Grubosz - Crassula cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p
Od: 25 paź 2012, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grubosz - Crassula cz.2

Post »

Poparzona roslinka wygląda inaczej :) Nie jest taka jędrna i miejsce poparzenia staje sie brązowa plamą, a nie czerwono-pomarańczowo-zółte kolorki. Pokazywałam wcześniej poparzona variegatę. To całkiem inne plamy. Do tego miejsca poparzeń staja sie wiotkie i pomarszczone :)
A więc jak na razie. Red Horn sie wybarwia nie parzy :) Troszke go cieniuje, a na soneczku jest tylko popołudniami :) Mam nadzieje, że mu sie nic nie stanie. Bo to jeden z moich ulubieńców.
pozdrawiam ciepluchno
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za radę. Czyli póki mój grubosz jest purpurowy ale jędrny nie ma co nad nim płakać? :tan
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p

Post »

jeśli nie wyglada jak ten bidulka Oleńki humels, oraz jak moja śliczną kiedyś będąca variegata, to tylko się wybarwia :) ;:3 ;:3

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Deszczówka :) tylko jak ja mam ją złapać na balkonie ;:224
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Ja do balustrady przyczepiłam dziś połówkę butelki. Ostatnio są częste ulewy więc zawsze to trochę wody do uzbierania.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p

Post »

a ja na 4 piętrze postawiłam wiadro i wielką miskę i.......2 x 15 minut intensywnych opadów i uzbierało się w sumie duże wiaderko co starczyło na podlanie wszystkich kwiatów w domu :) ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

Witam :)

Obrazek
Moje maleństwa. Te co nie chcą rosnąć :cry:

Obrazek
A tutaj reszta moich dzieciaczków :)

Może ktoś mi podpowie co z nimi zrobić żeby ładnie rosły. Słyszałam, że nawóz do storczyków jest ok.
Teraz wszystkie stoją na balkonie i tak się zastanawiam czy jak deszcz na nie nie pada to jak często mam je podlewać?
ps. w końcu udało mi się zdjęcia wkleić :)
Ewa
AleksandraBdg

Post »

Witaj Ewo!
Twoje roślinki wyglądają ładnie! Ale jeśli twierdzisz,że słabo rosną opisz nam w jakiej posadzone są mieszance, w jakim wieku są, na jakiej wystawie stoją itp. :) Postaramy się pomóc!
Osobiście nie jestem zwolenniczką nawożenia Crassul, tracą wtedy swój zwarty pokrój. Z reguły wystarczy im słoneczko i podlewanie (aczkolwiek nie za częste). Swoje rośliny podlewam dopiero,gdy delikatnie odwodnią im się listki.
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

Rosną w zwykłej uniwersalnej ziemi. Ta ( ten) bez oslonki tzn. W brązowej doniczce posadzony był chyba na jesień i był o połowę mniejszy. Miałam takie dwie sadzonki. Jedną dałam kuzynce i u niej rośnie jak szalony... jest jeszcze raz taki jak mój, a jest cały czas w tej samej ziemi. Teraz stoją sobie na balkonie na hmm ... chyba południowej :lol: Słońce przychodzi tu koło 14 i jest do samego wieczora.
A tego w przezroczystej kupiłam na początku roku a carrefour.
Teraz sama nie wiem jak mam ich podlewac kiedy stoją na dworze :?: jak były w domu to dostawały pitku raz w tygodniu.
Z resztą hobbity też stoją w miejscu.
Ewa
obaran
200p
200p
Od: 4 maja 2013, o 07:41

Post »

a ja dokonałam dzieła zniszczenia na moich gruboszach :lol: tak serio to nic ich tam drastycznie nie cięłam, ale przygotowałam sobie po 2 szczepki z każdego grubosza którego wam tu pokazywałam oprócz c. ovata minima ;) odcięłam im po parze najniższych "gałązek" :wink: jak podeschną to jutro wsadzę je do ziemi i zobaczymy co z tego wyniknie ( czy się ukorzenią - a mam nadzieję, że tak ;:138

abaddon - a Twój Blue Wave jest świetny - widząc zdjęcie "z profilu" utwierdzam się coraz bardziej w przekonaniu, że muszę swojego ogołocić od dołu i odsłonić mu główne pnie :)
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p

Post »

Agnieszka, Blue Wave, rosnie powoli, ale zwarcie, przynajmniej mój i sam automatycznie gubi listki od dołu, Dzięki czemu ma ladny równy pień :)
obaran
200p
200p

Post »

kotolin21 pisze:Agnieszka, Blue Wave, rosnie powoli, ale zwarcie, przynajmniej mój i sam automatycznie gubi listki od dołu, Dzięki czemu ma ladny równy pień :)
no tak tylko on jak i Blue Hale miały dosyć nisko przy ziemi rozgałęzienia i takie krzaczki by były z nich ;) a jednak bardziej mi się podoba z uwidocznionymi głównymi łodygami :) mam aby nadzieję, że mi się ukorzenią szczepki i nawet jeśli wolno to żeby ładnie rosły :) ehh im dłużej patrzę na tutejsze okazy gruboszy to tym bardziej popadam w gruboszową "chorobę" :;230 :;230
AleksandraBdg

Post »

Agnieszko, im nas więcej tym lepiej :uszy
Mój Blue Waves to takie mini,mini drzewko:

Obrazek

Baaaardzo wolno rośnie... Ale ja się z tego cieszę, nie chce mieć wysokich roślin. Mają być niskie, grubiutkie i gęste ;:333

Blue Bird
Obrazek
obaran
200p
200p

Post »

Twoje grubosze są świetne :)
no na duże okazy nie mam zbytnio miejsca mając do dyspozycji tylko parapety ;) ale cóż jak przetrwają wszystkie(mam nadzieję) to za x lat miejsce musi się znaleźć ;:306 ale wtedy to już mam nadzieję będę miała swój dom i całą zielenią domową będę zarządzać tylko ja ;:172 mama się dziś śmiała co to leży na tym parapecie poukładane ( przygotowane szczepki :) i co ja z tym potem będę robić, że i tak tego już mam wystarczająco dużo 8-) mówie jej, że jak się przyjmą to część rozdam i cicho sza już było :)
ahh nie mogę się doczekać jutra......ma mi przybyć nowy lokator w postaci Crassula Ovata Variegata :heja ;:65
AleksandraBdg

Post »

To super! To jakaś większa roślinka?
Grubosze wciągają strasznie.. Ciągle szuka się czegoś nowego i o dziwo nawet w marketach trafiają się ciekawe, dość rzadkie okazy!
Trzymam kciuki,żeby Twoja kolekcja się powiększyła!
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”