę ryzykowne z takimi maluchami. Jakby to były aksamitki to śmiało można nawet z samymi liścieniami, bo nieraz tak sama robiłam, ale petunie to jednak bardziej delikatne są.
Może spróbuj kilka jak już się niecierpliwisz przepikować i potem zobaczysz jak zareagują